Producer van BBC vergiste zich van kaart in kritiek op Trump’s vredesplan

Plaatje hierboven: Mahmoud Abbas toonde op 11 februari 2020 de zogenaamde kaart van Palestina aka “de kaart die liegt” volgens Trump’s vredesplan in de Veiliheidsraad van de Verenigde Naties 

De British Broadcasting Corporation (aka BBC) is in de loop der jaren meerdere keren beschuldigd van het opzettelijk scheef trekken van berichten tegen Israël en ten gunste van de Palestijnen, en kwam woensdag opnieuw onder vuur te liggen.

Dit nadat senior producer Rosie Garthwaite, die momenteel werkt aan een nieuwe documentaire waarin kritiek op ‘Israeli Acties ‘in Oost-Jeruzalem, toegegeven’ onnauwkeurige ‘pro-Palestijnse propaganda op Twitter te hebben gedeeld, meldde de Jewish Chronicle.

Naast haar werk als journaliste voor de BBC werkt Garthwaite tevens voor Al Jazeera en werd binnen het jaar fulltime producerop deze satellietzender. In november 2006 verhuisde ze naar Doha in Qatar om te helpen bij de lancering van het kanaal, waar ze nog steeds woont. Ze hielp ook bij het opzetten van het bureau in Bagdad.

Haar post bevatte een valse illustratie van kaarten die zogenaamd verband hielden met het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump, die ze plaatste en vervolgens verwijderde van haar persoonlijke Twitter-pagina, die dramatisch overdreef naar het vermeende Palestijnse landverlies aan Israël.

Zoals blijkt hieronder vergistte Garthwaite zich en nam de verkeerde kaart voor Trump’s vredesplan ….

Garthwaite, geen onbekende in het verspreiden van anti-Israëlische propaganda, heeft ook ten onrechte beweerd dat Israël de ‘ene’ grens van Gaza controleert (hoewel het ook een grens deelt met Egypte), en opnieuw een artikel tweette waarin zij de Palestijnse activist Ahed Tamimi begroette, die acht maanden in een Israëlische gevangenis zat voor het mishandelen van een IDF-officier, als ‘icoon voor Palestijns verzet’.

De onnauwkeurige kaarten, die op sociale media werden verspreid als reactie op de aankondiging van het vredesplan van senior Trump-adviseur Jared Kushner, werden gebombardeerd door de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, toen hij dreigde de banden met Israël en Amerika te verbreken vanwege de voorstellen.

De eerste kaart suggereerde ten onrechte dat na de val van het Ottomaanse Rijk al het land in wat nu Israël, Judea en Samaria en Gaza is, werd gecontroleerd door de Palestijnen. De laatste 2020-kaart heeft opzettelijk de hoeveelheid grondgebied die onder Palestijnse controle zou blijven, onderbelicht om het Israëlische bezit van land extremer te laten lijken.

Op de vraag waarom ze ervoor had gekozen om de onjuiste kaarten van haar Twitter-pagina te delen, zei een BBC-woordvoerder tegen de Jewish Chronicle: ‘Rosie heeft die kaart waar je naar verwijst eigenlijk niet meer geretweet, ze realiseerde zich dat deze onnauwkeurig was.

In reactie op het rapport zei minister van Strategische Zaken Orit Farkash-Hacohen tegen Israel Hayom:

In een realiteit waarin sociale-mediasites het Wilde Westen zijn geworden voor nepnieuws en haatzaaiende uitlatingen, is het triest om te zien dat leden van een belangrijke fan van traditionele media ophitsen en de speerpunt vormen voor dergelijk discours.

De ‘Campaign Against Antisemitism’ en de Britse ngo die in 2014 werd opgericht, zeiden: ‘De BBC is een seriële overtreder als het gaat om antisemitisme en dit wordt weerspiegeld in haar slechte relaties met de Joodse gemeenschap.’

Trump’s vredesplan


Bronnen:

♦ naar een artikel van Lee Harpin “Senior BBC producer admits sharing ‘inaccurate’ pro-Palestinian propaganda on Twitter” van 8 september 2020 op de site van The Jewish Chonicle (JC)

♦ naar een artikel van Dan Lavie “BBC at it again as senior producer shares anti-Israel propaganda” van 10 september 2020 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van EoZ “Abbas’ new Map That Lies that he showed to the UN” van 12 februari 2020 op de site van Elder of Ziyon

2 gedachtes over “Producer van BBC vergiste zich van kaart in kritiek op Trump’s vredesplan

  1. Een ‘neutrale’ BBC reportage over bezet Oost jeruzalem in palestijns gebied…………het Bijbelse Joodse Judea & Samaria.

    Lijkt mij dat Rosie met haar intelligentie & kennis beter een reportage kan maken over bezet East London op een Multi Culti eiland in de Noordzee.

    De obsessieve palestijnen advocaten maken zich met de dag meer belachelijk, daar er in het MO zelf een omwenteling plaatsvind.

    ‘De Palestijnen’ zijn zooooooo vorige eeuw!!

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.