Mark Regev over de Abraham Akkoorden: ‘We zullen geen gevangenen zijn van het verleden’

Joden in het islamitische Midden-Oosten werden jarenlang veel beter behandeld dan de Joden in het christelijke Europa. Door de vijandelijkheden uit het verleden achter zich te laten, laten de VAE en Israël de wereld zien hoe historische vijandigheden kunnen worden overwonnen en partnerschappen kunnen worden opgebouwd voor de toekomst.

Mark Regev, voormalig Israël’s ambassadeur aan Groot-Brittannië en jarenlange senior adviseur van Benjamin Netanyahu, de premier van Israël, vertelde Khaleej Times in een exclusief interview op maandag telefonisch vanuit Washington DC, waar de VAE en Israël op dinsdag 15 september het historische Abraham-akkoord zullen ondertekenen:

Joden in het islamitische Midden-Oosten werden jarenlang veel beter behandeld dan de joden in het christelijke Europa. Er waren tradities van religieuze tolerantie in de islam in een tijd dat deze niet aanwezig was in christelijk Europa. We zijn allemaal kinderen van Abraham. Het conflict tussen ons in de afgelopen decennia was een aberratie.

De door de VS bemiddelde vredesovereenkomst, die Trump aankondigde op 13 augustus zullen beide landen vanaf heden diplomatieke betrekkingen aangaan, en zal Israël ermee instemmen om de controversiële annexatie op de bezette Westelijke Jordaanoever stop te zetten.

De VAE is het eerste GCC-land dat de betrekkingen met Israël normaliseert, en het derde Arabische land dat dit doet na Egypte en Jordanië. Sprekend over de littekens van de decennialange vijandelijkheden tussen Arabieren en Joden in de regio, zei Regev dat mensen in het verleden niet voor altijd gevangen kunnen blijven:

Niemand kan het verleden vergeten. In mijn land zijn er natuurlijk veel herinneringen aan de Arabisch-Israëlische oorlogen. Maar er is een verschil tussen het verleden kennen en je bewust zijn van het verleden en erdoor gevangen zitten. Zowel Israël als de VAE zijn landen die de toekomst omarmen. Beide landen zijn trots op hun erfgoed en cultuur. Maar we willen de 21ste eeuw omarmen; we willen de wereldeconomie omarmen. We kunnen niet gevangen worden gehouden door het afwijzing van het verleden. We willen een Midden-Oosten waar partnerschap bestaat. We willen een Midden-Oosten waarin alle partijen samenwerken.

Volgens hem vertegenwoordigen de Abraham Akkoorden de convergentie van nationaal belang tussen Israël en de VAE:

Het feit dat anderen ons volgen en ons zullen volgen, is een teken dat dit de weg van de toekomst is. Dit laat anderen zien dat de Arabieren en Israëli’s, de Joden en moslims niet in conflict hoeven te leven. We laten de wereld een voorbeeld zien van hoe historische vijandigheden kunnen worden overwonnen en hoe we in de toekomst kunnen samenwerken.

Regev noemde de nieuwe vriendschap tussen Israël en de VAE een ‘winnende combinatie’ en zei:

De VAE staat bekend om je ondernemerschap en je zakelijke vaardigheden. Israël staat bekend als een startende natie. Je combineert de Israëlische innovatie en het ondernemerschap van de VAE en stelt je voor wat we samen kunnen doen. Dit is een nieuw tijdperk.

Toen hem werd gevraagd naar meer Arabische landen die toetraden tot de nieuwe orde, zei Regev:

De trein heeft het station verlaten en het is heel duidelijk wat de richting is. Ik verwacht dat er steeds meer Arabische landen zullen toetreden. De laatste keer dat we een vredesverdrag tekenden, was met Jordanië in 1994, en we moesten meer dan een kwart eeuw wachten. Maar de vierde met Bahrein duurde maar een paar weken.

Over de vrede met Palestina zei Regev dat Israël klaar is om de onderhandelingen met zijn buurman onmiddellijk te hervatten:

Als Palestijnen het pad van vrede kiezen, zijn we bereid nauw met hen samen te werken. Uiteindelijk moeten de Palestijnen hun eigen beslissingen nemen. Ik hoop dat ze ervoor zullen kiezen om zich bij de steeds groter wordende cirkel aan te sluiten. Ik weet dat ze dat uiteindelijk zullen doen, maar het is alleen hoe lang het zal duren.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Anjana Sankar “Exclusive: We will not be prisoners of the past, says Israeli PM’s aide” van 15 september 2020 op de site van Khaleej Times

♦ naar een artikelAbraham Accords Peace Agreement: Treaty of Peace, Diplomatic Relations and Full Normalization Between the United Arab Emirates and the State of Israel” van 15 september 2020 op de site van The White House

Een gedachte over “Mark Regev over de Abraham Akkoorden: ‘We zullen geen gevangenen zijn van het verleden’

  1. Een teken aan de wand…..Joden in het Islamitische MO werden jarenlang beter behandeld dan in het “beschaafde” Christelijke Europa.

    Er werden daar ook nooit concentratie kampen opgericht voor een georganiseerde moord industrie.

    Wanneer de feiten boven komen drijven zien we dat het met die beschaving in Europa, waar ze zichzelf zo graag om roemen, vies tegenvalt……..en nog stééds!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.