Hamasleider Ismail Haniyeh in Beiroet: of hoe Hamas Libanon wil vernietigen

Plaatje hierboven: Libanon, 6 september 2020. Hamasleider Ismail Haniyeh (links) en Hezbollahleider Hassan Nasrallah (rechts) bespraken hoe Israël militair te vernietigen. “Wij bezitten raketten die Tel Aviv en doelen voorbij Tel Aviv kunnen treffen,” pochte Haniyeh tegen zijn confrater in de terreur [beeldbron: AFP] 

Het bezoek van Hamas-leider Ismail Haniyeh aan Libanon heeft geleid tot verontwaardiging in het land. Veel Libanese burgers en functionarissen hebben de vrees uitgesproken dat zijn aanwezigheid in hun land een nieuwe oorlog met Israël zou kunnen veroorzaken.

Hun angst lijkt niet ongerechtvaardigd. De Libanezen zijn op de hoogte van de rampen die Hamas op zijn bevolking in de Gazastrook heeft gebracht door raketten op Israël af te vuren. De Libanezen zeggen tegen Hamas: “Als je terreuraanslagen tegen Israël wilt lanceren, gebruik dan ons land niet. We zijn niet bereid de prijs te betalen.

De Libanezen hebben ook bezwaar gemaakt tegen de terugkeer van gewapende Palestijnse groepen naar Libanon. De Libanezen lijken bang te zijn dat Hamas in opdracht van Iran opereert om van Libanon een lanceerplatform te maken voor het afvuren van raketten op Israël.

De Libanezen herinneren zich de dagen in de jaren 70 en 80 toen de PLO en andere Palestijnse gewapende facties Libanon controleerden en zijn territoria gebruikten om terreuraanslagen uit te voeren tegen Israël, zijn buur in het zuiden.

Haniyeh, die momenteel in Qatar is gevestigd, arriveerde begin september in Libanon voor een reeks ontmoetingen met Libanese en Palestijnse functionarissen. Hij had ook een ontmoeting met Hassan Nasrallah, secretaris-generaal van de door Iran gesteunde terreurgroep Hezbollah en bezocht er het Palestijnse vluchtelingenkamp van Ain al-Hilweh.

Plaatje hierboven: Zuid-Libanon, 6 september 2020. Multimiljonair Hamasleider Ismail Haniyeh, de Bwana Kitoko van Gaza, bezocht het Palestijnse vluchtelingenkamp Ain al-Hilweh, waar hij werd omringd door tientallen gewapende militieleden [beeldbron: AFP]

Haniyeh nam ook deel aan een videoconferentie van leiders van Palestijnse facties. Hij sprak de conferentie toe vanuit de kantoren van de ambassade van de Palestijnse Autoriteit (PA) in Beiroet. PA-president Mahmoud Abbas hield een toespraak op de conferentie vanuit zijn kantoor in Ramallah, de de facto hoofdstad van de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever.

Tijdens de rondreis van Haniyeh door Ain al-Hilweh zei hij dat de door Iran gesteunde Hamas in de Gazastrook “raketten bezit om Tel Aviv en verder dan Tel Aviv te treffen“. Tijdens zijn bezoek aan Beiroet ontmoette Haniyeh Nasrallah. Na de ontmoeting gaven Hamas en Hezbollah een verklaring af waarin ze de “stabiliteit en soliditeit van de as van verzet en de kracht van de relatie tussen Hezbollah en Hamas, die is gebaseerd op de fundamenten van geloof, broederschap en jihad (heilige oorlog).” De terreurgroepen beloofden ook ‘coördinatiemechanismen tussen de twee partijen te ontwikkelen.’

Het bezoek van de Hamas-leider aan Libanon vond plaats tijdens een van de ergste crises in de geschiedenis van het land. De Libanese regering had ontslag genomen te midden van groeiende publieke woede in de nasleep van een verwoestende explosie in de haven van Beiroet op 4 augustus, met de verspreiding van het coronavirus en een nijpende economische crisis.

Arabische politieke analisten zijn er blijkbaar van overtuigd dat Iran Haniyeh naar Libanon heeft gestuurd in een poging zijn controle over het land uit te breiden met de Palestijnse vluchtelingenkampen daar. Arabische politieke analisten zijn ook van mening dat Iran zich voorbereidt om zijn proxies, Hamas en Hezbollah, te gebruiken om zich te richten op Arabische landen die betrekkingen aangaan met Israël, zoals de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein.

De analisten waarschuwden dat zowel Libanezen als Palestijnen een hoge prijs zullen betalen als de kampen in handen van Iran vallen. De Libanezen en andere Arabieren geven een duidelijke boodschap af: “We zijn doodziek van Hezbollah en Iran. Door Hamas in Libanon toe te laten, wordt een land dat dodelijk nood heeft aan rehabilitatie alleen maar zieker.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “How Hamas Plans to Destroy Lebanon” van 14 september 2020 op de site van The Gatestone Institute

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.