Israël zou al sinds 2018 ruim 79 aanvallen uitgevoerd hebben tegen Iran en zijn proxies in Syrië

De luchtverdedigingssystemen van Syrië werden donderdagavond geactiveerd boven de stad Aleppo na een aan Israël toegeschreven luchtaanval, meldde het officiële Syrische persbureau SANA. Volgens het rapport “hebben onze luchtverdedigingssystemen met succes de meeste raketten onderschept voordat ze hun doelen raakten.”

Vorige week meldden Syrische media dat de luchtverdedigingssystemen van het land werden geactiveerd na een aanval op de stad Homs. Het Syrische leger beweerde dat Israëlische vliegtuigen raketten afvuurden op de T4-luchtmachtbasis in het gebied.

Het in Groot-Brittannië gevestigde Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) beweerde later dat door Iran gesteunde strijders waren omgekomen bij de aanval. Twee dagen eerder meldde het Syrische persbureau dat de luchtverdedigingssystemen van het land waren geactiveerd tegen vijandige doelen aan de rand van Damascus.

Volgens het bericht van het Syrian Observatory for Human Rights werden enkele van de afgevuurde raketten onderschept en kwamen 11 mensen om het leven bij de luchtaanval, die de Syrische media aan Israël toeschrijven.

Israël vs Iran en Hezbollah in Syrië
Volgens een rapport van het in Londen gevestigde SOHR van zaterdag blijft Israël de grote militaire aanwezigheid van Iraanse troepen en proxy milities op Syrisch grondgebied bestoken. Sinds 2018 zijn de Israëlische aanvallen enorm toegenomen, nadat Israël bezweerde dat het de verschansing van Iran en zijn proxies (zoals Hezbollah) in Syrië zal blokkeren en het uit de regio wil drijven.

Volgens de statistieken van de Syrian Observatory heeft Israël tussen januari 2018 en september 2020 79 aanvallen op Syrië uitgevoerd, waarbij bijna 250 doelen werden vernietigd, waaronder gebouwen, magazijnen, hoofdkantoren, centra, posten en voertuigen. Bij de aanslagen kwamen ook ongeveer 509 mensen om het leven (12 burgers en 497 strijders).

In een tijd waarin het Syrische regime Israëlische raketten alleen onderschept en neerhaalt onder Russisch groen licht, kan Israël alleen met de volledige toestemming van Rusland Iraanse doelen raken – met als doel de Iraanse militaire aanwezigheid in Syrië te ondermijnen, stelt SOHR.

Het rapport vervolgt: “Aan de andere kant rechtvaardigt Washington het standpunt van Israël dat ‘Tel Aviv zijn wettelijke rechten uitoefent om zijn veiligheid en belangen te verdedigen tegen de Iraanse directe dreiging’, om nog maar te zwijgen van de wens van de VS om Syrië te bevrijden van Iraanse troepen en milities.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Robert Walker “Media Must Take Note of Iran’s Dangerous Military Activities in Syria” van 10 september 2020 op de site van The Media Line

♦ naar een artikelSyria: Israel carried out air strike in Aleppo” van 11 september 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelSyria: Israeli fighter jets bomb Iranian terror targets in Aleppo” van 10 september 2020 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikelIsraeli military operations in Syria in 32 months | 80 attacks hit 270 targets and kill nearly 500 combatants of Iranian and regime forces” van 12 september 2020 op de site van Syrian Observatory for Human Rights (SOHR)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.