Duitsland investeert 22 miljoen euros extra in Joodse veiligheid

Plaatje hierboven: Opkomen voor Israël in Duitsland “kan uw gezondheid schaden.” Berlijn, zomer 2017: een handvol pro-Israëlische demonstranten moet door de politie tijdens de ‘Al-Quds-mars’ worden afgeschermd  [beeldbron: David Berger/PP]

Duitsland heeft dit jaar 26 miljoen dollar (€ 22 miljoen) extra toegezegd aan de joodse overkoepelende organisatie van het land (Zentralrat der Juden) om de veiligheidskosten te dekken, aangezien de joodse leiders zich zorgen maken over een toename van het rechtse antisemitisme.

De aankondiging komt bijna een jaar na een gewelddadige aanslag op de synagoge in Halle, op Jom Kipoer, waarbij twee voorbijgangers omkwamen. De vermeende dader, die met een pistool probeerde de synagoge binnen te komen maar werd geblokkeerd, staat momenteel terecht in Maagdenburg.

De aanslag heeft ons drastisch laten zien dat het joodse leven massale bescherming nodig heeft“, zei de 66-jarige Josef Schuster, hoofd van de Centrale Raad van Joden in Duitsland, in een verklaring die woensdag werd uitgegeven, nadat de overeenkomst voor de financiering van de veiligheid met de Duitse regering was ondertekend.

Volgens de gezamenlijke verklaring van de Centrale Raad en het federale ministerie van Binnenlandse Zaken moeten de middelen worden gebruikt voor drastische verbeteringen aan de fysieke beveiliging van synagogen en andere gemeenschappelijke gebouwen.

Joden moeten zich veilig kunnen voelen als ze in Duitsland wonen – het is ook in het belang van de staat”, zei minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer, die beloofde “al het mogelijke te doen om de nodige bescherming te bieden. We begrijpen onze verantwoordelijkheid.”

De vermeende aanvaller in Halle – een rechtsbuiten met zelfgemaakte wapens – had tevergeefs geprobeerd zich een weg door de voordeuren van de synagoge te schieten terwijl 52 mensen binnen de diensten bijwoonden. Die deuren waren al versterkt dankzij een subsidie ​​van het Joods Agentschap voor Israël. Maar de achterdeuren waren er niet geweest en gemeenteleden in de synagoge barricaderden hen tijdens de aanval.

De dodelijke aanslag bracht onder meer de behoefte aan verbeterde veiligheid en financiering voor educatieve programma’s ter bestrijding van antisemitisme en xenofobie naar voren. In december kwamen de federale regering en haar 16 staten overeen om de financiering van Joodse gemeenschappen te verhogen om de snelle implementatie van structurele en technische veiligheidsmaatregelen te ondersteunen.

De aankondiging van woensdag brengt de belofte in vervulling. In een gezamenlijke verklaring zei Schuster dat de veiligheidskosten “een aanzienlijke financiële last voor onze gemeenschappen” zijn, vooral sinds Halle, en dat de inzet van de regering enorm werd gewaardeerd.

De regering geeft de Centrale Raad al 13 miljoen euro (of $ 15,4 miljoen) per jaar om de administratieve en infrastructuurkosten voor zo’n 80 landelijke gemeenschappen te dekken. Het contract werd oorspronkelijk ondertekend in 2003, waardoor de joodse overkoepelende instantie wettelijk gelijk werd gesteld met de protestantse en katholieke kerken, die elk een contract hebben met de federale overheid.

Plaatje hierboven: In november 1938 tijdens de Kristalnacht werden Joodse burgers het slachtoffer van georkestreerd geweld in heel Duitsland. Joden worden publiekelijk besmeurd en vernederd zoals hierboven door de Bruinhemden van de SA. Platvloerse Jodenhaat uit de oude doos is de teneur. Een Joodse man die met een Duits meisje gaat, moeten het hier ontgelden. Het bord dat de niet-Joodse vrouw om haar hals draagt leest “Ik ben in dit oord het grootste zwijn en ik laat me enkel met Joden in” en het bord van de Joodse man leest: “Ik ben die Joodse jongen die altijd en alleen Duitse meisjes mee naar bed [naar mijn kamer] neemt.” [beeldbron: DW)]

75 jaar Zentralrat der Juden
De heropleving van Joodse gemeenschappen begon enkele weken na het einde van de Tweede Wereldoorlog en de nederlaag van nazi-Duitsland door de geallieerden in 1945. De ‘Israëlische culturele gemeenschap’ in München, een van de grootste Joodse gemeenschappen in Duitsland, heeft zojuist de 75ste verjaaradg gevierd sinds het herstel.

Eind 1945 waren in Duitsland 51 joodse gemeenschappen hersteld. Tegen de tijd dat de Zentralrat der Juden in Deutschland (Centrale Raad van Joden in Duitsland) werd opgericht, woonden er 15.000 Joden in Duitsland. Tijdens de openingszitting van de raad in Frankfurt op 19 juli 1950, neemt de organisatie nota van de deelname van vertegenwoordigers van gemeenschappen in het voormalige Oost-Duitsland.

Toch daalde het aantal Joden dat in de DDR (aka Oost-Duitsland) woonde, zonder vergelijkbare instellingen die hen vertegenwoordigden, gestaag. Tegen 1989, toen de Berlijnse muur zou vallen, bleven er ongeveer 500 over in vijf gemeenschappen. De Centrale Raad is nu de erkende groep die de belangen van Joodse gemeenschappen in Duitsland behartigt.

In totaal zijn 105 gemeenschappen en bijna 100.000 mensen lid, ongeveer de helft van de geschatte huidige Joodse bevolking van Duitsland. De leiders worden gezien als een autoriteit in hun vakgebied en beschikken over een goed internationaal netwerk. Schuster bijvoorbeeld, de achtste voorzitter van de Centrale Raad tot nu toe, is ook vice-president van het World Jewish Congress en het European Jewish Congress.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Toby Axelrod “Germany pledges extra $26 million for Jewish security” van 18 september 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelGerman Chancellor Angela Merkel: ‘Many Jews do not feel safe in our country’” en een artikel70 years of the Central Council of Jews in Germany, ‘a meaningful voice that is needed’” van 15 september 2020 en een artikelAnti-Semitism in Germany increased due to coronavirus protests” van 1 september 2020 op de site van Deutsche Welle (DW)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.