Netanyahu genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede voor normalisatie met de VAE en Bahrein

Een Italiaans parlementslid heeft premier Benjamin Netanyahu van Israël genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede.

Paolo Grimoldi van de rechtse partij van de Noordelijke Liga tweette woensdag dat hij Netanyahu had genomineerd omdat hij vredesovereenkomsten had gesloten met de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein, evenals de dialoog met Saoedi-Arabische functionarissen die leidde tot de opening van het luchtruim voor alle vliegtuigen, inclusief degenen die uit Israël komen.

Netanyahu voegde zich bij president Donald Trump en de ministers van Buitenlandse Zaken van de VAE en Bahrein om de overeenkomsten dinsdag tijdens een ceremonie in het Witte Huis te ondertekenen. Trump, wiens regering de deals bemiddelde, werd eerder deze week voor de prijs genomineerd door een rechtse Noorse wetgever, Christian Tybring-Gjedde, die de delegatie van zijn land naar de NAVO leidt.

Trump for Noble Peace Prize
Eerder werd reeds president Donald Trump genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede omdat hij heeft geholpen bij het sluiten van een vredesovereenkomst tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten.

Christian Tybring-Gjedde, een lid van het Noorse parlement en voorzitter van de Parlementaire Vergadering van de NAVO, diende de nominatie in “vanwege zijn verdienste denk ik dat hij meer heeft gedaan om vrede tussen naties te creëren dan de meeste andere genomineerden voor de Vredesprijs“, vertelde Tybring-Gjedde aan Fox News.

In zijn brief aan het Nobelcomité schreef Tybring-Gjedde dat de regering-Trump een sleutelrol heeft gespeeld bij het tot stand brengen van betrekkingen tussen de twee naties. “Zoals verwacht wordt dat andere landen in het Midden-Oosten in de voetsporen van de VAE zullen treden, zou deze overeenkomst een game-changer kunnen zijn die het Midden-Oosten zal veranderen in een regio van samenwerking en welvaart“, schreef hij volgens Fox News.

Tybring-Gjedde haalde ook Trumps ‘sleutelrol aan bij het vergemakkelijken van contacten tussen conflicterende partijen en … het creëren van nieuwe dynamiek in andere langdurige conflicten, zoals het grensgeschil tussen Kashmir tussen India en Pakistan, en het conflict tussen Noord- en Zuid-Korea, en bij het omgaan met de nucleaire capaciteiten van Noord-Korea.

Hij prees de president voor het terugtrekken van een groot aantal troepen uit het Midden-Oosten. “Trump heeft inderdaad een 39-jarige reeks Amerikaanse presidenten doorbroken die een oorlog beginnen of de Verenigde Staten in een internationaal gewapend conflict brengen. De laatste president die dit niet deed, was Jimmy Carter, laureaat van de Vredesprijs,” schreef hij.

Ivanka Trump, de dochter van de president was alvast opgetogen met de nominatie en twitterde:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Marcy Oster “Netanyahu nominated for Nobel Peace Prize for agreements with UAE and Bahrain” van 16 september 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Yaron Steinbuch “Trump nominated for Nobel Peace Prize following Israel-UAE accord” van 9 september 2020 op de site van The New York Post

♦ naar een artikel van Chris Jewers “Trump basks in praise as right-wing Norwegian lawmaker nominates him for 2021 Nobel Peace Prize saying ‘he deserves it more than Obama’” van 9 saptember 2020 op de site van The Daily Mail

Een gedachte over “Netanyahu genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede voor normalisatie met de VAE en Bahrein

Reacties zijn gesloten.