Het bloedbad van Hebron in 1834: de Joodse gemeenschap leed maar overleefde

Plaatje hierboven: Joden met hun gebedenboeken in Jeruzalem in 1895 [beeldbron: Hebron History]

De invasie van Ibrahim Pasha (1789-1848) in Egypte veroorzaakte conflicten in het door de Ottomanen gecontroleerde land Israël, waarbij veel Joodse burgers omkwamen. Er vonden rellen plaats in Jeruzalem, Tzfat en Hebron in wat nu door historici de Boerenopstand wordt genoemd.

Het geweld begon op 24 juli 1834 toen de troepen die loyaal waren aan Ibrahim Pasha van Egypte de stad Hebron aanvielen om de boerenopstand neer te slaan en daarbij de Joden afslachtten. De ramp werd door de Joden van Hebron herinnerd als Yagma el Gabireh, of de ‘grote vernietiging’, zoals opgemerkt door Hyam Zvee Sneersohn in zijn boek Palestine and Roumania uit 1872, een beschrijving van het Heilige Land.

Hoewel de joden niet bij de opstand waren betrokken, maakten de Egyptische soldaten die de stad binnenkwamen geen onderscheid tussen de inwoners. Drie uur lang hebben troepen zowel moslims als joden beroofd, vermoord, verkracht en verminkt.

Het boek Annals of Palestine, 1821-1841, door de in Jeruzalem gevestigde monnik Neophytos van Cyprus, bespreekt wreedheden begaan door zowel de ‘Fellaheen’ of Arabische boeren, en Egyptische soldaten tegen de joodse gemeenschap, evenals plunderingen en rellen in joodse gemeenschappen van Jeruzalem, Tzfat, Nablus en andere plaatsen.

Isaac Farhi beschreef ook de gewelddadige aanvallen op de Joden van Hebron door de Egyptische soldaten. Hij schrijft dat de pogrom in Hebron nog erger was dan de plundering van Tzfat die begon op 15 juni 1834, de dag na de joodse feestdag van Sjavoeot, en die 33 dagen duurde.

In Hebron ‘luchtten de soldaten hun woede op de Joodse wijk, die ze met angstaanjagende wreedheid plunderden‘. Hij bericht over de ontheiliging van Torah-rollen en de onthoofding van een bejaarde wijze, Rabbi Issachar Hasun, de voorzanger van Hebron, terwijl hij ziek in bed lag. Twintig uur lang hebben ze ‘Europese Joden afgeslacht en publiekelijk hun vrouwen verkracht‘.

Synagogen werden ontheiligd, hun huizen werden geplunderd en geplunderd en waardevolle voorwerpen, waaronder goud en zilver, werden gestolen. Geen van hun geplunderde bezittingen werd teruggegeven, noch ontvingen ze enige vergoeding. De Joodse gemeenschap van Hebron bleef berooid achter en hun aantal ‘sterk verminderd‘.

Volgens Louis Finkelstein in zijn boek The Jews: their history, culture, and religion. (1960 Harper. blz. 674:

Tijdens de oorlog van Ibrahim Paha, toen de Arabieren van Hebron in opstand kwamen tegen de Egyptenaren, leden de Joden van Hebron meer dan enige andere Joodse gemeenschap in het land. Ibrahim Pasha beval zijn troepen meedogenloos de opstand te onderdrukken, en toen ze de stad aanvielen met toestemming om te plunderen en te slachten naar believen, maakten ze geen onderscheid tussen Arabieren en de Joden, die geen aandeel hadden in de opstand. Deze ramp verenigde de Hebron Sefardim en de Habad Hasidim, en in 1834 stuurden ze gezamenlijk Rabbi Nathan Amram om hulp te zoeken in West-Europa voor Joods Hebron. De gemeenschap herstelde pas volledig toen Rabbi Elijah Mani in 1858 in de stad aankwam.

Sherman Lieber, auteur van Mystics and missionaries: the Jews in Palestine, 1799-1840 (1992 University of Utah Press. P. 217.) verklaart:

Tijdens een woeste aanval van drie uur liet Ibrahim Pasha zijn troepen toe de moslims af te slachten, de bevolking te plunderen en de vrouwen te onteren. Toen moslims veiligheid zochten in de Joodse wijk van Hebron, achtervolgden de soldaten hen en doodden en plunderden zonder onderscheid iedereen die op hun pad kwam.

Edward Robinson stelt in zijn boek Biblical researches in Palestina, Mount Sinai en Arabia Petrea uit 1841:

Velen werden gedood; En vooral de joden zouden de meest wrede wreedheden van de wrede soldaten hebben ondergaan.

De Amerikaanse Raad van Commissarissen voor Buitenlandse Missies (1836) zei:

Na de veldslag was de stad overgegeven aan de plundering en losbandigheid van de soldaten. Ze vielen de arme Joden met bijzonder geweld aan, de rebellen hadden hun sterkste verzet in de Joodse wijk van de stad gevochten vanuit …

Joseph Schwarz in zijn publicatie uit 1850′ Een beschrijvende geografie en korte historische schets van de Palestijnse staten:

In 5594 ( 1834), kreeg Hebron te maken met een zware ramp, aangezien het op de 28ste dag van Tamuz (juli) door Abraim Pacha werd bestormd en gedurende meerdere dagen aan zijn soldaten werd overgegeven. Men kan zich beter voorstellen dan de scènes te beschrijven die toen werden opgevoerd. Bijna alle islamitische inwoners vluchtten de diepte van de bergketen in, maar de Joden konden dit niet doen; Bovendien koesterden ze maar weinig angst, aangezien ze door Abraim niet als rebellen en vijanden konden worden beschouwd, en daarom vielen ze als een gemakkelijke prooi in de handen van de aanvallers. Toen de Pacha opmarcheerden om Hebron in te nemen, werd hem door de officieren van de Joodse gemeente in Jeruzalem een ​​verzoekschrift ingediend om deze ongelukkige mensen onder zijn bescherming te nemen, wat hij trouw beloofde te doen; Maar desondanks bleven ze niet gespaard bij het innemen van de stad, zodat vijf Joden met opzet werden vermoord, en al hun bezittingen die die ze niet onder de grond hadden verstopt werden ofwel gestolen ofwel vernietigd op de meest moedwillige en wrede manier. Abraim plaatste toen inderdaad een bewaker rond hun wijk van de stad, maar het was te laat; En hij zei: ‘Wat al in handen is van de veroveraars, de soldaten, kan niet weer van hen worden teruggevorderd.’ Daarom werd de hele joodse gemeenschap in armoede verzonken.

John D. Paxton schreef in zijn Letters on Palestine uit 1839:

Een paar jaar geleden, toen de troepen van Ibrahim Pasha Hebron innamen, pleegden ze grote gewelddadigheden tegen de Joden door hen te plunderen van alles wat ze konden vinden. Ze braken hun synagoge binnen en openden alle delen ervan waarin ze dachten dat er iets te vinden was, verminkt en scheurde hun rol van de wet, en begingen vele andere enorme dingen. 

John Lloyd Stephens merkte in zijn Incidents of Travel in Egypt, Arabia Petraea, and the Holy Land, gepubliceerd in 1837 op:

Als een brullende leeuw was de eerste plaats waarop zijn toorn neerdaalde de ongelukkige Hebron; En hoewel hun schuldige broeders soms werden gespaard, ontvingen de ongelukkige joden, die nooit beledigend waren maar altijd lijden, het volle gewicht van Arabische wraak. Hun huizen werden geplunderd en geplunderd; Hun goud en zilver, en alle waardevolle dingen, werden weggevoerd; En hun vrouwen en dochters voor hun ogen geschonden door een wrede soldaat.

Het Graf van de Aartsvaders, aka de Machpela Grot, in Hebron


Bronnen:

♦ naar een artikelThe 1834 Hebron Massacre: Caught between the Egyptians, the Ottomans, and the Bedouins, the Jewish community struggled, but survived” op de site van Hebron History

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.