Docu ‘Final Account’ veegt Duitse mythe ‘We hebben het niet geweten’ van tafel; ze wisten het wél

Interviews met voormalige nazi’s tijdens het bewind van Adolf Hitlers, werpen sterke twijfel op de bewering dat Duitsers niet wisten dat de Holocaust gaande was tijdens de Tweede Wereldoorlog, zeiden de makers van een huiveringwekkende nieuwe documentaire donderdag.

De veelgeprezen Britse regisseur Luke Holland interviewde meer dan 300 oudere Duitsers en Oostenrijkers, waaronder veel voormalige SS-leden, voor ‘Final Account‘, die in première gaat op het filmfestival van Venetië.

Holland, die in juni stierf, bracht meer dan een decennium door met het sluiten van vriendschap met voormalige nazi’s en het overhalen van hen om te praten over wat ze wisten van zijn monumentale werk, dat langdurig applaus kreeg van critici. The Hollywood Reporter prees de film als ‘uitzonderlijk’ en zei dat het misschien wel de laatste kans is om te horen van ‘actieve deelnemers aan de verschrikkingen van de concentratiekampen’.

Producent Sam Pope zei dat het opmerkelijke getuigenis dat Holland verzamelde, was omdat hij jarenlang het vertrouwen van zijn onderdanen had gewonnen. Terwijl velen met hun geweten worstelden, waren anderen onberouwvol en trots dat ze in de SS dienden ‘waar je voor 100 procent op iedereen kon vertrouwen’.

Anderen ontkenden de Holocaust terwijl ze openlijk toegaven dat ze op de hoogte waren van bloedbaden. ‘Geef Hitler niet de schuld‘, zei de een. ‘Het idee was correct… [maar de Joden] hadden het land uit moeten worden verdreven‘ in plaats van te worden vermoord. Maar Sam Pope zei dat de interviews met niet-strijders, met name vrouwen, de leugen verklaarden over het idee dat maar weinig gewone mensen in Duitsland en Oostenrijk wisten wat er aan de hand was.

“Een veel voorkomend refrein was dat we pasna de oorlog hoorden van deze vreselijke misdaden”, zei de producent tegen verslaggevers. “In het proces van deze interviews denk ik dat een mogelijkheid verdwijnt klein wordt. Zelfs als je er niet bij was of niet meedeed, kende je iemand of had je een gerucht gehoord. Je broer, die soldaat was, kwam naar huis en vertelde je verhalen,” zei Pope.

Trailer documentairefilm “Final Account” van Luke Holland

Daders worden gemaakt
Toch komt een van de meest huiveringwekkende scènes van de film uit het moderne Duitsland, waar een oudere voormalige SS-soldaat wordt neergeschreeuwd door jonge neonazi’s omdat ze zich “schamen om Duits te zijn” door te praten over zijn schuld.

De lange emotionele uitwisseling vindt plaats rond de tafel in Wannsee House, het statige huis in een Berlijnse buitenwijk waar de practische modaliteiten voor Endlösung – de deportatie en uitroeiing van alle Joden in door Duitsland bezet gebied – werd opgesteld.

Met extreemrechtse activisten die proberen het Reichstag-gebouw in Berlijn te bestormen, waar in het weekend het Duitse parlement is gevestigd, zijn de lessen uit de geschiedenis duidelijk, zei Sam Pope. “Deze krachtige en wrede ideologieën zijn nog steeds aanwezig en winnen aan kracht, niet alleen in Duitsland en Oostenrijk, maar over de hele wereld”, zei hij.

In zijn motto voor de film weigerde Holland – die opgroeide met Duits te spreken en wiens moeders familie omkwam in de Holocaust – zijn onderdanen, van wie de meesten in de negentig waren, te verdoemen. “Daders worden niet geboren, ze worden gemaakt”, schreef hij.

Toch aarzelde hij niet om de moeilijke vragen te stellen aan mannen en vrouwen met wie hij bevriend was geraakt. Co-producer Riete Oord zei dat het duidelijk was dat velen precies wisten wat er aan de hand was “maar ze onderdrukten het. Er is een man die zegt: ‘Als 99 mensen voor me het oké zouden vinden om Joden af ​​te slachten, zou ik er ook mee instemmen.”

Het abnormale wordt in zulke omstandigheden heel normaal. De documentaire gaat in première in Venetië op dezelfde dag als een krachtig drama over de moordpartijen op meer dan 8.000 Bosnische moslimmannen en -jongens door Servische troepen in Srebrenica in 1995. ‘Quo Vadis, Aida?’,

Dat onzekere Nederlandse VN-vredeshandhavers de burgers overdroegen aan generaal Ratko Mladic, kreeg ook een lange ovatie van critici. Mladic gaat momenteel in beroep tegen zijn veroordeling wegens genocide bij een tribunaal in Den Haag.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Fiachra Gibbons “New documentary shows former Nazis unrepentant, even proud of serving in the SS” van 3 september 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Jay Weissberg “‘Final Account’ Review: A Beginner’s Guide to Issues of Nazi-Era Responsibility and Guilt” van 11 september 2020 op de site van Variety

2 gedachtes over “Docu ‘Final Account’ veegt Duitse mythe ‘We hebben het niet geweten’ van tafel; ze wisten het wél

 1. En het nieuws is?

  Voor alle Holocaust excuseerders, voormalige & huidige Nazi’s, waarvan er nog veel te veel rondlopen, is dit mantra het morele vijgenblad.

  Het verleden is niet meer te veranderen of te herstellen maar kijkend naar het heden is de toekomst, ondanks alle lessen, films & verhalen, dat ook niet.

  Vandaag de dag word de Holocaust geminimaliseerd en het Nazisme vereerd en zijn de lessen uit het verleden dus niet geleerd.

  Daarom en kijkend om ons heen voorziet de toekomst een herhaling van wat is geweest…….in welke vorm is de énige open vraag.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.