Hamas heeft opnieuw gegokt én verloren; de Gazanen betalen de prijs

We moeten bij de kern beginnen: niets aan het zuidelijk front van Israël is voorbij. Zoals gebruikelijk bij de Gazastrook is dit slechts een tijdelijke stilte. Het kan een maand, twee maanden of iets langer duren, maar zonder een grondige, verstrekkende oplossing – die weinig kans heeft om te bereiken – zullen we op een gegeven moment in een herhaling vallen.

Toch is de wapenstilstand die deze week met Gaza is bereikt, welkom. De rust is hersteld in de gemeenschappen van de westelijke Negev, evenals in de inwoners van Gaza. De fysieke schade veroorzaakt door lange weken van met explosieven beladen ballonnen en de daaropvolgende bosbranden was beperkt, maar vermoeiend voor de lokale bevolking.

Ook Gaza heeft de intensieve aanvallen van de IDF doorstaan ​​zonder enige grote schade (behalve aan Hamas-installaties), maar we moeten niet negeren wat ze de Gazanen hebben aangedaan en de druk die Hamas heeft uitgeoefend. En dat is misschien wel het hele verhaal.

In tegenstelling tot de vorige geweldsrondes, heeft Hamas Israël deze keer verkeerd geïnterpreteerd en niet de overhand behaald. Israël voerde Hamas via vier parallelle, gelijktijdige campagnes, die er uiteindelijk toe leidden dat de leiders van Hamas een staakt-het-vuren accepteerden op minder bevredigende voorwaarden dan het had kunnen krijgen bij het begin van de escalatie.

De eerste campagne was militair. Het beleid van het GOC Zuidelijk Commando, generaal-majoor Herzl Halevi, en dat werd aangenomen door zowel de stafchef van de IDF als de politieke leiding, was om een ​​duidelijke vergelijking te creëren waarin elke brandstichtingsballon die naar Israël werd vrijgelaten, een antwoord zou krijgen.

Hamas probeerde te beweren dat de ballonnen werden losgelaten als onderdeel van een ‘volksverzet’, maar Israël zorgde ervoor dat ze werden gedefinieerd als terroristische activiteit. Dit resulteerde in 19 IDF-aanvallen in Gaza gedurende de 22 dagen van branden in Zuid-Israël veroorzaakt door ballonnen uit Gaza.

De ballonnen die werden ‘genegeerd’ waren omdat bemiddelaars die probeerden een staakt-het-vuren tot stand te brengen, hier en daar om stilte hadden gevraagd als een manier om vertrouwen op te bouwen om een ​​wapenstilstand te bereiken, of omdat het weer niet meewerkte, waardoor de IDF zich zorgen maakte dat een dwalende aanval Palestijnse slachtoffers zou kunnen veroorzaken, wat op zijn beurt zou resulteren in verdere escalatie.

De aanvallen zelf waren gericht op de infrastructuur van Hamas. De organisatie verloor wapens en uitrusting die waren gebruikt om ze te vervaardigen, evenals delen van haar verdedigingswerken langs de grens en haar mogelijkheden om tunnels te graven. Dit schaadt de organisatie op strategisch niveau niet, maar gezien de financiële problemen is zelfs kleinere schade bezorgt Hamas hoofdpijn en zal er tijd en middelen nodig zijn om deze mogelijkheden weer op gang te krijgen.

Elastische druk
De tweede campagne kwam op het gebied van civiele sancties. Het ontvouwde zich geleidelijk, maar uiteindelijk ging Israël all-in en sloot de Kerem Shalom-goederenovergang, zelfs voor brandstofleveringen, en een totale sluiting van de Gazaanse visserijzone.

Een belangrijke functionaris beschreef deze week deze aanpak als een ‘rubberen band’, waaraan hoe harder Israël trok, hoe meer druk er zou worden uitgeoefend aan de andere kant, op de inwoners van Gaza, die druk zouden uitoefenen op Hamas. Dit was een collectieve straf, maar een die bijzonder effectief bleek in het licht van de gevoeligheid van Hamas voor het leed van de bevolking van Gaza.

De derde campagne was internationaal. De gebruikelijke bemiddelaars waren actief in deze laatste crisis – Egypte en VN-functionarissen – maar dit keer was er een derde makelaar, die meer invloed bleek te hebben: Qatar. In het verleden was Qatar slechts een portemonnee die de inwoners van Gaza elke maand een stapel dollars bezorgde, maar deze keer stelde het eisen.

Dit leidde ertoe dat de Qatari-gezant Mohammad al-Amadi met het geld in Gaza aankwam, maar weigerde het uit te betalen. Hij hield het vijf dagen vast. Hij had de koffers met contant geld bij zich, maar totdat Hamas aan zijn eisen voldeed, bleef het geld waar het was. Als onderdeel van de onderhandelingen stemde Qatar in met de eis van Hamas om de maandelijkse ‘aanbetaling’ te verhogen van $ 30 miljoen naar $ 34 miljoen (inclusief brandstof).

Hamas van zijn kant stemde in met een onmiddellijk, onvoorwaardelijk staakt-het-vuren dat van toepassing zou zijn op alle terroristische organisaties in de Gazastrook. Feiten ter plaatse hebben bewezen hoe sterk Hamas grip heeft op Gaza wanneer het dat wil. Op het moment dat Hamas maandagavond instemde met een wapenstilstand, stopte alle activiteit van brandstichtingsballonnen.

Als onderdeel van de deal beloofde Israël een reeks projecten in de Gazastrook te helpen promoten, van werk om de gezondheidszorg in Gaza te verbeteren tot het helpen aanpakken van een nieuwe uitbraak van coronavirus en het verhogen van de exportquota voor goederen uit Gaza, evenals infrastructuur en werkgelegenheidsinitiatieven.

Sommige hiervan zullen worden opgehouden vanwege het coronavirus; Israël is van plan zakenmensen uit Gaza toe te staan ​​bijeenkomsten te houden bij het controlepunt van Erez, maar vanwege bezorgdheid over de verspreiding van het virus, zal het goederen en mensen uit Gaza in de nabije toekomst buiten Israël houden. Dit is een zware klap voor de economie van Gaza, ook al werd de beslissing genomen op verzoek van Hamas. Hamas is bezorgd dat Gazanen die Israël binnenkomen, het virus met zich mee kunnen brengen en een uitbraak kunnen veroorzaken.

De vierde campagne bluste branden. Toen de ballonnen begonnen, veroorzaakten relatief weinigen grootschalige branden die enorme gebieden verbrandden. Later veroorzaakten veel ballonnen kleine brandjes. Dit was te danken aan de coördinatie tussen de brandweer en reddingsdiensten, de Israëlische politie, de IDF, de westelijke Negev-gemeenschappen en lokale autoriteiten, en de Israëlische natuur- en parkautoriteit, die op tijd ballonnen zagen en ze snel behandelden. Het resultaat was dat de ballonnen minder effectief werden, net als de belangrijkste troef die Hamas vasthield.

Terug naar het startpunt
Qatar stond niet centraal in een vacuüm. Het had twee motieven: ten eerste zijn ze het beu om te betalen en krijgen ze er geen krediet voor. Ten tweede het vredesproces dat is uitgebroken tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten. Qatar bevond zich aan de kant van de ‘slechteriken’, irrelevant, aan de verkeerde kant van de geschiedenis, en wilde zijn positie verbeteren.

Dit betekent niet dat Qatar zijn wegen heeft veranderd. Het blijft een fervent voorstander van de Moslimbroederschap en daarom een ​​duidelijke tegenstander van de gematigde soennitische as onder leiding van Saoedi-Arabië en de Emiraten. Maar Dohan besefte dat hij zijn hoed in de ring moest gooien om niet helemaal achter te blijven.

De Qatari-bemiddeling tussen Israël en Gaza maakte deel uit van dat nieuwe beleid. Voor Israël was het een zegen, omdat Qatar, met zijn geld en diplomatieke invloed, een ander effectief middel kan zijn om de politieke en militaire leiders van Hamas te beïnvloeden. Toch is er niets voorbij. De vertraging is tijdelijk en kwetsbaar. De fundamentele problemen van de Gazastrook blijven bestaan, en ze zijn enorm: de armoede, werkloosheid, afbrokkelende infrastructuur vereisen allemaal onmiddellijke oplossingen.

Minister van Defensie Benny Gantz en de IDF zijn bereid actie te ondernemen om een ​​brede overeenkomst te bevorderen, maar altijd is er de Israëlische voorwaarde om de kwestie van de gevallen soldaten en burgers van Israël op te lossen. In eerdere onderhandelingen over deze kwestie stelde Hamas eisen dat Israël niet van plan was te bespreken, laat staan ​​in te stemmen met – ten eerste, dat het terroristen vrijlaat met bloed aan hun handen.

Het is mogelijk dat Hamas nu, gezien de aanhoudende coronaviruscrisis in de Gazastrook, flexibeler zal zijn in ruil voor humanitaire hulp. Bij gebrek aan een oplossing, of een proces naar een oplossing, zouden de twee partijen snel weer bij het beginpunt kunnen zijn en om de een of andere reden betrokken kunnen zijn bij een nieuwe escalatie.

Op dit moment probeert alle betrokkenen een ander einde te schrijven aan hetzelfde oude script. Er is niet veel kans dat dat gebeurt, maar het is het proberen waard. Vroeg of laat zou Israël te maken kunnen krijgen met een wijdverbreide, bloedige oorlog in Gaza, en het moet geen middel onbeproefd laten om te proberen dat te vermijden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yoav Limor “Hamas got it wrong” van 4 september 2020 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikelAbbas meets Hamas, Islamic Jihad terror heads, says he won’t engage with US plan” van 3 september 2020 en een artikelHamas deputy: We’ll give Israel two months to implement ceasefire” van 1 september 2020 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.