David Attenborough over Joodse vluchtelingenkinderen die zijn familie tijdens de Holocaust opnam

De legendarische journalist van de Britse omroep en documentairemaker David Attenborough maakte zondag enkele zeldzame opmerkingen over de Joodse vluchtelingenkinderen die zijn familie tijdens de Holocaust opnam.

De Sunday Times meldde dat de kinderen, Helga en Irene Bejach (plaatje bovenaan links), 12 en 13 jaar oud, in Groot-Brittannië aankwamen als twee van de bijna 10.000 Joodse kinderen die uit nazi-Duitsland werden gered door wat het Kindertransport wordt genoemd.

De zusters hadden hun moeder al verloren door ziekte en hun oudere zus kon vanwege haar leeftijd niet deelnemen aan de redding – hoewel ze de Holocaust heeft overleefd en op 99-jarige leeftijd nog steeds in leven is. Hun vader, die een prominente Berlijnse ambtenaar was, werd later vermoord in Auschwitz.

Attenborough herinnerde zich dat zijn moeder tegen hem en zijn broers zei: “We houden absoluut van jullie jongens, maar we zullen nog meer liefde moeten tonen aan deze meisjes omdat ze hier alleen zijn en zonder hun ouders. Het is helemaal aan jou, lieverds, of ze blijven.

De broers hadden geen bezwaar, en de Bejachs bleven zeven jaar bij het gezin en werden wat Attenborough omschreef als ‘echt onze zusters’. De meisjes zijn uiteindelijk vertrokken om bij familie in de Verenigde Staten te gaan wonen.

Irene en Helga zijn nu allebei overleden, maar Attenborough hield vorig jaar een reünie voor hun nakomelingen, en Helga’s dochter Beverly merkte op: “Ik denk dat toen hij naar ons allemaal keek, het hem opviel dat we waarschijnlijk niet zouden hebben bestaan ​​als het Was niet voor de humanitaire vriendelijkheid van zijn familie.

Over waarom hij aarzelt om het onderwerp in het openbaar te bespreken, zei Attenborough: “Ik voel me een beetje geremd om alles te onthullen, omdat het niets met mij te maken heeft – het is een eer voor mijn ouders.

Plaatje hierboven: In 1938 arriveerde de eerste van de joodse Kindertransport-kinderen die uit nazi-Duitsland waren geëvacueerd in Groot-Brittannië. Hierboven: Deze Joodse Kindertransport-kinderen arriveerden in februari 1939 in Londen. Het laatste transport met 74 kinderen vond plaats op 14 mei 1940. Bijna 10.000 Joodse kinderen werden aldus gered van de Holocaust [beeldbron: Gamma-Keystone via Getty]


Bronnen:

♦ naar een artikelLegendary Broadcaster David Attenborough Recalls the Jewish Sisters His Family Saved From the Holocaust” van 13 september 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Nicholas Hellen “David Attenborough reunites families of his Jewish refugee ‘sisters’” van 13 september 2020 op de site van The Sunday Times

♦ naar een artikel van Stephen Moss “The Kindertransport children 80 years on: ‘We thought we were going on an adventure’” van 6 november 2018 op de site van The Guardian