Peiling: meerderheid Palestijnen wil Abbas weg en Hamasleider Haniyeh als nieuwe president

Plaatje hierboven: Een antisemitische cartoon in Al Arabiya. De ‘Palestijn’ Jezus Christus in ketenen met een sleutel in zijn riem als teken van terugkeer naar Palestina, krijgt hier een mes met een arabisch handvat in de rug van Israël [beeldbron: MEMRI]

De overgrote meerderheid van de Palestijnen beschouwt het besluit van de VAE om de betrekkingen met Israël te normaliseren als een verraad of het opgeven van de Palestijnse zaak, een zaak die alleen de belangen van Israël dient.

Een vergelijkbare meerderheid denkt dat Saudi-Arabië en Egypte, door die normalisatie te onderschrijven, in feite het Palestijnse leiderschap in de steek hebben gelaten. Maar de meeste Palestijnen leggen ook de schuld bij zichzelf, omdat ze verdeeld zijn en de betrekkingen met Israël hebben genormaliseerd lang vooraleer anderen dat deden.

Dit zijn de resultaten van de laatste peiling uitgevoerd door het Palestinian Center for Policy and Survey Research (PSR) op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook tussen 9 en 12 september 2020. In de periode voorafgaand aan de peiling waren er verschillende ontwikkelingen, waaronder een Amerikaanse aankondiging over een overeenkomst tussen de VAE en Israël om de betrekkingen tussen de twee landen te normaliseren. Deze normalisatieovereenkomst voorzag in een Israëlische opschorting of vertraging van de geplande annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever.

Dit persbericht behandelt deze kwesties en behandelt andere zaken zoals Palestijnse parlementaire en presidentsverkiezingen, algemene omstandigheden in de Palestijnse gebieden, het vredesproces en de mogelijke toekomstige richtingen voor Palestijnen bij gebrek aan een levensvatbaar vredesproces. De totale omvang van de steekproef is 1270 volwassenen die persoonlijk werden geïnterviewd op 127 willekeurig geselecteerde locaties. De foutmarge is +/- 3%.

62% van het publiek wil dat president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas aftreedt, terwijl 31% wil dat hij in functie blijft. Drie maanden geleden zei 58% dat ze willen dat Abbas ontslag neemt. De vraag naar het aftreden van Abbas bedraagt ​​54% op de Westelijke Jordaanoever en 74% in de Gazastrook.

Als er vandaag in de Palestijnse gebieden nieuwe presidentsverkiezingen werden gehouden en er slechts twee waren genomineerd, PA-president Mahmoud Abbas en Hamasleider Ismail Haniyeh, zou de eerste 39% krijgen en de laatste 52% van de stemmen (vergeleken met 42% voor Abbas en 49% voor Haniyeh die maanden geleden werd gegooid).

In de Gazastrook krijgt Abbas 32% van de stemmen en Haniyeh krijgt 62%. In Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever, krijgt Abbas 46% van de Palestijnse kiezers achter zich (vergeleken met 51% drie maanden geleden) en Haniyeh 42% (vergeleken met 38% drie maanden geleden).

Als de concurrentie tussen Marwan Barghouti (die een levenslange gevangenisstraf in Israël uitzit) en Ismail Haniyeh was, ontvangt Barghouti 55% en Haniyeh 39%. Als de concurrentie tussen premier Mohammad Shtayyeh en Haniyeh is, ontvangt de eerste 41% en de laatste 51%.

We stelden in een open vraag over mogelijke Abbas-opvolgers: als president Abbas zichzelf niet voordraagt ​​bij een nieuwe verkiezing, geeft 22% er de voorkeur aan dat Marwan Barghouti hem vervangt, terwijl 18% de voorkeur geeft aan Ismail Haniyeh. Mohammad Dahlan heeft de voorkeur van 7% (1% op de Westelijke Jordaanoever en 15% in de Gazastrook), Mohammad Shtayyeh heeft de voorkeur van 5%, Mustafa Barghouti met 4%, Khalid Mishal met 3% en Salam Fayyad met 2%.

We hebben het publiek ook gevraagd naar zijn bereidheid om deel te nemen aan de komende verkiezingen en zo ja, op wie het zal stemmen. Als er vandaag nieuwe parlementsverkiezingen zouden worden gehouden met deelname van alle facties, zegt 61% dat ze aan dergelijke verkiezingen zouden deelnemen.

Van degenen die zouden deelnemen, zegt 34% dat ze op Hamas zullen stemmen en 38% zegt op Fatah te zullen stemmen, 8% zal op alle andere derden samen stemmen en 20% is onbeslist. Drie maanden geleden bedroeg het stemmen voor Hamas 34% en Fatah 36%. Het stemmen voor Hamas in de Gazastrook bedraagt ​​vandaag 45% (vergeleken met 47% drie maanden geleden) en voor Fatah met 30% (vergeleken met 28% drie maanden geleden). In Judea & Samaria aka de Westelijke Jordaanoever bedraagt ​​het stemmen voor Hamas 23% (vergeleken met 23% drie maanden geleden) en Fatah 46% (vergeleken met 42% drie maanden geleden).

De positieve evaluatie van de omstandigheden in de Gazastrook bedraagt ​​5% en de positieve evaluatie van de omstandigheden op de Westelijke Jordaanoever bedraagt ​​16%. Niettemin bedraagt ​​de perceptie van veiligheid en beveiliging in de Gazastrook 71% en op de Westelijke Jordaanoever 57%.

24% van het publiek zegt te willen emigreren vanwege politieke, veiligheids- en economische omstandigheden. Het percentage in de Gazastrook bedraagt ​​25% en op de Westelijke Jordaanoever 24%. Drie maanden geleden gaf slechts 18% van de West-Bankers te kennen te willen emigreren.

De perceptie van corruptie in PA-instellingen bedraagt ​​80%. Drie maanden geleden had 81% een soortgelijke mening. Het publiek is verdeeld over de beoordeling van de PA: een meerderheid van 62% beschouwt het als een last voor het Palestijnse volk, terwijl 33% het als een aanwinst voor het Palestijnse volk beschouwt.

Anderhalf jaar sinds de vorming van de regering-Shtayyeh wijzen de bevindingen op aanhoudend pessimisme. Als antwoord op een vraag over verwachtingen met betrekking tot het vermogen van de regering van Shtayyeh om vooruitgang te boeken bij verzoening en hereniging, verwacht 60% een mislukking; Slechts 31% verwacht succes.

In een vergelijkbare vraag over het vermogen van de nieuwe regering om wetgevende of wetgevende en presidentsverkiezingen te organiseren op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, verwacht een meerderheid van 58% een mislukking en 33% verwacht succes.

In een andere vraag over het vermogen van de nieuwe regering om de economische omstandigheden te verbeteren, verwacht een meerderheid van 61% een mislukking en 32% verwacht succes. Een overweldigende meerderheid van het publiek (80%) is tegen de arrestatie door de PA-veiligheidsdiensten van activisten die van plan waren te demonstreren of demonstreerden tegen corruptie in de PA, terwijl 17% deze arrestaties steunt.

56% (66% op de Westelijke Jordaanoever en 41% in de Gazastrook) gelooft dat het geen eerlijk proces zal krijgen als het voor een Palestijnse rechtbank terechtkomt, terwijl 36% (23% op de Westelijke Jordaanoever en 55% in de Gazastrook) Strip) geloven dat dit een eerlijk proces zal krijgen. Zes maanden geleden zei 42% dat het denkt dat het een eerlijk proces zal krijgen.

Een meerderheid van 64% (75% op de Westelijke Jordaanoever en 49% in de Gazastrook) denkt dat de Palestijnse rechterlijke macht regeert op basis van grillen en belangen; 31% is het daar niet mee eens en vindt dat het regeert volgens de wet. Zes maanden geleden zei 41% dat de rechterlijke macht en rechtbanken oordelen volgens de wet.

We vroegen het publiek naar hun kijkgedrag in de afgelopen drie maanden. Uit bevindingen blijkt dat het aantal kijkers van Al Jazeera TV met 19% het hoogste blijft, gevolgd door Palestine TV (15%), Al Aqsa TV (13%), Maan TV met 12%, Palestine Today TV met 11%, Al Arabiya en al. Mayadeen met elk 4% en tenslotte al Manar met 2%.


Bronnen:

♦ naar een artikelPress Release: Public Opinion Poll No (77)” van 15 september 2020 op de site van The Palestinian Center for Policy and Survey Research (PSR)

Een gedachte over “Peiling: meerderheid Palestijnen wil Abbas weg en Hamasleider Haniyeh als nieuwe president

  1. Het lijkt er niet op dat we de palestijnen binnenkort in de Cirkel van Vrede kunnen verwelkomen.

    Als de EU één keer iets positiefs zou kunnen doen dan is het nu.
    Ze zouden, inplaats van hen te blijven steunen in hun Circel van Haat, hen van het tegendeel moeten overtuigen.

    Jammer genoeg zitten er in de EU net als de PA/Hamas een stelletje arrogante dwarskoppen & betweters wiens Jodenhaat groter is dan hun pragmatisme & vredeswens.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.