Noorse politie arresteert verdachte bomaanslag op Joods restaurant in Parijs in 1982 waarbij 6 doden vielen

Plaatje hierboven: Parijs, 9 augustus 1982. Abu Nidal, een splintergroep van Al-Fatah, gooiden een granaat in het restaurant Chez Jo Goldenberg en openden met machinegeweren het vuur op de gasten. Zes mensen werden gedood en 22 anderen gewond [beeldbron: Wikipedia]

De politie in Noorwegen heeft een daar wonende man gearresteerd die verdacht is van de bomaanslag in 1982 op een Joods restaurant in Parijs waarbij zes mensen omkwamen. Bij de aanval op restaurant Chez Jo Goldenberg in de zwaar joodse wijk Marais raakten ook 22 mensen gewond. Het restaurant sloot definitief de deuren in 2006

De Noorse politie heeft de identiteit van de woensdag gearresteerde verdachte niet bekendgemaakt, volgens de Franse krant Le Figaro, met name Walid Abdulrahman Abu Zayed. Hij wordt ervan verdacht van de aanslag te hebben uitgevoerd en of eraan deelgenomen te hebben. Abu Zayed bezit de Noorse nationaliteit en woont sinds 1991 in Skien, een stadje ten zuidwesten van Oslo.

Hij maakte destijds deel uit van de Palestijnse terreurcel die banden heeft met de Abu Nidal-organisatie die de aanval uitvoerde. De politie vertelde het Franse persbureau AFP dat ze een uitleveringsverzoek uit Frankrijk voor de verdachte bestudeerden.

Parijs 9 augustus 1982
Chez Jo Goldenberg, een joodse delicatessenwinkel in Parijs, werd aangevallen door twee terroristen met granaten en machinegeweren. Zes mensen werden gedood en tweeëntwintig raakten gewond.

De aanslag zou zijn gepland en uitgevoerd door de Abu Nidal Organization, een internationale Palestijnse terreurgroep. De aanval vond plaats terwijl Arafat en de PLO in Beiroet onder Israëlisch beleg waren.

De Abu Nidal-organisatie, actief in de jaren tachtig en negentig, stond erom bekend dodelijke aanslagen uit te voeren op westerse, Palestijnse en Israëlische doelen. Een seculiere terreurgroep, hun doel was om de diplomatie tussen de PLO, Israël en westerse landen te laten ontsporen, terwijl ze opriepen tot de vernietiging van Israël.

Opgericht door Abu Nidal, die in 1937 in Jaffa als Sabri Khalil al-Banna werd geboren, ontving de organisatie sponsoring uit Syrië, Libië en Irak. Ze voerden operaties uit in bijna twintig landen, waarbij ongeveer 300 mensen om het leven kwamen en honderden anderen gewond raakten.

De lijst met spraakmakende aanvallen van Abu Nidal is lang en willekeurig, met doelen die variëren van burgers tot Israëlische diplomaten en Palestijnse leiders. Hun poging tot moord op de Israëlische ambassadeur Shlomo Argov (1929-2003) in Londen op 3 juni 1982 werd geïdentificeerd als een factor die leidde tot de Eerste Libanonoorlog.

Op 6 september 1986 pleegden ze een aanslag op de Neve Shalom-synagoge in Istanboel aan, waarbij tweeëntwintig mensen omkwamen. In een poging de PLO-Israëlische diplomatie te dwarsbomen tijdens de vredesbesprekingen in Madrid in 1991, werd Salah Khalaf, aka Abu Iyad, de tweede in bevel van de PLO in Tunis doorgeschoten op 14 januari 1991.

Op 19 augustus 2002 meldde de Palestijnse krant al-Ayyam dat Sabri Khalil al-Banna aka Abu Nidal drie dagen eerder was overleden aan meerdere schotwonden in zijn huis in Bagdad, een huis waarvan de krant zei dat het eigendom was van de Mukhabarat, de Iraakse geheime dienst.

Twee dagen later toonde de chef van de inlichtingendienst van Irak, Taher Jalil Habbush, foto’s van het lichaam van Abu Nidal aan journalisten, samen met een medisch rapport waarin stond dat hij was overleden nadat een kogel in zijn mond was gekomen en door zijn schedel was gegaan.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Marcy Oster “Norway police arrest suspect in 1982 bombing of Jewish restaurant in Paris that killed 6” van 9 september 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelPalestinian Terrorist Group Attacks Jewish Restaurant in Paris” op de site van The Center for Israel Education (CIA)

♦ naar een artikel van Antoine Sillières “Attentat de la rue des Rosiers : pourquoi le suspect a peu de chance d’être inquiété” van 7 maart 2015 op de site van Le Figaro

Een gedachte over “Noorse politie arresteert verdachte bomaanslag op Joods restaurant in Parijs in 1982 waarbij 6 doden vielen

  1. Heel goed.

    Laten we hopen dat dit soort laffe terroristen met hun gestoorde denkbeelden nooit hun straf kunnen ontlopen!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.