Ruth Bader Ginsburg, de eerste Joodse vrouw in het Hooggerechtshof, op 87-jarige leeftijd overleden

Ruth Bader Ginsburg, de eerste Joodse vrouw die zitting heeft in het Hooggerechtshof en een onvermoeibare pleitbezorger voor gendergelijkheid, is op 87-jarige leeftijd overleden. Ginsburg stierf aan ‘complicaties van uitgezaaide alvleesklierkanker. Ginsburgs dood komt aan de vooravond van Rosh Hashanah, zes weken voor de presidentsverkiezingen en in een tijd van intense politieke polarisatie.

Ruth Bader Ginsburg (‘RBG’) werd als Joan Ruth Bader op 15 maart 1933 geboren in Brooklyn, New York, de tweede dochter van Celia (geboren Amster) en Nathan Bader, die in de wijk Flatbush woonden. Haar vader was een joodse emigrant uit Odessa, het Russische rijk, en haar moeder werd in New York geboren uit Oostenrijks-joodse ouders.

In 2018 ontving Ginsburg de Genesis Prize Foundation Lifetime Achievement Award in Tel Aviv, aan haar uitgereikt door voormalig president van het Hooggerechtshof, Aharon Barak. Ginsburg ontving de onderscheiding voor haar legendarische pleidooi voor gendergelijkheid en de bevordering van vrouwen, en na ontvangst van de onderscheiding hield ze een toespraak waarin ze zei dat ze er trots op was een Jood te zijn. Sindsdien is het citaat beroemd:

Ik ben een rechter, geboren, opgevoed en ben er trots op een Jood te zijn. De vraag naar gerechtigheid, vrede en verlichting loopt door de hele joodse geschiedenis en joodse traditie. Ik hoop dat ik in al de jaren dat ik het geluk heb om op de bank van het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten te blijven zitten, de kracht en de moed zal hebben om standvastig te blijven in het dienen van die eis.

In haar 27 jaar aan het hof kwam Ginsburg niet alleen naar voren als de vermeende leider van de liberale vleugel van het hof, maar ook als een cultureel popfenomeen en feministisch icoon, en verdiende ze als tachtigjarige de naam Notorious R.B.G. – een toneelstuk van de overleden rapper Notorious B.I.G.

Ze kreeg liberale bijval door zinderende dissidenten op te schrijven in spraakmakende zaken met betrekking tot anticonceptie, wetten voor kiezersidentificatie en positieve actie, zelfs toen ze een legendarische vriendschap onderhield met Scalia, de onwankelbare conservatieve brandweerman die stierf in 2016.

Ginsburg was ook eerlijk over het belang van de joodse traditie in het beïnvloeden van haar leven en carrière, en hing het Hebreeuwse bevel om gerechtigheid na te streven aan de muren van haar kamers. Ginsburg werd in 1993 door president Bill Clinton genomineerd voor de hoogste rechtbank van het land na de pensionering van Byron White.

Ginsburg schreef dat perspectief van buitenstaanders toe aan haar joodse wortels en wees vaak op haar afkomst als bouwsteen van haar perspectief op de rechtbank. “Wetten als beschermers van de onderdrukten, de armen, de eenling, blijkt duidelijk uit het werk van mijn joodse voorgangers bij het Hooggerechtshof“, schreef ze in een essay voor de AJC. “Het bijbelse gebod: ‘Gerechtigheid, gerechtigheid zult gij nastreven’ is een streng die hen met elkaar verbindt.

Als inwoonster van Brooklyn was zij de dochter van Nathan Bader, een Russische immigrant en bontwerker, en de voormalige Celia Amster. Ze merkte vaak op dat haar moeder “amper tweede generatie” was, nauwelijks vier maanden na de aankomst van haar ouders uit Hongarije. Ginsburg was zich terdege bewust van de joodse immigrantenervaring en haar eigen geluk om aan deze kusten geboren te worden.

De Holocaust kleurde haar perspectief op de wereld en de wet. Tijdens een Yom Hashoah-herdenking in 2004 in het US Holocaust Memorial Museum in Washington, DC, zei ze:

Onze natie leerde van Hitlers racisme en begon na verloop van tijd aan een missie om een ​​einde te maken aan door de wet gesanctioneerde discriminatie in ons eigen land. In de nasleep Van de Tweede Wereldoorlog, in de burgerrechtenbeweging van de jaren vijftig en zestig, in de ontluikende vrouwenrechtenbeweging van de jaren zeventig, breidde ‘We the People’ zich uit tot de hele mensheid, om alle mensen van deze grote natie te omarmen. Ons motto, E Pluribus Unum – van velen – geeft onze waardering aan dat we rijker zijn voor de religieuze, etnische en raciale diversiteit van onze burgers.

In 1980 benoemde president Jimmy Carter Ginsburg tot lid van het Amerikaanse Hof van Beroep voor het District of Columbia. Haar benoeming voor het Hooggerechtshof werd op 3 augustus 1993 overweldigend goedgekeurd door de Senaat. Een week later legde ze haar gerechtelijke eed af en werd pas de tweede vrouw die na Sandra Day O’Connor in de rechtbank diende.

Aan het einde van haar carrière ontpopte ze zich als een cultureel icoon. In 2013 startte rechtenstudent Shana Knizhik een Tumblr-blog waarin allerlei Ginsburg-fanart werd verzameld, van feestelijke tatoeages tot koffiemokken, T-shirts en onesies. De blog bracht een boek uit 2015 voort met de Notorious R.B.G. Tag is een co-auteur met Irin Carmon:

Justice Ginsburg heeft haar beruchte kroon en de bewondering van miljoenen mensen meer dan verdiend met haar onverschrokken pleidooi voor gemarginaliseerde mensen en haar koppige overtuiging dat vrouwen mensen zijn. Mensen voelden zich geroerd om fan-art te maken en haar gezicht op hun lichaam te tatoeëren, omdat ze voor hen sprak wanneer het er toe deed.

Na de dood van Ginsburg plaatste de Israëlische oppositieleider Yair Lapid op zijn Twitter-account: “Ruth Bader Ginsburg leefde elke dag naar de joodse waarde die een prominente plaats innam in haar kamer van het Hooggerechtshof,’ Justitie, gerechtigheid die u zult nastreven. Haar toewijding aan gelijkheid en trots op haar joodse identiteit inspireerde joden over de hele wereld. Moge haar herinnering een zegen zijn.

Ronald S. Lauder, president van het World Jewish Congress (WJC), deelde de volgende verklaring naar aanleiding van het overlijden van rechter van het Hooggerechtshof Ruth Bader Ginsburg:

Terwijl Joden in de Verenigde Staten en de wereld de hoop verwelkomden die komt met de eerste nacht van Rosh Hashanah, leerden we van het verwoestende verlies van rechter Ruth Bader Ginsburg van het Hooggerechtshof. Rechter Ginsburg was een voorloper op het gebied van gendergelijkheid, en ze maakte de weg vrij voor vrouwen in de wet en voor de rechtbanken. Ze vocht fel en onwankelbaar om de rechten van vrouwen en minderheden te bevorderen en te verdedigen, en belichaamde, in de traditie van de rechters Louis D. Brandeis en Benjamin Cardozo, het principe van gelijke rechtvaardigheid voor allen onder de wet, evenals de joodse waarde van ‘tzedek, tzedek, tirdof’ – ‘gerechtigheid, gerechtigheid zult u nastreven.’


Bronnen:

♦ naar een artikelRuth Bader Ginsburg, first Jewish woman on Supreme Court, dies at 87” van 19 september 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Sarah Wildman “Ruth Bader Ginsburg, first Jewish woman to serve on Supreme Court, dies at 87” van 18 september 2020 op de site van The Jewish Telegrahic Agency (JTA)

♦ naar een artikelRuth Bader Ginsburg, trailblazing US Supreme Court icon, dies at 87” van 19 september 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Ruth Bader Ginsburg, de eerste Joodse vrouw in het Hooggerechtshof, op 87-jarige leeftijd overleden

  1. Het kleine Joodse meisje uit Brooklyn dat het Icoon RBG werd, de échte morele voorvechtster van gelijke waarden & rechten.

    Haar dood is een verlies voor het Jodendom, Amerika & Humaniteit.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.