Marokkanen protesteren tegen ‘Arabische normalisatie’ met Israël

Plaatje hierboven: Rabat, Marokko, 18 september 2020. Marokkanen zwaaien met de Palestijnse vlag tijdens een demonstratie tegen de normalisatieovereenkomsten tussen Israël, de VAE en Bahrein [beeldbron: Fadel Senna/AFP]

Honderden Marokkanen, nuttige idioten van Hamas, demonstreerden vrijdag tegen de ‘Arabische normalisatie’ van de banden met Israël, na door de VS gesteunde overeenkomsten die dinsdag tussen Israël, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein zijn ondertekend.

Demonstranten in de hoofdstad van Marokko, Rabat, zwaaiden met Palestijnse vlaggen en bekritiseerden Bahrein en de VAE als “verraderlijke landen”. Een Marokkaanse functionaris vertelde het AFP dat de berichten dat Marokko de banden met Israël zou normaliseren ‘volkomen ongegrond’ waren.

We eisen de criminalisering van elke normalisatie”, schreeuwden demonstranten. “We zijn hier om mensen eraan te herinneren dat de Palestijnse zaak ook de onze is”, zei Taib Madmad, een lid van de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten.

De Marokkaanse premier Saad-Eddine El Othmani ontkende eerder – op zondag 23 augustus 2020 – dat de Noord-Afrikaanse natie binnenkort de banden met Israël zal normaliseren, temidden van speculaties dat Rabat het volgende Arabische land zou kunnen zijn dat een deal met Jeruzalem ondertekent.

We weigeren elke normalisatie met de zionistische entiteit omdat dit haar aanmoedigt om verder te gaan in het schenden van de rechten van het Palestijnse volk“, zei El Otmani tegen zijn islamistische PJD-partij, aldus het perskantoor Reuters.

Plaatje hierboven: Rabat, Marokko, zondag 23 juni 2019. Demonstranten verscheuren een geïmproviseerde Israëlische vlag tijdens een protest in de Marokkaanse hoofdstad, gericht tegen de door de VS geleide economische conferentie in Bahrein met als doel om Palestijnse welvaart te verhogen in ruil voor vrede met Israël [beeldbron: AFP]

Marokko en de Joden
Marokko heeft geen formele betrekkingen met Israël, maar onderhoudt wel onofficiële banden, waaronder banden vanwege Joodse gemeenschappen van Marokkaanse afkomst.

Marokko wordt beschouwd als een bondgenoot van de Verenigde Staten en onderhoudt lange tijd informele maar nauwe inlichtingenbetrekkingen met Israël. Hoewel de landen geen formele betrekkingen hebben, heeft Marokko Israëlische leiders ontvangen, en Israëli’s mogen daar een bezoek brengen.

In 2012 had Marokko ongeveer 2.250 joden, een fractie van het aantal van vóór de oprichting van Israël in 1948, maar nog steeds de grootste Joodse gemeenschap in de Arabische wereld. In haar bloeiperiode woonden er ruim 250.000 Joden in Marokko.

Talrijke Arabische staten zijn genoemd als potentiële kandidaten om de VAE en Bahrein te volgen door in te stemmen met het aanknopen van banden met Israël, waaronder Marokko, Soedan en Oman. Vóór Bahrein en de VAE waren Egypte in 1979 en Jordanië in 1994 de enige Arabische naties die betrekkingen met Israël hebben aangegaan.


Bronnen:

♦ naar een artikel “Moroccan prime minister says Rabat ‘refuses’ normalization with Israel” van 24 augustus 2020 op de site van The Times of Israel (TOI)

♦ naar een artikel van Elad Benari “Moroccan PM rejects normalization with Israel” van 24 augustus 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van EoZ “Jews are still fleeing Arab countries – 20% of Moroccan Jews moved to Israel in 8 years” van 7 november 2019 op de site van Elder of Ziyon

Een gedachte over “Marokkanen protesteren tegen ‘Arabische normalisatie’ met Israël

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.