Hamas eist coronavirus apparatuur, Israël weigert en kondigt nieuwe lockdown aan

De terreurorganisatie Hamas heeft aangekondigd dat Egypte binnen twee weken een deal tussen hen en Israël zal trachten te sluiten.

Arabische bronnen vertelden News 13 dat de terreurorganisatie medische apparatuur eist om de uitbraak van het coronavirus te helpen beheersen. Honderden coronavirusinfecties zijn gemeld in de door Hamas geregeerde Gazastrook sinds het eerste geval vorige week onder de algemene bevolking aan het licht kwam, en een VN-hulpgroep waarschuwde dat een gebrek aan belangrijke medische items, waaronder ventilatoren, het moeilijk zou kunnen maken om de ziekte effectief te behandelen.

De kustenclave is afgesloten sinds de autoriteiten op 24 augustus vier besmettingen van een enkele familie bevestigden. Het was de eerste keer dat het virus werd gedetecteerd buiten quarantainegebieden voor mensen die uit het buitenland terugkeerden. Sindsdien zijn er 603 nieuwe gevallen geregistreerd, bijna allemaal onder de algemene bevolking, met vier doden sinds 24 augustus, volgens het ministerie van Volksgezondheid van Gaza.

Volgens het rapport omvatten de eisen van Hamas onder meer ventilatoren, evenals de vrijlating van gevangenen en een deal die in fasen zal worden afgerond. De bronnen zeiden ook dat Israël een deal heeft geweigerd die in fasen wordt uitgevoerd, en weigert degenen die veroordeeld zijn voor ernstige misdrijven vrij te laten.

Op zaterdagochtend meldde Al Akhbar van Libanon dat een Egyptische veiligheidsdelegatie onlangs zowel Israël als Gaza verschillende keren heeft bezocht om een ​​gevangenenruil tussen Israël en Hamas te bevorderen. Volgens dat rapport vertelden de Egyptenaren Hamas dat “Egypte vastbesloten is om tot een akkoord te komen, nadat de Israëlische premier Binyamin Netanyahu de Egyptische president al-Sisi had verzocht aan deze kwestie te werken.”

Hamas houdt de lichamen vast van IDF-soldaten Hadar Goldin en Oron Shaul sinds Operatie Protective Edge in 2014. Bovendien wordt aangenomen dat twee Israëlische burgers die vermist zijn in Gaza – Avera Mengistu en Hisham al-Sayed – ook door Hamas worden vastgehouden.

Officieel zijn er in de Palestijnse gebieden op een bevolking van 5.124.000 mensen momenteel 29.906 personen besmet met coronavirus COVID-19 en 210 personen zijn eraan overleden. Vergelijk met Israël: op een bevolking van 9,197,590 mensen (waaronder ca. 1,8 miljoen Arabieren) zijn er 153,217 besmet met het virus en 1103 zijn eraan overleden.

Israël opnieuw in lockdown?
Volgens een regeringsplan zullen de Israëlische scholen op woensdag sluiten en op vrijdagochtend 6u00 gevolgd worden door een volledige lockdown die wellicht twee weken zal duren. Dit plan moet deze zondag nog worden goedgekeurd door de Israëlische regering.

In de eerste fase van het plan wordt de verplaatsing beperkt tot 500 meter rond iemands huis en zullen alle bedrijven worden gesloten, inclusief winkels, culturele en uitgaansgelegenheden, toeristische locaties en elk bedrijf dat persoonlijk met klanten omgaat. Restaurants mogen alleen bezorging of afhalen aanbieden.

Essentiële bedrijven mogen blijven opereren. Dit zijn onder meer levensmiddelenwinkels, apotheken, winkeliers, hygiënewinkels, communicatiewinkels, winkels voor medische apparatuur en winkels die essentiële huishoudelijke producten verkopen. Voor de publieke sector roept het plan bedrijven op om te werken met slechts 30% van de werknemers op kantoor, in overeenstemming met de uitzonderingen die zijn gemaakt om schade aan essentiële diensten te voorkomen.

Voor de privésector zal de minister van Financiën de regering vragen om een ​​plan goed te keuren waarbij niet meer dan 10 werknemers of 30% van de werknemers die normaal op kantoor werken – afhankelijk van wat het hoogste is – op kantoor aanwezig zullen zijn, terwijl essentiële werkplekken worden toegestaan om door te gaan met werken.

Het openbaar vervoer tijdens elk van de fasen zal worden verminderd in overeenstemming met de hoeveelheid activiteit op de werkplekken tijdens die fase, om te voorkomen dat mensen van plaats naar plaats reizen, anders dan van en naar essentiële werkplekken en werkplekken die mogen werken.

Als de infectiecijfers dalen, zal Israël van een volledige afsluiting naar een tweede fase gaan, voorafgaand aan de Soekot (Loofhuttenfeest) vakantie. In deze fase wordt de limiet van 500 meter opgeheven, maar het onderwijs en de bedrijven blijven gesloten en de beperkingen op werkplekken in de publieke sector blijven bestaan.


Bronnen:

♦ naar een artikelHamas demands coronavirus equipment, Israel refuses” van 13 september 2020 en een artikelSchools to close Wednesday ahead of nationwide lockdown beginning Friday” van 12 september 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelSpike in Coronavirus Cases in Hamas-Ruled Gaza Worries Main UN Aid Group” van 4 september 2020 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Hamas eist coronavirus apparatuur, Israël weigert en kondigt nieuwe lockdown aan

  1. Hamas eist.

    Misschien zal er eerst een pak corona slachtoffers onder de burgerbevolking moeten vallen om hen eindelijk te laten zien dat hun “regering” niets voor hen doet.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.