Trump zegt dat Koeweit de banden met Israël binnenkort kan normaliseren

Plaatje hierboven: Kroonprins sjeik Sabah Al Ahmad Al Sabah van Koeweit (helemaal rechts) overweegt normalisatie van zijn land met Israël. Naast hem zijn broer en  plaatsvervangende chef van de Nationale Garde sjeik Mishal Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah tijdens een bezoek aan de Koeweitse officierenclub [beeldbron: Kuna]

De Amerikaanse president Donald Trump zei vrijdag, na een ontmoeting met de zoon van de regerende emir van Koeweit, dat het land waarschijnlijk de betrekkingen met Israël in de nabije toekomst zal normaliseren, na de diplomatieke stap van de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein op dinsdag.

De Koeweiti’s “zijn zo opgewonden dat de eerste twee landen hebben ondertekend en ik denk dat ze er vrij snel deel van zullen uitmaken”, zei Trump op een persconferentie van het Witte Huis nadat hij de Koeweitse sjeik Sabah Al Ahmad een grote eer had verleend. Al Sabah, die zijn oudste zoon namens hem accepteerde.

Trump herhaalde zijn bewering dat een aantal Arabische staten gretig waren om deals met Israël te sluiten na de historische akkoorden met de VAE en Bahrein:

Ik heb, zou ik zeggen, zeven of acht landen die er deel van willen uitmaken. Niemand had gedacht dat dit zou gebeuren en het gebeurt niet alleen, het gebeurt ook vrij gemakkelijk. Ik heb vanmorgen twee telefoontjes gehad met landen die willen weten wanneer zij de deal aangaan. Het is niet dat we ze iets geven. Ze willen veiligheid, ze willen vrede, en ze zijn het vechten echt beu.

Hij erkende dat hij de kwestie slechts ‘heel kort’ had besproken met de bezoekende Koeweitse sjeik, voordat hij eraan toevoegde dat “het geheel nu een prachtige puzzel is die mooi samenkomt. Het Midden-Oosten trekt zich op aan alles wat er gebeurt.”

Vorige maand verwierpen niet bij naam genoemde hoge Koeweitse functionarissen de mogelijkheid om de banden met Israël te normaliseren, door de lokale krant Al-Qabas te vertellen dat het ondanks de opwarmende banden tussen de Golfstaten en Jeruzalem geen belang had bij het wijzigen van zijn al lang bestaande regionale beleid.

Trump heeft vrijdag de Legion of Merit toegekend op Al Sabah, die een centrale rol heeft gespeeld bij het oplossen van een jarenlange vierlandenboycot van Qatar en nu ziek is en wordt behandeld in de VS, zei het Witte Huis.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de VAE en Bahrein hebben dinsdag de zogenaamde Abraham-akkoorden ondertekend tijdens een ceremonie in het Witte Huis met premier Benjamin Netanyahu. De enige Arabische staten waarmee Israël voorheen officiële banden had, waren Egypte en Jordanië. De overeenkomsten gaan niet in op het decennialange Israëlisch-Palestijnse conflict.

Terwijl de VAE, Bahrein en andere Arabische landen de Palestijnen steunen, heeft de regering-Trump de twee landen overgehaald om zich door dat conflict er niet van te laten weerhouden normale betrekkingen met Israël te onderhouden.

Marokko
Talrijke Arabische staten zijn genoemd als potentiële kandidaten om de VAE en Bahrein te volgen door in te stemmen met het aanknopen van banden met Israël, waaronder Marokko, Soedan en Oman.

Honderden Marokkanen demonstreerden vrijdag tegen de ‘Arabische normalisatie’ van de banden met Israël, na door de VS gesteunde overeenkomsten die dinsdag tussen Israël, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein zijn ondertekend. Demonstranten in de hoofdstad van Marokko, Rabat, zwaaiden met Palestijnse vlaggen en bekritiseerden Bahrein en de VAE als ‘verraderlijke landen’.

“We eisen de criminalisering van elke normalisatie”, schreeuwden demonstranten. “We zijn hier om mensen eraan te herinneren dat de Palestijnse zaak ook de onze is”, zei Taib Madmad, een lid van de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten. Marokko heeft geen formele betrekkingen met Israël, maar heeft wel onofficiële banden, waaronder banden vanwege Joodse gemeenschappen van Marokkaanse afkomst.

Een Marokkaanse functionaris vertelde AFP dat de berichten dat Marokko de banden met Israël kon normaliseren ‘volkomen ongegrond’ waren. Talrijke Arabische staten zijn genoemd als potentiële kandidaten om de VAE en Bahrein te volgen door in te stemmen met het aanknopen van banden met Israël, waaronder Marokko, Soedan en Oman. Vóór Bahrein en de VAE waren Egypte in 1979 en Jordanië in 1994 de enige Arabische naties die betrekkingen met Israël hebben aangegaan.

Plaatje hierboven: Koeweit, 1991. Palestijnse vrouwen en kinderen aan de grens van Koeweit met Irak, wachtend op hun deportatie na het einde van de Golfoorlog in 1991 [beeldbron: © Isabel Ellsen, Corbis]

Koeweit verdrijft zijn Palestijnse bevolking
25 jaar geleden in 1991 verdreef Koeweit tussen 350.000 en 370.000 Palestijnen uit het land. En niemand die hier naar verwijst. Vele van deze Palestijnen waren in de jaren 1950 naar Koeweit uitgeweken en leidden er een relatief goed leven. Gehele families groeiden hier op tot… ze werden uitgezet en gedeporteerd.

Aan de vooravond van de Eerste Golfoorlog leefden er afhankelijk van de bronnen ca. 400.000 à 450.000 Palestijnen in Koeweit. Een erg hoog aantal vermits op dat ogenblik de inheemse bevolking 564.262 bewoners telde. Toen Saddam Hoessein ’s leger op 2 augustus 1990 de Golfstaat binnenviel en bezette vluchtten ca. 200.000 Palestijnen het land uit, voornamelijk uit angst en vervolging.

Nadat Irak later door de Amerikaanse bondgenoten van Koeweit tijdens Operation Desert Storm uit de oliestaat werden verdreven en op 28 februari 1991 de oorlog voorbij leek, kregen de Palestijnen de rekening gepresenteerd. De Palestijnen werden door het teruggekeerde Koeweitse regime beschuldigd van massieve collaboratie met Irak. Koeweit begon een terreurcampagne tegen de Palestijnen. Vervolging, verkrachtingen, martelingen, executies en uiteindelijk deportaties waren hun lot.

Tegen 1998 bleven er van die Palestijnse gemeenschap van 400.000 nog maar een 30.000 Palestijnen meer over. PLO-voorzitter Mahmoud Abbas zal zich daar vele jaren later voor excuseren en zei in december 2004 het volgende omtrent de gebeurtenissen en de verdrijving van de Palestijnen uit Koeweit: “We apologise to Kuwait and the Kuwaiti people for what we did,” maar het mocht niet baten en bleven de relaties tussen ‘Palestina’ en Koeweit nog steeds kritisch.

In 2012 was het aantal Palestijnen in Koeweit opnieuw opgelopen tot ca. 80.000. Op 29 november 2012 erkende de Verenigde Naties ‘Palestina’ als een waarnemende niet lidstaat.  Datzelfde jaar werden de betrekkingen tussen Palestina en Koeweit genormaliseerd en werd de officiële Palestijnse ambassade in Koeweit heropend.

Plaatje hierboven: Bagdad, oktober 1988. De Palestijnse leider Yasser Arafat (R.) kon het goed stellen met het Iraakse dictatoriale regime. Zijn samenwerking met Irak zal enkele jaren later aan de basis liggen van de verdrijving van de Palestijnen uit Koeweit tijdens en na de Eerste Golfoorlog.  [beeldbron: Al Jazeera]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Jacob Magid “Trump says Kuwait may soon normalize ties with Israel” en een artikelMoroccans protest ‘Arab normalization’ with Israel” en een artikel van Avi Issacharoff “With the Israel-UAE-Bahrain deals, ‘undeniable Palestinan truths’ no longer hold” van 19 september 2020 op de site van The Times of Israel (TOI)

♦ naar een artikel van Seth J. Frantzman “Kuwait, Qatar: Guessing game of who will sign deal with Israel continues” van 19 september 2020 en een artikelTrump: There’s a good chance Kuwait will normalize ties with Israel soon” van 18 september 2020 en een artikelKuwait’s position towards Israel unchanged – Al-Qabas newspaper” van 16 augustus 2020 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.