Als gevolg van VAE-Israël akkoord geen annexatie van delen van Judea & Samaria vóór eind 2024

Plaatje hierboven: Premier Netanyahu op 10 september 2019 dat hij, indien hij werd herkozen, de soevereiniteit over de Jordaanvallei en de Dode Zee zou toepassen. Met een kaart toonde hij het gebied van de Jordaanvallei en de Dode Zee dat hij als eerste onder soevereiniteit van Israël zou plaatsen [beeldbron]

Het binnenkort te ondertekenen vredesverdrag tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten zal volgens een rapport van Bloomberg niet onmiddellijk worden geïmplementeerd, maar gefaseerd uitgevoerd.

Nu Israël op het punt staat een vredesverdrag te ondertekenen met de VAE en dinsdag een ‘vredesverklaring’ met Bahrein in het Witte Huis, stelt een rapport van Bloomberg dat het verdrag tussen Israël en de VAE stapsgewijs zal worden geïmplementeerd, in drie fasen, volgens bronnen die werden ingelicht over de details van de overeenkomst.

Volgens het rapport zullen de twee landen niet onmiddellijk ambassadeurs uitwisselen, maar beginnen met economische samenwerking, gevolgd door samenwerking op het gebied van veiligheid en inlichtingen, en in de laatste fase volledige diplomatieke betrekkingen.

De deal werd op zo’n manier tot stand gebracht op verzoek van de VAE, die ervoor zorgden dat Israël in de nabije toekomst geen soevereiniteit zou uitoefenen over delen van Judea en Samaria, en om druk te houden op de VS om de geplande verkoop van F-35 stealth-jagers, waartegen Israël bezwaar heeft gemaakt.

Een afzonderlijk rapport van The Times of Israel deze week citeerde drie functionarissen met directe kennis van de onderhandelingen tussen Israël en de VAE die zeiden dat de Trump-regering de VAE beloofde geen enkele beweging van Israël te erkennen om soevereiniteit in Judea en Samaria toe te passen tot 2024, het laatste jaar van de ambtstermijn van president Trump indien hij in november aanstaande wordt herkozen.

In het telefoongesprek tussen Netanyahu, president Trump en kroonprins Mohammed Bin Zayed van de Verenigde Arabische Emiraten, dat de basis legde voor de vredesovereenkomst van dinsdag, genaamd de Abraham-akkoorden, stemde Netanyahu ermee in om zijn soevereiniteitsplan te ‘op te schorten’, zonder te specificeren hoe lang het plan zou worden bevroren. Dat zou dus niet meer vóór 2024 kunnen geschieden.


Bronnen:

♦ naar een artikelUAE-Israel deal to be phased to block Israel from applying sovereignty before 2024” van 15 september 2020 op de site va Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Ivan Levingston en Nick Wadhams “UAE-Israel Treaty Doesn’t Wind Things Up Right Away” van 14 september 2020 en een artikel van Nick Wadhams en Jordan Fabian “Trump Sees Foreign Policy Win as Gulf Nations Sign Israel Deal” van 15 september 2020 op de site van Bloomberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.