Israëliër krijgt levenslange gevangenisstraf voor de dood van Palestijnse familie in Samaria

De 26-jarige Amiram Ben Uliel, vader van één kind, werd op zondag 13 september 2020 in beroep veroordeeld tot drie keer levenslange opsluiting voor drie keer moord, twee keer poging tot moord en twee keer brandstichting, maar werd vrijgesproken op beschuldiging van lidmaatschap van een terreurorganisatie.

Volgens de veroordeling waren Ben Uliel en zijn minderjarige broer van plan een aanslag op Palestijnen uit te voeren als wraak voor een drive-by-schietpartij van een maand eerder, waarbij op 29 juni 2015 de Israëlische burger Malachy Rosenfeld werd vermoord door een terreurcel van Hamas. Ben Uliel had afgesproken om de aanslag uit te voeren maar toen zijn jongere medeplichtige niet op tijd op het rendez-vouspunt besloot Ben Uliel om de aanslag alleen uit te voeren.

Op 30 juli 2015 ging hij het dorp Doema binnen, spoot Hebreeuws-talige graffiti op een huis en gooide vervolgens enkele molotovcocktails door de ramen van een paar huizen. Het eerste gebouw stond leeg. Het tweede was het huis van het gezin Dawabsha, die sliep. Het huis brandde uit en kostte het leven van het Palestijnse echtpaar Sa’ad & Riham Dawabsha en hun 18 maanden oude zoon Ali. De vijfjarige Ahmed was de enige overlevende van de aanslag.

Over de moord op Malachy Rosenfeld werd zelden of nooit gesproken noch geschreven in de reguliere pers, maar de dood van het Palestijnse gezin werd wereldwijd in de verf gezet en door de Palestijnse Autoriteit en haar westerse aanhang stevig opgeklopt en uitgebuit voor hun eigen agenda.

Malachi Rosenfeld
Het begon allemaal op maandagavond 29 juni 2015 kort na 23 uur toen de 27-jarige Malachi Rosenfeld, afkomstig uit de Joodse gemeenschap van  Kochav Hashahar, Samaria, samen met drie van zijn vrienden in zijn auto van dichtbij werd neergeschoten door terroristen van Hamas in een passerende auto nabij Shvut Rahel, zo’n 45 km. ten noorden van Jeruzalem.

De vier jonge mannen in de auto waren op weg naar huis van een basketbalwedstrijd. Meer dan een dozijn kogels werden in het voertuig geschoten. Rosenfeld stierf daags nadien aan zijn verwondingen in het Shaare Zedek Medisch Centrum en drie van zijn vrienden raakten gewond. De aanslag werd opgeeist door de terreurgroepen Fatah al-Intifada, het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) en de Izz ad-Din al-Qassam Brigades (de militaire vleugel van Hamas).

Achteraf bleek het te gaan om een 4-koppige terreurcel van de Qassam Brigades (Hamas). De vier moordenaars werden vrij snel gegrepen door de IDF en in augustus 2015 voorgeleid. Amjad Hamad maakte deel was een van de vier en werd in september 2017 veroordeeld tot levenslange opsluiting en hij kreeg ook een boete van 325.000 NIS en een schadevergoeding van 25.000 NIS als mede-samenzweerder bij de moord.

Een van de andere beklaagden werd op 22 januari 2017 veroordeeld tot levenslang in de gevangenis. Hetzelfde voor Faiz Hamed die in september 2019 levenslang kreeg. Een vierde beklaagde werd in 2015 door de Palestijnse Autoriteit in hechtenis genomen, maar er zijn geen verdere meldingen over hem.

De belangrijkste planner van de terroristische aanslag in Rosenfeld was Ahmed Najar, een Hamas-agent die eerder was veroordeeld tot zes keer levenslange gevangenisstraf maar die werd vrijgelaten tijdens de Gilad Shalit-deal en momenteel in Jordanië verblijft. De hele operatie van de zogeheten ‘Silwad cel‘ werd bevolen door Hamasleider Saleh al-Arouri die in Turkije woont, op wiens aanhouding door de VS een beloning van 5 miljoen dollars werd geplaatst.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Michael Bachner “Jewish terrorist gets 3 life terms for killing Palestinian family in 2015 arson” van 14 september 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Koby Finkler “Life sentence for one of murderers of Malachi Rosenfeld” van 23 september 2019 en een artikel van Ari Soffer “Terror Shooting Victim Dies of Wounds” van 30 juni 2015 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Yonah Jeremy Bob “Member of cell that murdered Malachi Rosenfeld gets life sentence” van 26 september 2017 en een artikelJewish terrorist gets three life sentences for Duma attack” van 14 september 2020 en een artikel van Ben Hartman “Israeli man wounded in West Bank terror shooting dies in Jerusalem hospital” van 30 juni 2015 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.