Saoedi-Arabië en Bahrein openen hun luchtruimen voor alle vluchten vanuit Israël

Senior adviseur van het Witte Huis Jared Kushner maakte woensdag bekend dat Saoedi-Arabië en Bahrein zijn overeengekomen om hun luchtruimen te openen voor alle vluchten vanuit Israël.

“Saudi-Arabië en Bahrein zullen alle Israëlische vluchten over hun grondgebied laten passeren, en niet alleen vluchten van en naar de Emiraten”, zei Kushner tegen verslaggevers tijdens een persconferentie. Dit besluit betekent dat Israëlische luchtvaartmaatschappijen in staat zullen zijn om van Israël naar Azië te vliegen en de vluchttijden aanzienlijk te verkorten.

Dat zal mensen veel tijd besparen en een barrière neerhalen die al 72 jaar bestaat,” zei Kushner, eraan toevoegend: “Landen beginnen oude conflicten los te laten en in de richting van vrede te bewegen.” Het Saoedische besluit, merkte hij op, “zal veel reistijd tussen verschillende landen verkorten, waardoor mensen uit Saoedi-Arabië sneller naar Europa kunnen gaan als ze over Israël vliegen en mensen van Israël naar Azië en Azië naar Israël om veel meer connectiviteit te hebben.

Kushner zei verder:

Het is een enorme barrière die is weggenomen. Je ziet elke dag nieuwe aankondigingen van luchtvaartmaatschappijen die van Israël naar verschillende Arabische steden willen vliegen waar ze traditioneel niet heen en terug mochten. Je hebt veel opwinding in de Arabische wereld en de moslimwereld met mensen die naar Israël willen gaan om de toeristische bezienswaardigheden te bezoeken en om te bidden bij de Al-Aqsa-moskee. Je ziet nu koosjere restaurants opengaan en Dubai en dus zien we elke dag nieuwe en nieuwe aankondigingen, die de vooruitgang laten zien die deze vrede brengt in het Midden-Oosten.

Kushner gaf ook commentaar op de ceremonie om de overeenkomst tussen Israël en de VAE te ondertekenen, die volgende week in het Witte Huis zal plaatsvinden, en zei dat de regering van plan is vertegenwoordigers van beide partijen uit te nodigen: “Dit is iets dat tweeledig moet zijn. We zullen Democraten of Republikeinen uitnodigen om hier te zijn. Dit werd geprezen door mensen aan beide kanten van het gangpad, en hopelijk is dit een kwestie die buiten de politiek kan blijven.

In een reactie op het vredesplan van de Trump-regering voor Israël en de Palestijnse Autoriteit zei Kushner:

Mensen willen een oplossing zien die eerlijk en gepast is, maar ze zullen hun eigen vooruitgang nu niet tegenhouden om dit conflict te laten voortduren en in de modder vast te zitten. We hebben het meest gedetailleerde voorstel ooit voor de Palestijnen gedaan. Israël stemde in met een staat voor de Palestijnen, en ze stemden in met een kaart, iets dat nog nooit eerder was gedaan.

Over zijn eerste ontmoetingen met [PA-voorzitter Mahmoud] Abbas zei hij:

Als je Israël zover zou kunnen krijgen dat het akkoord gaat met een kaart, dan zal de rest gemakkelijk te achterhalen zijn. We deden het beter dan dat. We hebben ze zover gekregen dat ze akkoord gaan met een staat. We hebben heel zorgvuldig aan dat voorstel gewerkt, en we dachten dat het een eerlijke plek zou zijn om vanuit Amerika te beginnen. Israël stemde ermee in om op die basis te onderhandelen, en toen verwierpen de Palestijnen het voordat het zelfs maar uitkwam. Dus voordat ze zelfs maar wisten wat erin zat. Hun strategie was om te proberen niet in details te treden. Maar ik denk dat er in de regio een echt verlangen is om te proberen het op te lossen en verder te gaan. Het aanbod is er nog steeds geldig voor hun leiderschap, we hebben ervoor gekozen om ze niet te achtervolgen, maar op het moment dat ze klaar zijn om deel te nemen, geloven we dat we de mogelijkheid hebben om een ​​vredesovereenkomst te sluiten tussen hen en Israël. We kunnen niet willen dat ze meer vrede hebben dan dat ze vrede willen hebben.

Saoedi-Arabië maakte vorige week bekend dat het vluchten van de Verenigde Arabische Emiraten naar ‘alle landen’, inclusief Israël, door het luchtruim zou laten gaan. Eerder die week vlogen de historische eerste vluchten van Israël naar de Verenigde Arabische Emiraten en weer terug boven het Saoedi-Arabische luchtruim.

Bahrein maakte vorige week ook bekend dat het een verzoek van de regering van de Verenigde Arabische Emiraten had ingewilligd om vluchten tussen de VAE en Israël door het luchtruim te laten vliegen. De aankondiging van Bahrein volgt op berichten dat het naar verwachting zeer binnenkort de normalisatie van de banden met Israël zal aankondigen, misschien na de officiële ondertekening van de overeenkomst van Israël met de Verenigde Arabische Emiraten.

Saoedi-Arabië heeft tot dusver koud water gegoten op het idee van een overeenkomst met Israël. Koning Salman bin Abdulaziz van Saoedi-Arabië vertelde deze week aan de Amerikaanse president Donald Trump dat er geen normalisatie met Israël zou zijn zonder de Palestijnse staat. Maar vrede in het Midden-Oosten is duidelijk wel mogelijk, maar dan wel zonder de Palestijnen …


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Saudi Arabia to permit all Israeli flights to fly over its airspace” van 9 september 2020 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.