Haven van Beiroet brandt opnieuw: Zware brand in opslagplaats Rode Kruis en bandenfabriek

Gisteren is opnieuw een enorme brand uitgebroken in de haven van Beiroet, zoals te zien is in de beelden ter plaatse. Veel blusvliegtuigen en bemanningen opereren ter plaatse in een poging de brand onder controle te krijgen.

Het Libanese leger benaderde ook burgers en vroeg hen onmiddellijk weg te komen van alle wegen in het havengebied vanwege de vrees voor uitbreiding van het vuur. Intussen vertelden Libanese brandweerlieden ter plaatse dat de brand bijna onder controle was, maar nog niet is geblust. Er zijn geen verwondingen gemeld

Ook een opslagplaats waar het Rode Kruis voedselhulp stockeerde werd getroffen door de brand, berichtte VRT NWS. De hulporganisatie vreest voor een verstoring van haar humanitaire operaties, die extra nodig zijn na de vorige explosie van 4 augustus in de haven.

Fabrizio Carboni, regiodirecteur Nabije en Midden-Oosten bij het Internationale Comité voor het Rode Kruis, zei dat een half miljoen liter olie en duizenden voedselpakketten waren opgeslagen in het magazijn dat in brand was gevlogen.

De brand komt ongeveer een maand nadat een gigantische explosie in de haven minstens 190 mensen heeft gedood en duizenden gewond heeft gemaakt. Vorige maand berichtte de Duitse krant Die Welt dat Hezbollah uit Iran veel voorraden ammoniumnitraat had ontvangen, dezelfde stof die de enorme explosie veroorzaakte.

Ook tien brandweerlieden kwamen om het leven nadat ze waren gestuurd om de brand te blussen die was veroorzaakt door de explosie van 2750 ton ammoniumnitraat dat in de haven was opgeslagen.

Het rapport, dat anonieme inlichtingenbronnen uit westerse landen citeerde, stelde dat er documentatie bestaat waaruit blijkt dat Hezbollah over ammonium beschikte. Hezbollah bestelde eenzelfde aantal ammoniumnitraat dat op 4 augustus explodeerde, bij de gelieerde Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde-Quds Force, onder het bevel van generaal Qassem Soleimani, die aan het begin van het jaar door de VS in Irak werd geëlimineerd, aldus Die Welt.

Ammoniumnitraat wordt ook gebruikt in de bouwnijverheid en bemesting, maar het is bekend dat terreurgroepen het gebruiken voor het maken van bommen. Het rapport doet twijfels rijzen over de ontkenning door Hezbollah-leider Hassan Nasrallah dat zijn groep enige band had met de explosie in Beiroet.

Video: Osama Hamdan, vertegenwoordiger van Hamas in Libanon:
Relaties tussen Hezbollah en Hamas zijn diep en strategisch


Bronnen:

♦ naar een artikelWatch: Massive fire at Beirut port” van 10 september 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Timour Azhari “Huge fire at Beirut port brought under control” van 11 september 2020 op de site van Al Jazeera

♦ naar een artikel van Sara Van Poucke en Leslie Hodge “Libanese president over nieuwe brand in haven Beiroet: “Sabotage” of “nalatigheid” is mogelijke oorzaak” van 10 september 2020 op de site van VRT NWS

Een gedachte over “Haven van Beiroet brandt opnieuw: Zware brand in opslagplaats Rode Kruis en bandenfabriek

  1. Goh, hoe zou dat nu toch komen.

    Het hele land is volgestouwd met raketten & ammunitie en één vonk en de boel ontploft.

    Zolang ze niets ander in hun hoofd hebben dan elkaar en “de vijand Israel” af te maken kunnen we nog meer verwachten…..want er ligt nog voor miljoenen $ aan raketten & vuurwerk wat kan ontploffen.

    I.p.v. te doen wat de Emiraten hebben gedaan en hun denkwijze veranderen en kijken naar een betere toekomst samen met buurland Israel, blijven ze in de str… zitten.

    Like

Reacties zijn gesloten.