Israël’s bestaande oliepijpleiding kan lucratieve business worden voor vredesgezinde Golfstaten

De bestaande oliepijpleiding Eilat-Ashkelon-Haifa kan door de VAE worden gebruikt om het Suezkanaal te omzeilen, waardoor Israël een belangrijk oliecentrum wordt.

Rond 1959 bouwden Israël en Iran gas- en oliepijpleidingen van de Rode Zee bij Eilat naar de Middellandse Zee bij de havens Ashkelon, Ashdod en Haifa.

Destijds bekend als de Eilat-Ashkelon Pipeline Company, werd het meestal gebruikt als een alternatief voor het verschepen van olie van het Iran uit het Shah-tijdperk naar Europa, waarbij het het Suezkanaal werd omzeild dat de Egyptische Gamal Abdel Nasser willekeurig kon beperken. Toen Iran de banden met Israël verbrak tijdens de Iraanse Revolutie van 1979, stopte het met deze regeling om olie door Israël naar Europa te sturen.

De pijpleiding is nog steeds in gebruik, volledig eigendom van Israël en onder een nieuwe bedrijfsnaam – de Europe Asia Pipeline Co.. Delen ervan zijn bidirectioneel en olie uit Azerbeidzjan en Kazachstan wordt naar tankers in Eilat gestuurd voor transport naar China, Zuid-Korea en Andere Aziatische landen.

Israël’s Europe Asia Pipeline Co.

Voor de Golfstaten zoals de VAE en Bahrain zou vrede met Israël hen enorme sommen geld kunnen besparen die nu worden uitgegeven voor scheepvaart via het Suezkanaal. Supertankers die in Israëlische havens kunnen aanmeren, hebben een capaciteit van twee keer zo groot als olietankers die door het kanaal kunnen, waardoor honderdduizenden dollars per zending naar Europa en Noord-Amerika worden bespaard.

Op dit moment is dit erg moeilijk vanwege de Arabische boycot – elk bedrijf dat in het openbaar Israël gebruikte voor olietransport zou worden uitgesloten van zaken in de Golf, zodat bestaande gebruikers een zeer laag profiel houden en de financiële gegevens van de EAPR door Israël als een militair geheim worden beschouwd.

De huidige pijpleiding is 42 inch voor ruwe olie, met een parallelle 16 inch pijpleiding voor benzine of diesel. De VAE die de boycot van Israël beëindigt, opent miljarden dollars aan zaken om olie via Israël naar de Middellandse Zee te sturen en om van Israël een belangrijk knooppunt voor energietransport te maken.

Er zit een interessante rimpel in het verhaal van de EAPR. Op het moment van de Iraanse resolutie waren er al honderden miljoenen dollars aan olie in Israël die niet was betaald, en Iran en Israël hebben elkaar de afgelopen 25 jaar aangeklaagd voor internationale rechtbanken voor de verloren zaken.

In 2015 meldden Iraanse media dat een Zwitserse rechtbank had geoordeeld dat Israël $ 1,1 miljard aan Iran schuldig was, maar Israël heeft geen interesse getoond om daadwerkelijk te betalen, vooral in het licht van zijn tegenzaken. Misschien als reactie op de deal met de VAE, vraagt ​​Iran opnieuw om betaling van de vermeende $ 1,1 miljard van Israël. Iran heeft echter weinig mogelijkheden om Israël te dwingen te betalen aan zijn gezworen vijand.


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Existing Eilat-Ashkelon-Haifa oil pipeline could be used by the UAE to bypass Suez Canal, make Israel major oil hub” van 7 september 2020 op de site van Elder of Ziyon

Een gedachte over “Israël’s bestaande oliepijpleiding kan lucratieve business worden voor vredesgezinde Golfstaten

Reacties zijn gesloten.