Servië beschouwt voortaan de GEHELE Hezbollah als een verboden terreurorganisatie

De Amerikaanse regering heeft het besluit van Servië om Hezbollah – de sjiitische proxy ( = huurlingenleger) van Iran in Libanon – in zijn geheel als een terroristische organisatie aan te wijzen, van harte verwelkomd.

Tot dusverre hebben naast de Verenigde Staten, ook Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Litouwen Hezbollah in haar geheel als verboden terreurorganisatie opgelijst. België en de overige landen van de Europese Unie handhaven vooralsnog hun dubbelzinnige houding en blijven de politieke vleugel van Hezbollah vrij spel geven. 

De oplijsting van de gehele Hezbollah was “een andere belangrijke stap die het vermogen van deze door Iran gesteunde terroristische groepering om in Europa te opereren beperkt“, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in een verklaring op zondag.

Pompeo merkte op dat de aanwijzing “deel uitmaakte van de historische verplichtingen die president Trump heeft gesloten met betrekking tot een breed scala van economische normalisatiekwesties tussen Servië en Kosovo, in combinatie met de stappen die beide landen nemen om vrede in het Midden-Oosten te helpen bereiken.

Servië en Kosovo ondertekenden eerder deze maand een reeks afzonderlijke toezeggingen met de Amerikaanse regering, waaronder de belofte van Servië om zijn ambassade in Israël naar Jeruzalem te verplaatsen, en een belofte van Kosovo – dat zich afscheidde van Servië na de militaire interventie van de NAVO van 1999 – om wederzijdse uitwisseling en erkenning met Israël.

Kosovo heeft Hezbollah in juni al in zijn geheel aangewezen en Pompeo drong er bij alle EU-landen op aan zijn voorbeeld te volgen. Pompeo zei:

De Verenigde Staten blijven de Europese Unie en de Europese naties oproepen om Hezbollah in zijn geheel aan te wijzen of te verbieden, en erkennen de realiteit dat het een terroristische organisatie is met wortel en tak, zonder onderscheid tussen haar zogenaamde ‘militaire’ en ‘politieke ‘vleugels. We dringen er bij alle landen in Europa en elders op aan om al het mogelijke te doen om te voorkomen dat Hezbollah-agenten, recruiters en financiers op hun grondgebied actief zijn.

Het American Jewish Committee (AJC) tweette zondag: “Dank u, Servië, dat u Hezbollah in zijn geheel bestempelt als een terroristische organisatie”:


Bronnen:

♦ naar een artikelUS Praises Serbian Decision to Designate Hezbollah as Terrorist Organization” van 14 september 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelUS praises Serbia for designating all of Hezbollah a terror group” van 14 september 2020 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.