Pools veilinghuis verkoopt bezittingen van Holocaustoverlevende aka het verhaal van ‘The Pianist’

Een Pools veilinghuis heeft de verkoop aangekondigd van 51 objecten die toebehoorden aan de overlevende van de Holocaust wiens levensverhaal als basis diende voor de film ‘The Pianist’ uit 2002.

Desa Unicum begint op 22 september met de verkoop van de objecten van Władysław Szpilman, waaronder strikjes, een antieke metronoom en een dodenmasker van de Poolse componist Fryderyk Chopin, zei het in Warschau gevestigde bedrijf op zijn website. Szpilman was een van de belangrijkste componisten en concertpianisten van Polen.

Het duurste item is een Steinway-piano, die naar schatting maar liefst $ 70.000 opbrengt. Het volgende is een partituur van de Suite. The Life of the Machines for Piano die Szpilman in 1933 componeerde en die naar verwachting $ 3.000 tot $ 5.000 zal opleveren. De items gingen donderdag in de voorverkoop in het veilinghuis.

Roman Polanski’s film uit 2002 The Pianist met Adrien Brody die Szpilman vertolkte, die joods was en wiens muziek hem hielp de Holocaust te overleven, won drie Oscars, waaronder deze voor beste acteur (Adrien Brody), beste regisseur (Roman Polanski) en beste film.

Szpilman stierf in 2000. Hij had de tapijtbombardementen op de Poolse hoofdstad meegemaakt, het Joodse getto, dwangarbeid en willekeurige executies terwijl hij getuige was van de getto-opstand van 1943 en de Poolse opstand een jaar later.

Filmtrailer The Pianist (2002)


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Polish auction house selling possessions of Holocaust survivor behind ‘The Pianist’ story” van 11 september 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

2 gedachtes over “Pools veilinghuis verkoopt bezittingen van Holocaustoverlevende aka het verhaal van ‘The Pianist’

  1. De films, boeken, documentaires & verhalen over de Holocaust horrors maken voor huidige Nazi vereerders geen enkel verschil…….hun klok is op ‘reset gezet!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.