J-Post’s 50 meest invloedrijke Joden van 2020: Sophie Wilmès, premier van België

Elk jaar met Joods nieuwjaar (Rosh Hashana) presenteert The Jerusalem Post haar lijst van de 50 meest invloedrijke Joden voor 2020.

Veel mensen beïnvloeden de wereld waarin we leven en beïnvloeden ons dagelijks leven. Dit jaar hebben we ernaar gestreefd een lijst samen te stellen die de diversiteit van de joodse natie laat zien, terwijl we mensen uit alle lagen van de bevolking benadrukken: overheid, kunst, geneeskunde, literatuur en wetenschap.

#5 – Jewish leader: Sophie Wilmès
Sophie Wilmès is de eerste vrouwelijke en eerste Joodse premier van België. Ze is ook de enige joodse premier in Europa, in een tijd waarin antisemitisme zowel in haar land als op het continent zelf toeneemt. Ze heeft zich uitgesproken over antisemitisme en, in het bijzonder, de hardste berisping uitgesproken door een hooggeplaatste regeringsfunctionaris tegen het jaarlijkse carnaval van Aalst.

De controversiële parade in dat carnaval bevat vaak antisemitische karikaturen, met joden met een haakneus of SS-officieren. “De federale overheid is gevoelig voor de reacties op sommige praalwagens en kostuums tijdens het carnaval“, zei Wilmès en “Terwijl de gebeurtenis “veel meer is dan alleen dat”, schreef ze, “schaden deze acties onze waarden en de reputatie van ons land.

De schande van België: Aalst Carnaval 2020

Israël en Joodse groepen hebben België opgeroepen om die parade te stoppen.

Als iemand die familieleden heeft verloren in de Holocaust, nam ze deel aan het Twitter-evenement van het World Jewish Congress ter gelegenheid van de Internationale Holocaustherdenkingsdag. Daar zei ze:

#WeRemember de 6 miljoen slachtoffers van de meest gruwelijke en beschamende gebeurtenis in de geschiedenis – Holocaust. Deze 27 januari zou ons eraan moeten herinneren om altijd waakzaam te zijn ten aanzien van racisme, antisemitisme en alle vormen van haat tegen wat anders is #notonmywatch.

Maar haar jodendom heeft geen grote rol gespeeld in haar politieke carrière en daar verwijst ze zelden naar. Wilmes, 45, staat aan het hoofd van de Franstalige liberale Reformistische Beweging en is moeder van vier kinderen.

Ze werd premier in oktober 2019, als hoofd van een overgangsregering en heeft een mandaat om tot 1 oktober te opereren, waarna een nieuwe parlementaire stemming nodig zou zijn om dat mandaat te verlengen, tenzij er tussentijds een regering wordt gevormd. Het is onduidelijk of ze haar zetel zou kunnen behouden als de regeringscrisis na 17 september zou duren.

Op haar webpagina schreef ze:

Mijn politieke en carrièrekeuzes zijn altijd ingegeven door de wens om te werken in het belang van de gemeenschap. Dag in, dag uit probeer ik dynamisch, ijverig en transparant het dagelijkse leven van iedereen te verbeteren. Meer in het algemeen ben ik toegewijd aan het spelen van een actieve rol bij het opbouwen van een burgerlijke, verantwoordelijke en duurzame samenleving waarin iedereen zich veilig voelt en vrijuit zijn volledige potentieel kan realiseren.


Bronnen:

♦ naar een artikelThe Jersualem Post’s 50 most influential Jews of 2020” en een artikel van Tovah Lazaroff “Sophie Wilmes: Belgium’s first female and first Jewish prime minister” van 18 september 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Alexandra Brzozowski “Belgian prime minister reacts to controversial Aalst Carnival” van 24 februari 2020 op de site van EURACTIV.com

♦ een artikel op deze blog “Opmerkelijk: Sophie Wilmès is de eerste vrouwelijke premier van België en… Joods !” van 29 oktober 2019

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Belgium’s first female prime minister is Jewish” van 28 oktober 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Een gedachte over “J-Post’s 50 meest invloedrijke Joden van 2020: Sophie Wilmès, premier van België

Reacties zijn gesloten.