Internationaal Strafhof verwerpt petitie om Israël te onderzoeken omtrent Mavi Marmara incident

Plaatje hierboven: In de nacht van 30 op 31 mei 2010 vielen Turkse ‘vredesactivisten’ op het ‘hulpschip’ de Mavi Marmara de Israëlische soldaten aan met ijzeren staven en messen toen zij trachten het schip trachten te enteren. Achteraf bleek dat het schip niet eens hulpgoederen aan boord had [beeldbron: Freedom Flotilla Gaza]

Het Internationaal Strafhof heeft woensdag een beroep verworpen tegen een besluit om Israël niet te onderzoeken vanwege een dodelijke aanval op een hulpvloot naar Gaza in 2010. Negen Turkse burgers stierven toen ze Israëlische commando’s aanvielen toen ze aan boord gingen van het schip Mavi Marmara, dat probeerde Om het embargo op Gaza te doorbreken. In 2014 stierf er nog één in het ziekenhuis.

De officier van justitie van het Haagse tribunaal, Fatou Bensouda, ontdekte in december dat er geen basis was om door te gaan met een volledig onderzoek. De Comoren, het land in de Indische Oceaan waar het schip was geregistreerd en die de oorspronkelijke klacht had ingediend, waren tegen die beslissing opgekomen.

ICC-rechters zeiden woensdag dat de rechtbank het verzoek van de Comoren om rechterlijke toetsing van het besluit van de officier van justitie om geen onderzoek te openen ‘afwijst’. De rechters beweerden dat Bensouda ‘fouten’ had gemaakt in een oorspronkelijk besluit uit 2014 om geen onderzoek te doen.

Ze zeiden ook dat ze die beslissing niet ‘echt heroverwoog’ zoals de rechtbank had bevolen, en vervolgens verdere fouten had gemaakt voordat ze in 2019 opnieuw besloot de zaak niet te onderzoeken. Maar de rechters zeiden dat het ‘onduidelijk’ was welke bevoegdheden ze hadden om de officier van justitie te vragen om de fouten te herstellen, en dus konden ze haar niet vragen de zaak verder te herzien. Het ICC werd in 2002 opgericht om oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid aan te pakken.

Mavi Marmara
Het verhaal van de Marmara is intussen genoegzaam bekend. In de nacht van 30 op 31 mei 2010 bereidden ‘vredeactivisten’ van de Turkse terreurgroep IHH, die banden heeft met Al Qaeda, zich voor de kust van Gaza op de m/s Mavi Marmara voor op een gewelddadige confrontatie met het IDF.

Het doel van dit ‘Free Gaza’ -flottielje: Onder het mom van een hulpactie de legale Israëlische zeeblokkade van de Gazastrook doorbreken en de overzeese aanvoerroute van wapens en munitie voor de terreurgroep Hamas en randorganisaties in Gaza weer vrij maken. Behalve het lunchpakket van de kapitein had het schip had niet eens hulpgoederen aan boord.

Echter, de aanval wordt door het IDF afgeslagen en negen Turkse militanten van de islamistische IHH schoten er het leven bij in tijdens de bewuste Israëlische militaire zelfverdedigingsactie.

De Verenigde Naties stelden een commissie aan om het incident te onderzoeken en publiceerde op 1 september het Palmer Rapport, geleid door de Nieuw-Zeelandse Sir Geoffrey Palmer, dat zijn conclusies bekend maakte die elke ondubbelzinnigheid uitschakelde en de zeeblokkade door Israël van Gaza legaal verklaarde:

Israël wordt geconfronteerd met een feitelijke bedreiging voor haar veiligheid door militante groepen in Gaza. De zeeblokkade werd opgelegd als wettige veiligheidsmaatregel om te verhinderen dat wapens overzee de Gazastrook binnen geraken en wordt toegepast conform de vereisten van de internationale wet.

Comoren
Het luxe passagiersschip de Mavi Marmara, waar de incidenten zich hadden afgespeeld in 2010, stond geregistreerd in de Comoren. De klacht werd neergelegd door een kleine Afrikaanse staat de Comoren Eilanden, die lid is van het ICC, maar Israël is dat niet.

Volgens het persagentschap Reuters gebeurde het neerleggen van de petitie door de Comoren bij het ICC op instignatie van het Turkse advocatenkantoor Elmadag, die de familieleden vertegenwoordigt van de negen IHH militanten die tijdens de operatie door het IDF werden gedood op de Mavi Marmara. In feite was het de Turkse regering van Erdogan achter dit manoeuver schuilt.

De Comoren Eilanden, een kleine drie-eilanden staat die tussen 1841 en 1975 een voormalige kolonie va Frankrijk was, werden op 6 juli 1975 onafhankelijk. Op al de eilanden samen leven ca. 832.000 mensen. Zowat 99% van de inwoners zijn soennistische moslims.

De Comoren zijn lid van zowel de 22-landen tellende Arabische Liga als van de 55 landen tellende moslim Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC). Voor zover bekend wonen er geen Joden op de Comoren en waren er geen meldingen van antisemitische daden.

Plaatje hierboven: De soennitische Vrijdag Moskee in Moroni, de hoofdstad van de Comoren op het eiland Grande Comore (Ngazidja) in november 2005 [beeldbron: Globo]


Bronnen:

♦ naar een artikelICC rejects petition to probe Israel over Mavi Marmara” van 16 september 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ een artikel op deze blogInternationaal Strafhof in Den Haag opent vooronderzoek tegen Israël omtrent Marmara incident” van 15 mei 2013

Een gedachte over “Internationaal Strafhof verwerpt petitie om Israël te onderzoeken omtrent Mavi Marmara incident

  1. Je kunt zien dat het ICC ook last heeft van de Corona blues.

    Daar er blijkbaar geen conflicten in de wereld zijn hebben ze niets omhanden en blijven maar doorzeuren over achterhaalde onzin.

    Word het niet hoog tijd om deze totaal overbodige instantie te ontmantelen?

    De wereld draait door of zij nu wel/geen uitspraken doen……het zal iedereen absolute worst wezen!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.