EU-advocaat-generaal: Verbod op Joodse rituele onverdoofde slacht is illegaal

Advocaat-generaal bij het Hof van Justitie van de EU, Gerard Hogan, zegt dat wetten die Shechita (joodse rituele slachting) verbieden, illegaal zijn volgens de wetgeving van de Europese Unie (EU).

Het advies werd uitgebracht na de goedkeuring van een decreet op 7 juli betreffende de toegestane methoden voor het slachten van dieren in het Vlaamse Gewest van België. Het decreet werd aangevochten door islamitische en Joodse groepen omdat ze rituele slachtingen effectief verbieden.

In zijn conclusie schreef advocaat Hogan dat …

[..] het Hof zou moeten oordelen dat het de lidstaten niet is toegestaan ​​regels vast te stellen die enerzijds voorzien in een verbod op het slachten van dieren zonder bedwelming, dat ook geldt voor het slachten in de context van een religieuze ritus en, aan de andere kant, voor een alternatieve bedwelmingsprocedure voor het slachten in het kader van een religieuze ritus, gebaseerd op omkeerbare bedwelming en op voorwaarde dat het bedwelmen niet mag leiden tot de dood van het dier.

Hij verklaarde verder dat, hoewel er een wettelijke verplichting is om het welzijn van de geslachte dieren te waarborgen “de lidstaten verplicht zijn om de diepgewortelde religieuze overtuigingen van aanhangers van het islamitische en joodse geloof te respecteren door het ritueel slachten van dieren op deze wijze.

Joodse leiders prezen de mening
Opperrabbijn Pinchas Goldschmidt uit Moskou, voorzitter van de Conferentie van Europese Rabbijnen, verklaarde:

We verwelkomen de mening van de advocaat-generaal dat het verbod op Shechita in twee Belgische regio’s niet wettig is. Wij vertrouwen erop dat het Hof kennis zal nemen van de conclusie van de advocaat-generaal wanneer het later dit jaar met zijn arrest komt. We willen de Belgische gemeenschap bedanken voor hun harde werk en leiderschap in deze kwestie en hopen dat het de komende weken zal worden opgelost.

Rabbi Menachem Margolin, voorzitter van de European Jewish Association, prees Hogan voor het tonen van …

[..] moed en een geest van bescherming van pluraliteit, religieuze vrijheid en tolerantie. Ik verwelkom de mening van de procureur-generaal dat individuele lidstaten maatregelen nemen om koosjer slachten te verbieden in strijd is met de EU-wetgeving en een schending zijn van de toezeggingen om de vrijheid van godsdienst te respecteren. Ik hoop oprecht dat het Europese Hof van Justitie te zijner tijd zijn mening zal herhalen en de positieve inzet voor pluralisme en respect voor religie zal bevestigen die door AG Hogan in zijn advies naar voren komt.

Rabbi Margolin voegde eraan toe:

Dit advies is een belangrijke mijlpaal in de bescherming van godsdienstvrijheid in de Europese Unie en komt op een welkome tijd gezien de toename van antisemitisme en anti-joodse retoriek op het continent. Het is van het grootste belang dat joden en moslims hun geloof mogen belijden zonder bang te hoeven zijn voor repercussies of om uitgelicht te worden. De European Jewish Association hoopt dat het Hof volgende maand in zijn arrest tot dezelfde conclusie komt.

Video: Documentaire over de Joodse gemeenschap te Antwerpen
VRT TV2 uitzending uit 1996


Bronnen:

♦ naar een artikel van Gary Willig “EU Advocate General: Shechita bans are unlawful” van 10 september 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelEuropean court: Flanders should overturn ban on ritual slaughter” van 10 september 2020 op de site van The Brussels Times

♦ naar een artikel [PDF-file] “AG Hogan proposes that the Flemish Law prohibiting slaughter of animals without stunning including those subject to particular methods of slaughter prescribed by religious rites is not permitted under EU law” van 10 september 2020 op de site van Court of Justice of the European Union

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.