Sir Moses Montefiore, de beroemdste Engelse Jood van zijn tijd en waarschijnlijk aller tijden

Sir Moses Montefiore was de beroemdste Engelse Jood van zijn tijd, waarschijnlijk aller tijden. Gepassioneerd in zijn overtuigingen, zowel als Jood als als Engelsman, werd hij tijdens zijn eigen leven een legende in de hele Joodse wereld.

Hij werd gerespecteerd door koningen en potentaten; En werd vereerd door verarmde joden in de sjtetls van Oost-Europa, evenals in de mellahs van Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Hij werd geboren in 1784 en stierf in 1885, 100 jaar oud.

Als jonge man verzekerde zijn oom Moses Mocatta hem van een positie als een van de enige twaalf makelaars die op de London Exchange mochten uitoefenen. Hij trouwde met Judith Cohen, schoonzus van Nathan Meyer Rothschild; En die connectie hielp hem om zijn fortuin te verdienen vóór de leeftijd van veertig.

Montefiore trok zich toen terug van de beurs om de rest van zijn lange leven te wijden aan de belangen van arme en onderdrukte mede-joden. Sir Moses, die op zijn sterfbed cheques voor goede doelen bleef ondertekenen, kwam uit een Italiaanse Sefardische familie.

Getrouwd met een Asjkenazische vrouw, geloofde hij zo sterk in de eenheid van het Joodse volk dat hij elk paar dat in zijn synagoge trouwde met een gift van geld schonk – welk bedrag werd verdubbeld voor een ‘gemengd huwelijk’ tussen een Sefardische en een Ashkenazi.

Zijn liefdadigheid en welwillende stichtingen thuis waren op grote schaal; En bij bezoeken aan Palestina, Marokko, Rome, Rusland en Turkije deed hij wat hij kon om de Jodenvervolging in die plaatsen te verlichten. Voor deze nobele diensten werd hij in 1837 door koningin Victoria tot ridder geslagen; en werd benoemd tot baron in 1846.

Sir Moses Montefiore’s liefde voor Zion werd aangetoond door zijn zeven bezoeken aan het Heilige Land, die werden ondernomen in een tijd dat dergelijke reizen moeilijk en gevaarlijk waren: zijn eerste bezoek, waarin hij slechts vier dagen in Jeruzalem, duurde tien maanden om te voltooien.

Sir Moses moedigde de landbouw daar actief aan en schonk er ziekenhuizen en hofjes. De Spaanse en Portugese jodencongregatie in Londen verdeelt nog steeds fondsen die door Sir Moses zijn nagelaten aan noodzakelijke geleerden in Jeruzalem, Hebron, Safed en Tiberias.

De meest bekende van de vele reizen die Montefiore naar het buitenland maakte, was die in verband met de Damascus-affaire. De verderfelijke laster dat de joden het bloed van een christen nodig hebben voor het maken van hun paschamatze, werd in 1840 in Damascus nieuw leven ingeblazen; en dat resulteerde in een hevige vervolging van de Joden van die stad.

Sir Moses bezocht, met de actieve steun van Lord Palmerston, de Khedive van Egypte, waar hij de beschuldigingen weerlegde en erin slaagde de gevangengenomen Joden vrij te krijgen. Hij ontving ook een firman (koninklijk bevel) van de sultan van Turkije, die bescherming garandeerde aan alle Joden in zijn rijk tegen soortgelijke beschuldigingen.

Bij zijn terugkeer naar Londen eerde koningin Victoria Sir Moses door hem het voorrecht te geven om supporters (heraldische dieren) aan zijn wapen toe te voegen. Vanwege zijn hartstochtelijke liefde voor God en voor Jeruzalem schreef hij in zijn dagboek: “De supporters die ik wens, zijn om onze heilige religie te verheerlijken door Jeruzalem op een meer vooraanstaande manier te laten zien dan ik anders had kunnen doen.

Daarom voegde hij de Leeuw van Juda toe met een banier met het woord Jeruzalem (in Hebreeuwse letters) op zijn armen. Toen Sir Moses Montefiore in Londen was, aanbad hij in de Spaanse en Portugese Jodensynagoge in Bevis Marks, een gemeente waaraan hij was toegewijd en die hij vele jaren diende als voorzitter van de Raad van Oudsten; Het was daarom logisch dat hij zich later in zijn leven tot de ouderlingen wendde toen hij zijn begiftiging vestigde.

In 1835 werd hij verkozen tot sheriff van Londen en Middlesex, alleen de tweede Jood die die positie bekleedde; en in 1837 werd hij voorzitter van de Raad van Afgevaardigden van Britse Joden, een functie die hij negenendertig jaar bekleedde.

Mannen die zich inzetten voor de hulp van hun medemensen, doen dat over het algemeen op twee manieren: ze geven ofwel hun tijd ofwel hun geld. Sir Moses Montefiore was een uitstekend voorbeeld van een man die beide kon en wilde geven. Dat deed hij zo dat zijn naam nog steeds wordt herinnerd en vereerd door Joden over de hele wereld.

Waar ter wereld Joden ook werden onderdrukt, daar reisde Sir Mozes; en hij bezocht onder meer de Khedive van Egypte, de Ottomaanse sultan, de paus, de sultan van Marokko en de tsaar van Rusland in zijn pogingen om het lijden van zijn mede-joden te verlichten.

Naast zijn werk voor onderdrukte Joden, creëerde Sir Moses ook een centrum van Joods leven in Ramsgate, een mondaine badplaats in het graafschap Kent. In 1833 opende Sir Moses zijn eigen synagoge in Ramsgate, dicht bij zijn landhuis.

De toekomstige koningin Victoria, die vakantie nam in een aangrenzend huis op Ramsgate’s East Cliff, kreeg een gouden sleutel van het hek tussen de twee tuinen om van beide te kunnen genieten. Zijn huis is allang verdwenen; Maar zijn synagoge en het aangrenzende mausoleum waarin hij en zijn vrouw zijn begraven, staan ​​nog steeds, zorgvuldig onderhouden door de beheerders van zijn schenking.

Men neemt aan dat Sir Moses had opgedragen dat zijn papieren na zijn dood vernietigd moesten worden, want toen werden er inderdaad velen verbrand. Een groot aantal, nu in het bezit van de Montefiore Endowment, werd gered door Dr. Louis Loewe, de eerste directeur van het Judith Lady Montefiore College.

Andere papieren werden gered door ds. Herman Shandel, Hazan van de Ramsgate Synagogue, en doorgegeven aan zijn nakomelingen: deze, inclusief brieven en twee van Lady Montefiore’s (niet-gepubliceerde) handgeschreven dagboeken, bevinden zich in de Shandel / Lipson-collectie in de bibliotheek van Oxford Centrum voor Hebreeuwse en Joodse studies.

Sommige bewaard gebleven papieren zijn ook in het bezit van leden van de familie Sebag-Montefiore. Een reus van een man. Een research paper van Sally Style B.A., de Montefiore Librarian, is beschikbaar op deze website Petitions Research Paper. Dit beschrijft in detail het beeld van Sir Moses Montefiore, gevisualiseerd door de vele duizenden schrijvers van petities die hem vanuit het Heilige Land en vanuit heel Europa en het Midden-Oosten werden gestuurd.


Plaatje hierboven: Jeruzalem, mei 1866. Gezicht op gebouw en molen die werden gebouwd door Sir Moses Montefiore. Dit waren de eerste bouwsels die buiten de muren ten westen van de Oude Stad werden opgetrokken. Na de verovering van Jeruzalem door het Jordaanse leger in 1948 zal deze westelijk gelegen buitenwijk van Jeruzalem die in handen bleef van de Israëliërs ‘West-Jeruzalem’ gaan heten. Pas in 1967 zullen de Joden Jeruzalem zélf weer heroveren op de Arabieren en de stad voor altijd herenigen [beeldbron: A Picture a Day]


Bronnen:

♦ naar een artikelSir Moses Montefiore’s life and times” op de site van The Montefiroe Endowment

♦ een artikel op deze blogRelaas van een verblijf van veertig dagen in het Heilig Land (Sir Moses Montefiore)” van 13 juni 2010 en een artikelSir Moses Montefiore en een nieuwe beschuldiging van rituele moord in 1840” van 22 september 2018 en een artikelSir Moses Montefiores riskeerde cholera, quarantaine voor 19de-eeuwse Joden in het Heilige Land” van 20 juli 2020