Swastika’s geklad op Holocaustmonumenten in Oekraïne en Rusland

Bij drie afzonderlijke incidenten deze week zijn er hakenkruizen geschilderd op twee monumenten voor slachtoffers van de Holocaust in Oekraïne en nog een in Rusland.

In het voormalige concentratiekamp Bogdanovka, in het zuiden van Oekraïne, was een briefje met drie hakenkruizen gericht aan drie prominente Joden: de Oekraïense president Vlodymyr Zelensky, voormalig politicus Yevhen Chervonenko en Eduard Dolinsky, directeur van het Oekraïens Joods Comité (plaatje hierboven).

Kom tot bezinning, stop alsjeblieft, want de verkoop van Oekraïens land zal je snel naar de Holocaust leiden“, aldus het briefje. Extra swastika’s werden geëtst en geschilderd op het marmeren monument ter herdenking van de moord op 54.000 Joden daar tijdens de Holocaust, schreef Dolinsky dinsdag op Facebook.

Op dezelfde dag werd een ander incident gedocumenteerd in de buurt van Kirovgrad, zo’n 160 kilometer ten noorden van Bogdanovka, waar hakenkruizen op een marmeren plaat werden gespoten ter herdenking van de massale schietpartij van duizenden Joden in 1942.

Ze schreven ‘Dood aan de kikes‘ «Смерть ж_дам» stond er op de voet van het monument geklad. Kike is een scheldnaam voor Joden. De politie is op zoek naar de daders van beide incidenten, schrijft de Oekraïense nationale politie in een verklaring.

In Rusland arresteerde de politie een 30-jarige man voor het kladden van een hakenkruis en het gieten van gele verf op een monument voor slachtoffers van de Holocaust in Aksay, een dorp buiten de stad Rostov aan de Don vlakbij de grens met Oekraïne.

De man had een geschil met een werkgever en uitte zijn frustratie door het monument te beschadigen, meldde de nieuwssite Volga Kaspiy vrijdag. In het rapport stond niet of de werkgever joods was.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “3 Holocaust monuments vandalized with swastikas in Ukraine and Russia” van 18 september 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.