Na de VAE en Bahrein is Oman wellicht de volgende Arabische staat die Israël gaat erkennen

Plaatje hierboven: Muscat, Sultanaat van Oman. Op vrijdag 26 oktober 2018 keerde de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu terug van een geheime reis naar Oman waar hij een ontmoeting had met de sultan van het land, Qaboes bin Said. Het was het eerste bezoek van een Israëlische minister-president aan Oman in meer dan 20 jaar [beeldbron: A-7]

Oman bereidt zich voor om zich bij Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten aan te sluiten om Israël te erkennen, zeggen Arabische diplomaten.

Volgens een rapport van maandagochtend in Israël Hayom waarin meerdere hoge Arabische diplomaten en functionarissen werden geciteerd, wordt nu algemeen verwacht dat Oman zich bij Bahrein en de VAE zal aansluiten bij het aangaan van formele diplomatieke banden met de Joodse staat, inclusief volledige normalisatie van de betrekkingen en directe vluchten.

Dit ondanks het feit dat een hoge ambtenaar van de VAE opmerkte dat Oman een van de weinige Arabische staten in de Golfregio is die een positieve dialoog onderhoudt met het Iraanse regime. Een tweede diplomaat werd geciteerd die zei dat de betrekkingen van Oman met Iran de enige reden waren waarom het Israël nog niet openlijk moet erkennen. “De reden dat het nog niet heeft ingestemd met volledige en open betrekkingen, is de redelijke mogelijkheid dat dit zijn betrekkingen met Iran aanzienlijk zou kunnen schaden.”

De tweede functionaris voegde eraan toe dat een deel van de berekeningen van Bahrein bij de beslissing om Israël al dan niet te erkennen, ook werd beïnvloed door bezorgdheid over de reactie van Iran, en merkte op dat hoewel de heersende dynastie in Bahrein soennitisch is, meer dan 60% van de moslimbevolking daar sjiitisch is.

Iran heeft aanzienlijke invloed op het land. Maar, vervolgde de functionaris:

Nadat de Verenigde Arabische Emiraten een deal hadden bereikt met Israël met de steun van de Saoedi’s, begrepen ze in Manama [de hoofdstad van Bahrein] dat ze konden rekenen op de steun van Riyad … en sloten ze zich aan bij het historische vredesakkoord, dat alle partijen ten goede zal komen. Daarom is het vrij duidelijk dat er binnenkort meer staten zullen toetreden.

Aan de andere kant zijn andere Arabische diplomaten het erover eens dat Saudi-Arabië zelf niet zal verhuizen om Israël formeel te erkennen of om volledige betrekkingen aan te gaan, vanwege zijn verplichtingen jegens de Palestijnse Autoriteit.

De Israëlische premier Binyamin Netanyahu, zijn vrouw Sara en zijn zonen Yair en Avner vertrokken zondagavond laat naar Washington voor de ondertekening op dinsdag van de Abraham-akkoorden in Washington.


Bronnen:

♦ naar een artikelThe next Arab state to recognize Israel: Oman” van 14 september 2020 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Na de VAE en Bahrein is Oman wellicht de volgende Arabische staat die Israël gaat erkennen

 1. https://www.ynetnews.com/article/rJujVK2Vv

  Zoveel waarde heeft échte vrede in het Midden Oosten voor de altijd over vrede blabberende EU.

  Ze vinden het niet eens de moeite waard om aanwezig te zijn bij deze historische kentering.

  Het zal ze niets helpen!

  De ene na de andere domino steen zal omvallen en de EU zal samen met haar PLO/HAMAS companen op het perron blijven kijken naar de vredes trein die het station heeft verlaten vol mensen die niet kunnen wachten om samen te werken aan een betere toekomst.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.