Israël sluit zijn grenzen tegen Palestijns geweld en terreur en gaat opnieuw in lockdown

De staat Israël kondigt vanaf vandaag een tweede lockdown af, bedoeld om de verspreiding van het coronavirus te verminderen. Deze begint vandaag vrijdag om 14.00 uur (locale tijd).

Gisteren waren er 4761 nieuwe besmettingen en de dag voordien zelfs 6.063. In totaal zijn er tot nog toe 1.169 Israëliërs overleden aan het virus COVID-19 en werden 176.933 mensen besmet. In de Palestijnse gebieden (Gaza en Judea & Samaria) werden 33.843 mensen besmet en overleden er 244.

Tijdens de lockdown zullen duizenden politieagenten en soldaten bij controleposten en ingangen van steden worden gestationeerd om de beperkingen af ​​te dwingen. Vanavond begnnen ook de feestelijkheden voor het Joodse Nieuwjaar (Rosh Hashana).

Omwille van de veiligheid wordt bovendien een algemene sluiting opgelegd aan de grensovergangen vanuit Judea, Samaria en Gaza tijdens deze voor het Jodendom belangrrijke feestdagen, kondigde aldus een IDF-woordvoerder op donderdagavond aan.

Het besluit is genomen na een beoordeling van de veiligheidssituatie. Er worden uitzonderingen gemaakt voor humanitaire en medische gevallen, onder voorbehoud van goedkeuring door COGAT.

De Rosh Hashanah-sluiting begint vanavond om middernacht en eindigt op zondag om middernacht na afloop van het festival. De sluiting van Yom Kippur begint om middernacht in de nacht van 27 september en eindigt de volgende middernacht. De sluiting van Soekot begint om middernacht in de nacht van 1 oktober en eindigt om middernacht in de nacht van 3 oktober. De sluiting van Simchat Torah begint om middernacht in de nacht van 8 oktober en eindigt om middernacht in de nacht van 10 oktober.

De Palestijnse terreurgroepen hebben namelijk de nare gewoonte om in hte bijzonder tijdens de Joodse feestdagen aanslagen te plegen. Onder het mom van vermeende Israëlhaat borrelt hun virulente Jodenhaat in alle hevigheid naar boven en uit zich steevast in nodeloos bloedvergieten, geweld en terreur tijdens de Joodse hoogdagen. Tenslotte is hun doelwit niet Israël maar het Jodendom an sich.

Ook nu weer kunnen de Jodenhaters het niet laten. Op woensdag heeft de in Gaza gevestigde terreurorganisatie Hamas Israël opnieuw bedreigd en beloofde zijn aanvallen op de Joodse staat te ‘verhogen’ als Israël doorgaat met zich te verdedigen tegen de Palestijnse terreur en geweld:

De bezetting zal de prijs betalen voor elke agressie tegen onze mensen of verzetsplaatsen en de reactie zal direct zijn. We zullen onze reactie uitbreiden naarmate de bezetting doorgaat met haar agressie.

Hamas legde de verklaring af nadat IDF-gevechtsvliegtuigen Hamas-doelen in de Gazastrook hadden getroffen, waaronder een bunker, een wapenproductiefaciliteit en een trainingskamp voor terroristen. De IDF voerde de luchtaanvallen uit als vergelding voor twee golven van raketaanvallen op dinsdagavond en woensdagochtend.

Dertien raketten werden woensdagochtend vanuit de Gazastrook op Israël afgevuurd, waarbij acht van de raketten werden neergehaald door het Israëlische Iron Dome-raketafweersysteem, terwijl de resterende vijf in open ruimtes landden en geen letsel of schade veroorzaakten.


Bronnen:

♦ naar een artikelCoronavirus lockdown to begin at 2:00 p.m.” van 18 september 2020 en een artikelClosure imposed on Judea, Samaria, and Gaza for High Holidays” van 17 september 2020 en een artikelHamas threatens Israel following retaliatory airstrikes” van 16 september 2020 op de site van Arutz Sheva