Onlangs ontdekt gebed van beroemde 13e-eeuwse kabalist de Ramban, gaat online

Een onlangs ontdekt poëtisch gebed geschreven door de Ramban, of Nachmanides, de 13e-eeuwse Spaanse rabbijn en een gerenommeerd auteur van commentaren op de Bijbel en de Talmoed, is in het Engels vertaald en is nu beschikbaar op de website van de Nationale Bibliotheek van Israël.

Mozes ben Nachman (1194-1270), algemeen bekend als Nachmanides, door het acroniem Ramban en door de hedendaagse bijnaam Bonastruc ça Porta (letterlijk ‘Mazel Tov bij de poort’), was een befaamde middeleeuwse joodse geleerde, sefardische rabbijn, filosoof, arts, kabbalist en bijbelcommentator. Hij groeide op, studeerde en woonde het grootste deel van zijn leven in Girona, Catalonië (Spanje).

Hij werd geboren in Catalonië, maar werd op 70-jarige leeftijd gedwongen te vertrekken nadat hij was opgedragen zijn geloof te verdedigen tegen Pablo Christiani, een joodse bekeerling tot het christendom. Uiteindelijk verhuisde hij naar Jeruzalem, waar hem wordt gecrediteerd voor het herstel van het joodse leven en de vestiging in de stad. Het gebed valt in de categorie van bakashot, of smeekbeden, wat een veel voorkomende vorm was onder Iberische joden van die periode.

Het werd vorig jaar voor het eerst in het Hebreeuws gepubliceerd en verscheen in Sidur Catalunya van Idan Perez, het eerste gedrukte gebedenboek van de Catalaanse liturgie en ritueel dat werd gebruikt door de Ramban en de ooit bloeiende Joodse gemeenschappen van Catalonië, Valencia en Mallorca, die uiteindelijk werden gedecimeerd door de Spaanse inquisitie en verdrijving meer dan 500 jaar geleden.

Gebruiksregels van Spanje (Catalonië) voor het hele jaar
(13de eeuw, druk uit 1439)

De eerste regels van het manuscript luiden:

Alstublieft, o Heer die schept zonder een schepper te hebben. En die een gedachte en kracht van potentieel tot actie bedacht, bracht licht voort dat alle lichten verlicht van het begin tot het einde, voor al de verlichtingen. De woorden van God zijn zuivere woorden (Psalm 12: 7). Alstublieft, met uw ongeziene, verfijnde en zuivere kracht, vestig mijn gedachten in uw dienst, met ontzag, in beven en in eerbied. U hebt elk mysterie aan het licht gebracht.

Het werd gevonden in een manuscript dat net na de verdrijving was geschreven en dat waarschijnlijk werd gebruikt door Catalaanse ballingen die in de Provence woonden. Het wordt nu bewaard in de Casanatense-bibliotheek in Rome. Het manuscript is online te zien als onderdeel van Ktiv, het initiatief van de National Library of Israel om digitale toegang te bieden tot alle Hebreeuwse manuscripten ter wereld.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Marcy Oster “Recently discovered prayer by renowned 13th-century Talmudist known as the Ramban goes online” van 16 september 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelRecently discovered prayer by renowned 13th-century Talmudist Ramban goes online” van 17 september 2020 op de site van The Times of Israel

♦ een artikel op deze blogMiddeleeuwse reisverslagen naar het Heilig Land (2/6): Mozes ben Nachman aka Ramban” van 1 september 2020

Een gedachte over “Onlangs ontdekt gebed van beroemde 13e-eeuwse kabalist de Ramban, gaat online

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.