Oliestaat Bahrein gaat volledige diplomatieke betrekkingen aan met de Joodse staat Israël

De Israëlische media meldden vrijdag dat het Koninkrijk Bahrein de betrekkingen met Israël zal normaliseren, op dezelfde weg als de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die op 13 augustus een vredesovereenkomst met Israël aankondigden. President Donald Trump, die beide deals bemiddelde, was Zal naar verwachting vrijdag een formele aankondiging doen, terwijl de Bahreinse kroonprins Salman bin Hamad al-Khalifa maandag in Washington, DC zal verschijnen.

Amichai Stein, een verslaggever van de Israëlische publieke omroep Kan, maakte het nieuws bekend. Times of Israel-verslaggever Raphael Ahren bevestigde het later, onder vermelding van ‘twee functionarissen die bekend zijn met de zaak.’ The Jerusalem Post zei ook dat het een bron heeft die bevestigt dat kroonprins Khalifa maandag naar Washington reist om dinsdag de ceremonie bij te wonen, waar Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) formeel betrekkingen zullen aangaan.

Zoals The Jerusalem Post opmerkte, liet president Donald Trump donderdag doorschemeren dat er in een ‘relatief korte tijd’ meer grote aankondigingen zouden komen over ‘vrede in het Midden-Oosten’ en suggereerde dat een ander land zou kunnen toetreden tot het akkoord tussen de VAE en Israël.

Trump zei hierover:

Volgende week hebben we in het Witte Huis een overeenkomst tussen de VAE en Israël, en daar kunnen we nog een land aan toevoegen. En ik zal je vertellen dat er landen in de rij staan ​​die erin willen stappen. Ik denk dat wat er uiteindelijk zal gebeuren, er nogal wat landen zullen komen. De groten zullen binnenkomen. Ik heb met de koning van Saoedi-Arabië gesproken, dus we zijn aan het praten. We zijn net begonnen met de dialoog. En je zult ze binnen laten komen.

Trumps schoonzoon Jared Kushner, een senior adviseur van het Witte Huis, zei woensdag dat Bahrein en Saoedi-Arabië hun luchtruim zouden openen voor alle Israëlische vluchten, niet alleen voor vluchten van Israël naar de Verenigde Arabische Emiraten, een belangrijke wijziging in het beleid dat al zeven decennia wordt gevoerd.

Wordt Oman de volgende?
De rol van Bahrein bij deze diplomatieke opening is zelfs nog belangrijker omdat het een groot deel van het luchtruim boven Qatar controleert, een andere natie van de Gulf Cooperation Council (GCC), die in de baan van Iran is afgedreven en de afgelopen paar jaar vervreemd is geraakt van de rest van de GCC.

Bahrein wordt geregeerd door een soennitische moslimdynastie, maar de bevolking is voor het merendeel sjiitisch, een kwestie die voor aanzienlijke politieke onrust zorgde in de loop der jaren. De eilandstaat haalt een groot deel van zijn nationaal inkomen uit het raffineren van aardolieproducten en het verstrekken van zowel industriële als financiële steun aan de olie-industrie in de Golf.

Zowel geografisch als politiek is Bahrein een belangrijke speler in het soennitisch-sjiitische schisma, de betrekkingen van de GCC met Iran en de betrekkingen van Saoedi-Arabië met Israël.

De Saoedische monarchie staat dicht bij de regeerders van Bahrein: Saoedi-Arabië stuurde troepen naar Bahrein tijdens de onrust in de Arabische Lente, en Bahrein was een van de eerste regionale machten die achter Saoedi-Arabië stonden tijdens de controverse over de moord op schrijver Jamal Khashoggi door Saoedische agenten.

Bahrein en Oman worden al lang gezien als de meest waarschijnlijke kandidaten om snel toe te treden tot het vredesakkoord tussen de VAE en Israël.

Palestijnen weer boos
De Palestijnse Autoriteit en de terreurgroep Hamas veroordeelden beide de Israëlisch-Bahreinse normaliseringsovereenkomst van vrijdag als een nieuwe ‘steek in de rug’ door een Arabische staat en een daad van ‘agressie’ tegen hun volk. Turkije en Iran veroordeelden eveneens het akkoord, zei de op de Westelijke Jordaanoever gevestigde PA in een verklaring.

“Dit is weer een steek in de rug van de Palestijnse zaak, het Palestijnse volk en hun rechten”, herhaalde Wasel Abu Yousef, een senior lid van de Palestijnse Bevrijding Organisatie. “Het is een verraad aan Jeruzalem en de Palestijnen … We zien absoluut geen rechtvaardiging voor deze vrije normalisatie met Israël.”

Hamas, de terreurgroep die de Gazastrook controleert, zei dat het een ‘agressie’ was die de Palestijnse zaak ‘ernstig vooroordeel’ veroorzaakte. De aanklachten weergalmden een deel van de retoriek over de Israël-VAE-deal door Palestijnse leiders, waaronder PA-president Mahmoud Abbas, die dat pact ‘verachtelijk’, een ‘verraad’ en een ‘steek in de rug’ noemden.

Hamas blijft onwankelbaar in zijn haat tegen Israël en zijn verlangen om de Joodse natiestaat volledig te vernietigen. Het is niet verrassend dat in een filler op Hamas TV de steun en vreugde uitsprak over zelfmoordaanslagen in Israël, en leerde dat gevangengenomen terroristen en moordenaars ook – net als de zelfmoordterrorist – door Allah voor hun daden zullen worden beloond.

In de filler juichen acteurs die gevangen Palestijnse terroristen uitbeelden ‘de ergste zelfmoordaanslag in Tel Aviv’ toe, aangezien het nieuws ervan op de Israëlische tv wordt uitgezonden. Maar temidden van hun vreugde en geschreeuw van ‘Allahu Akbar’ – ‘Allah is de grootste’ – huilt een gevangene.

Terwijl de Palestijnse gevangene huilt om de gemiste kans om de aanval uit te voeren met de zelfmoordterrorist zoals hij had gepland, verzekert een mederrorist hem dat ook hij voor zijn daden door Allah zal worden beloond:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Jacob Magid “Bahrain establishing full diplomatic relations with Israel, Trump announces” en een artikelPalestinians denounce Israel-Bahrain deal as another ‘stab in the back’” van 11 september 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Ron Kampeas “Bahrain will normalize ties with Israel, Trump announces” van 11 september 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Yakir Benzion “Trump: Arab Countries ‘Lining Up’ to Make Peace with Israel” van 11 september 2020 op de site van United With Israel

♦ naar een artikel van John Hayward “Reports: Bahrain to normalize relations with israel” van 11 september 2020 op de site van Breitbart

♦ naar een artikel van Nan Jacques Zilberdik “Hamas glorifies suicide bombings, promises imprisoned terrorists will get “reward” from Allah” van 10 september 2020 op de site van Palestinian Media Watch (PMW)

Een gedachte over “Oliestaat Bahrein gaat volledige diplomatieke betrekkingen aan met de Joodse staat Israël

 1. Nog een dobbelsteen die omvalt.

  Palestijnen & co, EU, VN/NGO’s, linkse journalisten, politici en “experts” zien het met lede ogen gebeuren.

  Hun hele opgebouwde BS verhaal over die duivelse Israeli’s blijkt een wassen neus en hun aangedragen ‘conflict oplossingen’ een onzin verhaal.

  Al die miljarden $$$ in die lekkende Palestijnse emmer zijn zonder enig resultaat weggespoeld.

  Palestijnse bevolking zit nog steeds in hun eigen geproduceerde shit, Israel bestaat & floreert en het éne na het andere Arabische land zoekt vrede & samenwerking met de Joodse staat……….’zonder palestijnen.

  Misschien dat een enkeling van het bovenstaande stelletje haat & leugen verspreiders zijn lesje geleerd heeft……afwachten maar!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.