Archeologen over Tel Rosh: Het vergeten bijbelse Rehob in Opper-Galilea

Tel Rosh (Khirbet Tell ‘er-Ruwēsah) is gelegen in het westelijke deel van Boven-Galilea, ongeveer 27 km ten noordoosten van Acre.

Onderzoeken die door de jaren heen zijn uitgevoerd en recente opgravingen hebben aangetoond dat het vrijwel continu bewoond was vanaf de vroege bronstijd tot de Ottomaanse periode, en dat het een regionaal centrum was tijdens IJzertijd II, ca 1200 v.Chr. In het verleden werd het geïdentificeerd met Beth-Shemesh van Naftali.

Jozua wierp voor hen het lot in Silo voor het aangezicht van de Heer, en daar verdeelde Jozua het land onder de Israëlieten volgens hun afdelingen‘, luidt het 18e hoofdstuk van het boek Jozua. In de volgende hoofdstukken beschrijft de bijbelse tekst duidelijk de grenzen van de gebieden die aan elke stam zijn toegewezen, inclusief hun grenzen en hun steden en dorpen.

In de loop van de decennia hebben archeologen en onderzoekers van bijbelse historische geografie deze passages in hun werk gebruikt, vaak als nuttige elementen om sites te identificeren, maar ook om twijfel te zaaien over de juistheid ervan wanneer ze vonden dat ze niet de realiteit weerspiegelden die ze op de grond hadden ontdekt.

In een artikel dat onlangs in het tijdschrift Palestine Exploration Quarterly is gepubliceerd, hebben twee Israëlische onderzoekers gekeken naar de grens tussen Naftali en Asher, wat suggereert dat Tel Rosh, een site die eerder was geïdentificeerd met de stad Beit Shemesh, opgenomen in het grondgebied van de eerste, in feite het vergeten Rehob is dat in de regio van de laatste wordt vermeld. Een andere stad genaamd Beit Shemesh stond ook in Juda.

Het vijfde lot viel toe aan de stam van de Asherieten, door hun clans. Hun grens liep langs Helkath, Hali, Beten, Achshaph, Allammelech, Amad en Mishal; en het raakte Karmel in het westen, en Shihor-libnath… Ebron, Rehob, Hammon en Kanah, tot aan Groot Sidon. De grens liep naar Rama en verder naar de versterkte stad Tyrus; toen keerde de grens zich naar Hosa en liep westwaarts naar Mehebel, Achzib, Ummah, Afek en Rehob: 22 steden met hun dorpen. Dat was het deel van de stam van de Asherieten, door hun clans – die steden, met hun dorpen. Het zesde lot viel op de Naphtalites, de Naphtalites door hun clans. Hun grens liep van Heleph, Elon-bezaanannim, Adaminekeb en Jabneel naar Lakkum, en eindigde bij de Jordaan … IJzer, Migdal-el, Horem, Beth-anath en Beth-Semesh: 19 steden met hun dorpen. Dat was het deel van de stam van de Naftalieten, ingedeeld naar hun clans – de steden, met hun dorpen. (Jozua 19: 24-39).

Dr. Hayah Katz, een hoofddocente aan de afdeling Land of Israel Studies van Kinneret Academic College en co-auteur van het artikel met Prof. Yigal Levin van de Bar Ilan University, legde aan The Jerusalem Post uit dat een deel van het raadsel voortkomt uit het feit dat het bergachtige gebied van Boven-Galilea, waar de twee stammen zich vestigden, door onderzoekers relatief verwaarloosd is.

Dr. Katz vertelde:

‘Tel Rosh is lange tijd niet goed bestudeerd of geïdentificeerd. Er waren enkele suggesties dat het geïdentificeerd kon worden met de stad Beit Shemesh, gelegen op het grondgebied van de stam Naftali, zoals vermeld in de Bijbel. Als we echter naar de geografie van de regio kijken, denken we dat dit niet het geval was.

Tel Rosh werd voor het eerst gedocumenteerd in het midden van de 19e eeuw en presenteert overblijfselen die dateren uit periodes van duizenden jaren, van de vroege bronstijd tot de Ottomaanse tijd. In de afgelopen jaren is het opgegraven in een project uitgevoerd door het Kinneret Academic College in samenwerking met de Open Universiteit.

Zoals uitgelegd in hun artikel, is het feit dat de grenzen die in de Bijbel worden beschreven vaak lijken te passen bij die van de districten die zijn ontworpen door de verschillende machten die de regio door de eeuwen heen regeerden – van de Kanaänieten tot de Romeinen en later zelfs de Ottomanen – traditioneel beschouwd door wetenschappers als een bewijs van hun betrouwbaarheid, ook al zijn er vanaf de jaren negentig door sommigen twijfels over geuit.

Bovendien hebben topografische studies het begrip van het gebied vergroot, wat het essentiële element is dat door Levin en Katz wordt overwogen, zoals de archeologe uitlegde:

Het bergachtige Boven-Galilea bestaat uit drie deelgebieden, de westelijke hooglanden, de Meronruggen en de oostelijke hooglanden. Wij geloven dat de eerste deel uitmaakte van het grondgebied van Asher, terwijl de andere twee delen van Naftali waren.

Als in het verleden het gebied waar Tel Rosh zich bevond, werd beschouwd als onderdeel van de ruggen en daarom kon worden geïdentificeerd als Beit Shemesh, een van de locaties die zijn vermeld voor Naftali, denken de onderzoekers dat het juister is om het op te nemen in de westelijke hooglanden.

Door de bijbelse tekst zelf te beschouwen, verschillende extra bijbelse bronnen uit andere oude beschavingen en de positie van andere sites die zijn geïdentificeerd als de steden en dorpen die in het domein van Asher worden vermeld, waren de twee geleerden in staat om een ​​alternatief voor te stellen en ze concludeerden in de krant:

Toen we dat eenmaal hadden vastgesteld, gingen we op zoek naar een andere mogelijke locatie die erbij paste. Onze analyse van de lijst in Jozua 19 laat zien dat Tel Rosh geïdentificeerd moet worden met een van de steden in het noordoostelijke deel van dit gebied, en we geloven dat de meest waarschijnlijke kandidaat de noordelijke Rehob is, die door Jozua 19:28 wordt gevonden. Tussen Ebron, Hammon en Kanah.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Rossela Tercatin “Archaeologists propose new identification for biblical Tel Rosh” van 20 augustus 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Hayah Katz en Yigal Levin “Tel Rosh: The forgotten Rehob in the Upper Galilee” van 20 juli 2020 op de site van The Palestine Exploration Quarterly

♦ naar een artikel van Itamar Marcus “PA says Jewish history in Jerusalem is “fabricated,” “forged,” “delusional myths,” “lies,” “libels,” “legends,” and “stolen heritage” van 29 juli 2020 op de site van Palestinian Media Watch (PMW)

Een gedachte over “Archeologen over Tel Rosh: Het vergeten bijbelse Rehob in Opper-Galilea

Reacties zijn gesloten.