Palestijnen kunnen Arabische ministers niet overtuigen om de deal tussen Israël en de VAE te veroordelen

Palestijnse leiders wonnen woensdag hernieuwde Saoedische steun voor een eigen staat, maar slaagden er niet in de Arabische Liga te overtuigen om de normalisatiedeal van vorige maand tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten te veroordelen.

Op een videoconferentie van ministers van Buitenlandse Zaken verzachtte het Palestijnse leiderschap zijn eigen afkeuring van de VAE voor het door de VS bemiddelde akkoord van 13 augustus, dat volgende week tijdens een ondertekeningsceremonie in het Witte Huis zal worden geformaliseerd, maar het mocht niet baten.

De discussies over dit punt waren serieus. Het was veelomvattend en kostte wat tijd. Maar het leidde uiteindelijk niet tot overeenstemming over het ontwerpcommuniqué dat werd voorgesteld door de Palestijnse kant,” vertelde adjunct-secretaris-generaal van de Arabische Liga, Hossam Zaki, aan verslaggevers. Het akkoord tussen Israël en de VAE was de eerste accommodatie tussen een Arabisch land en Israël in meer dan 20 jaar, en kwam deels tot stand door gedeelde vrees voor Iran.

De Palestijnen waren ontzet over het besluit van de VAE, uit angst dat dit een al lang bestaande pan-Arabische positie zou verzwakken die oproept tot terugtrekking van Israël uit ‘bezet’ gebied en aanvaarding van de Palestijnse staat in ruil voor normale betrekkingen met Arabische landen.

Kosjer Abu Dhabi
Nu Israël en de Verenigde Arabische Emiraten volgende week hun onlangs aangekondigde normalisatieovereenkomst zullen ondertekenen, hebben hotels in Abu Dhabi door de lokale autoriteiten de opdracht gekregen om zich voor te bereiden op het aanbieden van koosjere maaltijden aan hun Joodse gasten.

In een dinsdag uitgegeven brief adviseerde het ministerie van Cultuur en Toerisme van Abu Dhabi de algemene managers van het hotel in de hoofdstad van de Emiraten – bekend om zijn overvloed aan luxe accommodaties – om koosjere keuzes op te nemen ‘op roomservicemenu’s en bij alle eet- en drinkgelegenheden in hun vestigingen.

Het departement vertelde hen verder ‘Kosher-certificering te zoeken voor het behandelen van kosjere maaltijden’; “Wijs in alle keukens een ruimte aan voor de bereiding van koosjer voedsel”; en ‘Kosjere  menu-items labelen met een duidelijk en zichtbaar label / referentie met een herkenbaar symbool dat‘ kosjer aangeeft, volgens de verkregen certificering.”

Kosjere-certificeringsdiensten in de VAE staan ​​onder toezicht van de Orthodox Union (OU). Rabbi Menachem Genack, de CEO van OU Kosher, zei:

Terwijl de Joodse gemeenschap in de Verenigde Arabische Emiraten blijft groeien en als gevolg van de toestroom van Joodse toeristen, is er behoefte aan koosjer voedsel en een certificering die internationaal bekend is. We bedanken de regering van de VAE voor het bereiken van deze service en kijken ernaar uit om samen te werken met de lokale Joodse gemeenschap om koosjer voedsel en certificering te bieden.

Saoedische steun
Een Saoedische verklaring over de opmerkingen van minister van Buitenlandse Zaken Prins Faisal bin Farhan al-Saud bevatte geen directe melding van de normaliseringsovereenkomst.

Maar de prins zei dat Riyadh de oprichting van een Palestijnse staat steunde, gebaseerd op de grenzen van vóór de Zesdaagse Oorlog van 1967, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad, aldus de verklaring. Ondanks de “verbale steun” van Saoedi-Arabië voor de Palestijnse zaak, hebben de Saoedi’s net als Bahrein gisteren hun besluit om hun luchtruim open te stellen voor alle vliegtuigen die vanuit Israël komen bezegeld.

De Verenigde Staten, Israël en de VAE hebben er bij de Palestijnse leiders op aangedrongen zich opnieuw bij Israël aan te sluiten. Tijdens een reis naar de Emiraten zei de schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump en senior adviseur Jared Kushner dat de Palestijnen niet ‘in het verleden’ mogen blijven hangen.

In commentaren op de televisie tijdens de bijeenkomst verwees de minister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit Riyad al-Maliki naar het akkoord als een ‘verrassing’ en een ‘aardbeving’ voor de Arabische consensus, en hij uitte zijn ontzetting over het feit dat er geen Arabische noodstop was gehouden nadat de overeenkomst bekend raakte.

Maar hij vermeed sterkere woorden zoals ‘verraad’ die Palestijnse leiders hadden gebruikt in de onmiddellijke nasleep van de aankondiging. Maliki gebruikte hardere taal tegen Israël, verwijzend naar ‘koloniale en racistische bezetting’, en beschuldigde de Verenigde Staten van chantage, druk en aanval op Palestijnen en sommige Arabische staten.

“De taal van aanklacht en veroordeling verhinderde overeenstemming”, zei de minister van Buitenlandse Zaken van de VAE, Anwar Gargash, woensdag laat in een interview met Al Arabiya TV, verwijzend naar de Palestijnen.


Bronnen:

♦ naar een artikelPalestinians Fail to Persuade Arab Ministers to Condemn Israel-UAE Deal” en een artikel van Barney Breen-Portnoy “With Israel Peace in the Offing, Abu Dhabi Tells Hotels to Offer Kosher Food Options to Guests” van 9 september 2020 op de site van The Algemeiner

2 gedachtes over “Palestijnen kunnen Arabische ministers niet overtuigen om de deal tussen Israël en de VAE te veroordelen

  1. Een nieuwe generatie is in de Arabische landen opgestaan die de gesel van het palestijnse dictaat kotsbeu is en die hongert naar contact met hun Israelische leeftijdsgenoten doordat zij zien dat dit hen naar een betere & moderne toekomst/samenleving kan brengen i.p.v. vast te blijven hangen in het palestijnse gezever.

    De TV zenders in de Arabische landen laten momenteel héél andere muziek horen dan een paar jaar geleden. Men is niet meer bang om de oude dogma’s (palestijnen, palestijnen, palestijnen, palestijnen & nogmaals palestijnen) te veroordelen en een nieuwe toekomst met Israel te omarmen/accepteren.

    We staan aan de vooravond van een échte Arabische lente.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.