Palestijnen jammeren: ‘Onze Arabische broeders hebben ons in de steek gelaten’

De Palestijnen zijn stoemmelings in het graf gesukkeld dat ze zelf voor Israël hadden uitgegraven
Brabosh.com, 12.09.2020

Palestijnen hebben met verontwaardiging en diepe teleurstelling gereageerd op de weigering van de Arabische Liga om de normalisatieovereenkomst tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten te veroordelen.

De weigering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga om een ​​Palestijnse ontwerpresolutie tegen de overeenkomst tussen Israël en de VAE goed te keuren, zal de weg vrijmaken voor andere Arabische staten om betrekkingen met Israël aan te gaan, waarschuwden Palestijnse functionarissen.

De functionarissen ontkenden een rapport dat suggereerde dat de Palestijnen overwogen zich terug te trekken uit de Arabische Liga uit protest tegen haar houding tegenover de Palestijnen. Een vooraanstaande Palestijnse functionaris in Ramallah aan The Jerusalem Post:

Eerst dachten we dat de Verenigde Arabische Emiraten het enige land was dat ons in de rug had gestoken. Woensdag hebben we gezien hoe verschillende andere Arabische landen het Palestijnse volk en de Palestijnse kwestie hebben verraden. Dit is een zwarte dag in de geschiedenis van de Palestijnen en Arabieren.

Abdulkhaleq Abdulla, een hoogleraar politieke wetenschappen uit de Emiraten, die commentaar gaf op het falen van de Palestijnen om de Arabische Liga te overtuigen om de VAE te veroordelen, schreef op Twitter:

De Palestijnse delegatie werd afgewezen tijdens de bijeenkomst van de Arabische Liga, die een Palestijnse ontwerpresolutie liet vallen die het vredesakkoord tussen de VAE en Israël veroordelen. Dit gebeurt voor het eerst in de geschiedenis van de Arabische Liga vanwege de domheid van het corrupte Palestijnse leiderschap.

Tijdens een videoconferentie op woensdag bevestigden de Arabische ministers van Buitenlandse Zaken ‘dat zij vrede als een strategische optie aanhangen en het Arabisch-Israëlische conflict oplossen op basis van het internationaal recht, de resoluties van internationale legitimiteit en het Arab Peace Initiative van 2002.’ Ze spraken ook hun steun uit voor de oproep van president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit om een ​​internationaal meerpartijenmechanisme op te richten om toezicht te houden op het vredesproces in het Midden-Oosten.

Ze weigerden echter de Palestijnse ontwerpresolutie te onderschrijven die de deal tussen Israël en de VAE verwerpt nadat verschillende Arabische landen, waaronder de VAE, Bahrein, Egypte, Jordanië en Marokko, en Soedan bezwaar maakten tegen de harde bewoordingen ervan.

Elke soevereine staat heeft het onbetwistbare recht om zijn buitenlands beleid te voeren zoals het wil, en dit is iets dat deze raad [Arabische Liga] respecteert en onderschrijft‘, zei secretaris-generaal van de Arabische Liga, Ahmad Aboul Gheit, tijdens de bijeenkomst. Zijn opmerkingen waren gericht tegen de Palestijnen, wier minister van Buitenlandse Zaken, Riad Malki, de Arabische landen tijdens de bijeenkomst opriep om het akkoord tussen Israël en de VAE te verwerpen onder het voorwendsel dat het in strijd is met het Arabische vredesinitiatief. Dat initiatief zegt dat de Arabieren hun betrekkingen met Israël zouden normaliseren in ruil voor een volledige terugtrekking naar de linies van vóór 1967 en de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

Een van de eerste Palestijnse functionarissen die reageerde op het koude onthaal die de Arabische landen de Palestijnen bezorgden, was Mohannad Aklouk, de Palestijnse gezant bij de Arabische Liga. “Met alle trots wilde Palestina een beslissing van de Arabische ministers van Buitenlandse Zaken die de normalisatie van de Emiraten [met Israël] verwerpt en veroordeelt, de Arabische neergang voorkomt en de erfenis van de Arabische Liga behoudt”, schreef hij op Facebook. “Maar Palestina kon dat niet opleggen, dus stortte de ontwerpresolutie in. We hebben waardigheid, martelaren, gevangenen en vluchtelingenkampen van glorie, en dit is genoeg voor ons.”

Het ‘falen van de Palestijnen om de toestemming van alle Arabische landen te krijgen om het besluit van de VAE te veroordelen, is buitengewoon gevaarlijk’, aldus het uitvoerend comité van de PLO. ‘Het aandringen van de VAE om door te gaan met de ondertekening van het vredesverdrag met de Israëlische bezetting vormt een flagrante ontkenning van het Palestijnse volk en hun rechten’, zei hij. De ‘Arabische broeders hebben de Palestijnse kwestie verlaten in een tijd dat de hele wereld het ondersteunt’, zei Ahmed Majdalani, lid van het Uitvoerend Comité van de PLO.

Wat er gebeurde tijdens de bijeenkomst van de Arabische Liga was nog een andere aanwijzing dat de Arabische landen niet langer ‘de Palestijnen verdedigen en helpen in hun strijd’ tegen Israël, zei Za’areer. Hamas en verschillende Palestijnse facties haalden uit naar de Arabische Liga en beschuldigden haar leden ervan ‘weg te lopen van hun rol en plichten jegens het Palestijnse volk en de Palestijnse kwestie’. Een woordvoerder van de door Iran gesteunde Palestijnse Islamitische Jihad-terreurgroep zei dat de Arabische Liga ‘de [Israëlische] bezetting heeft gelegaliseerd door de sponsor te worden van normalisatie met Israël.’


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinians: ‘Our Arab brothers have abandoned us’” van 10 september 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Palestijnen jammeren: ‘Onze Arabische broeders hebben ons in de steek gelaten’

  1. “Palestijnen jammeren”.

    Dat is de zuurstof van hun bestaan.

    Nu word het zuurstof apparaat weggehaald en hebben ze een probleem.

    Verder blijven jammeren of hun eigen probleem met hun leugens & haat oplossen.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.