Gesjoemel met Palestijnse vluchtelingenaantallen en sociale achterstand en ongelijkheid in Libanon

Plaatje hierboven: Al tijdens het Britse mandaat (1920-48) werden de Arabische bevolkingsaantallen, die waren gebaseerd op informatie van landelijke en stedelijke leiders, enorm opgeblazen om meer overheidssteun te krijgen, met name voedselrantsoenen [beeldbron: MEF]

Op 21 december 2017 werd in Beiroet de allereerste officiële volkstelling van Palestijnen in Libanon gepubliceerd. Het toonde aan dat er slechts 174.422 Palestijnen woonden en niet maximaal 600.000 zoals eerder werd geschat door politieke entiteiten.

De Libanese regering zegt dat er slechts 170.000 Palestijnse vluchtelingen in het land zijn, een meer realistisch cijfer dat dicht aanleunt bij dat van de volkstelling van 2017. Ongeveer 45 procent woont in erbarmelijke leefomstandigheden verspreid over de 12 vluchtelingenkampen van het land.

Ook de UNRWA, het Palestijnse hulpagentschap van de VN, spreekt in haar meeste recente verslag over meer dan 475.075 mensen die als vluchtelingen staan geregistreerd in Libanon, waarvan er naar schatting 180.000 in het land zouden verblijven.

Van die 170.000 geregistreerde vluchtelingen zijn er bijna 29.000 Palestijnen afkomstig uit Syrië die gevlucht zijn voor de Syrische burgeroorlog en die allen UNRWA-hulp ontvangen in Libanon, inclusief contant geld, onderwijs, gezondheidszorg en bescherming.

De overschatting van de Palestijnse bevolking blijft nauwelijks beperkt tot Libanon. Soortgelijke misrekeningen hebben zich ook voorgedaan in de ‘Westelijke Jordaanoever’ en Gaza, waar het Israëlische burgerbestuur, dat opereert onder auspiciën van het ministerie van Defensie, de demografische gegevens van de Palestijnse Autoriteit zonder meer accepteert.

Plaatje hierboven (cijfers van UNRWA zelves!). Op nauwelijks vier jaar tijd is het aantal Palestijnse vluchtelingen met 600.000 eenheden toegenomen tot 5.869.733, om de simpele reden dat de vluchtelingenstatus erfbaar is en doorgegeven wordt van vader op zoon en dat tot in der eeuwigheid [beeldbron: UNRWA]

Al tijdens de periode van het Britse Mandaat voor Palestina (1920-48) werden de Arabische bevolkingsaantallen, die waren gebaseerd op informatie van landelijke en stedelijke leiders, enorm opgeblazen om meer overheidssteun te krijgen, met name voedselrantsoenen. Foute bevolkingsschattingen werden op dezelfde manier waargenomen tijdens de periode van volledige Israëlische controle over de Westelijke Jordaanoever (1967-96) en Gaza (1967-94).

Zo ontstond in 1989 bijvoorbeeld een kloof tussen de bevolking die op de lijst van het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken staat genoteerd en de cijfers die door het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek (ICBS) worden geproduceerd. Terwijl de eerste de bevolking op de Westelijke Jordaanoever schatte op 1.328.000, schatte de laatste het een derde lager met name op 903.600.

ICBS-experts schreven deze kloof toe aan twee factoren: het ministerie van Binnenlandse Zaken telde 163.000 emigranten die in het buitenland woonden, en er was geen betrouwbare informatie over de sterfte van kinderen en volwassenen. De ICBS gebruikte ook een statistisch model dat accuraat was gebleken bij het beoordelen van de Gaza-bevolking voorafgaand aan de uitgifte van identiteitskaarten in 1989, waarbij de cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken aanzienlijk waren overschat.

Palestijnse vluchtelingenkamp Ain al-Hilweh, Libanon

Derderangs burgers in Libanon
Zaher Abu Hamdeh, een Palestijnse vluchteling en journalist in Libanon, zei dat Palestijnen niet volledig worden aangeduid als ‘buitenlandse arbeiders’ of ‘vluchtelingen’, een situatie die de deur open laat voor individuele Libanese ministers om willekeurige maatregelen tegen hen te nemen.

“In beide categorieën zouden we recht hebben op een andere reeks rechten en voordelen, maar [ze worden] geweigerd … in beide categorieën”, zei hij. “Libanon heeft een uitgebreid racistisch politiek systeem dat is ontworpen om Palestijnen te discrimineren”, stelde Abu Hamdeh.

Hij zei bijvoorbeeld dat Palestijnen als buitenlandse arbeiders het recht zouden hebben om overal in Libanon te wonen, wettelijke rechten zouden hebben en volledige sociale zekerheidsuitkeringen, waaronder ook gezondheidszorg wat hen thans allemaal wordt ontzegd.

Plaatje hierboven: Zuid-Libanon, 6 september 2020. Multimiljonair Hamasleider Ismail Haniyeh, de Bwana Kitoko van Gaza, bezocht het Palestijnse vluchtelingenkamp Ain al-Hilweh, waar hij werd omringd door tientallen gewapende militieleden [beeldbron: AFP]

Verbod om te werken in veel beroepen die door organisaties wordt georganiseerd, inclusief in de geneeskunde, rechten en techniek, en ook als taxichauffeur en kapper, nemen de meeste Palestijnse arbeiders uiteindelijk laagbetaalde banen aan in de landbouw en in de bouwsector die de meeste Libanese arbeiders vermijden.

De werkloosheid onder de Palestijnse beroepsbevolking bedraagt ​​naar schatting 20 procent. Palestijnen mogen ook geen eigendommen bezitten of eigendommen erven van hun familieleden.

Hamasleider Ismail Haniyeh was vorige week in Beiroet voor een onderhoud met Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah die ook afgevaardigden heeft in het parlement en de regering.

Jammer genoeg werd er niet gesproken over verbetering van het lot van “zijn” Palestijnen in Libanon, wat duidelijk geen prioriteit is voor Hamas, maar enkel over samenwerking met Hezbollah in de strijd voor de vernietiging van Israël.

Video: Waarom zijn er nog altijd Palestijnse vluchtelingen
en waarom komen er nog altijd bij?


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yakov Faitelson “How Israel’s Jewish majority will grow” van 15 september 2020 en een artikel van Efraim Karsh “The Privileged Palestinian “Refugees” zomer 2018 op de site van The Middle East Forum

♦ naar een artikel van Ali Younes “Why Palestinian refugees in Lebanon are protesting” van 20 juli 2019 op de site van Al Jazeera

♦ een artikel op deze blogPalestijnse vluchtelingen: een obstakel voor de vrede gecreëerd en bestendigd door de VN” van 28 juli 2018

Een gedachte over “Gesjoemel met Palestijnse vluchtelingenaantallen en sociale achterstand en ongelijkheid in Libanon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.