Open zweepslagencultuur in Iran: VN en EU ZWIJGEN over ‘schokkende mensenrechtenschendingen’

Plaatje hierboven: Zweepslagen in het openbaar toedienen in Iran zijn dagelijkse kost en lokken altijd veel publiek. In Teheran is inzake mensenrechten de klok bllijven stilstaan in de 7de eeuw na C.

Het Iraanse regime heeft zijn schendingen van de mensenrechten aanzienlijk opgevoerd. De Verenigde Naties en de Europese Unie, die prediken over mensenrechten, negeren compleet de wantoestanden van het regime.

Volgens een recent rapport van Amnesty International dat op 2 september is vrijgegeven, zijn verschillende takken van de Iraanse regering, waaronder het gerechtelijk apparaat, de wetshandhaving en het ministerie van Inlichtingen, betrokken bij deze schendingen en misdaden. In het rapport stond:

De Iraanse politie, inlichtingen- en veiligheidstroepen en gevangenisfunctionarissen hebben, met medeplichtigheid van rechters en aanklagers, een catalogus van schokkende mensenrechtenschendingen uitgevoerd, waaronder willekeurige detentie, gedwongen verdwijning, marteling en andere vormen van mishandeling van degenen die worden vastgehouden.

De slachtoffers, volgens het rapport, omvatten kinderen zo jong als 10 jaar oud. Het regime heeft zich ook systematisch gericht op degenen die aan demonstraties deelnemen.

Vorige week heeft het Hooggerechtshof van het Iraanse regime bijvoorbeeld twee doodvonnissen uitgesproken tegen worstelkampioen Navid Afkari, samen met zes en een half jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen, volgens de Perzisch-talige nieuwszender Iran International.  Zijn twee broers werden ook gearresteerd; Vahid Afkari kreeg een gevangenisstraf van 54 jaar en 74 zweepslagen, en Habib Afkari kreeg 27 jaar en 74 zweepslagen.

Terwijl de EU en de VN zwijgen, hebben de Ultimate Fighting Championship (UFC) president Dana White en de Amerikaanse president Donald Trump de Iraanse leiders gesmeekt om kampioenworstelaar Navid Afkari niet te executeren.

President Trump twitterde:

Toen ik hoorde dat Iran een grote en populaire worstelster wil executeren, de 27-jarige Navid Afkarai, wiens enige daad een anti-regeringsdemonstratie op straat was. Ze protesteerden tegen de ‘verslechterende economische situatie en inflatie van het land. Voor de leiders van Iran zou ik het zeer op prijs stellen als u het leven van deze jongeman zou sparen en hem niet zou executeren. Dank u!

UFC-president Dana White schreef:

Ik zou alleen willen zeggen dat ook ik de overheidsfunctionarissen in Iran respectvol en nederig vraag om deze man alsjeblieft niet te executeren en zijn leven te sparen.

Het is ter beoordeling van de rechterlijke macht of de Islamitische Revolutionaire Rechtbank dat veel mensen worden gearresteerd op dubbelzinnige beschuldigingen, zoals “het verspreiden van corruptie op aarde” (‘moharebeh‘), “oorlog voeren tegen God” of “het in gevaar brengen van de nationale veiligheid van het land”.

Gebrek aan een eerlijk proces, gedwongen bekentenissen en fysieke of psychologische foltering zijn prominent aanwezig in het proces waarmee de rechterlijke macht verdachten vaak tot de doodstraf veroordeelt.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Majid Rafizadeh “The UN and EU’s Silence on Iran’s “Shocking Human Rights Violations” van 7 september 2020 op de site van The Gatestone Institute

♦ een artikel op deze blogAmnesty International beschuldigt Iraanse regime van gruwelijke martelpraktijken en moord” van 5 september 2020

♦ naar een artikel “Water boarding, beatings, electric shocks: Iran accused of torturing hundreds” van 2 september 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel “Iran: Detainees flogged, sexually abused and given electric shocks in gruesome post-protest crackdown – new report” van 2 september 2020 op de site van Amnesty International

♦ naar een artikel “Revealed: Gruesome details of brutal Iranian torture against its own citizens” van 2 september 2020 op de site van World Israel News (WIN)

2 gedachtes over “Open zweepslagencultuur in Iran: VN en EU ZWIJGEN over ‘schokkende mensenrechtenschendingen’

  1. De zwijgcultuur van de humanistische EU & Verenigde Nazi’s t.o. een kwaadaardig regime is niets nieuws.

    Iets anders zou pas écht nieuws zijn!

    Het is dan ook vette pech voor deze Iraanse sporters dat ze geen palestijnse sporters zijn (en natuurlijk alléén als Israel beschuldigd kan worden)…..want dan hadden ze de wereldpers gehaald en Duitsland & EU hadden dan per direct gedreigd om hun zakelijke belangen te ‘heroverwegen’.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.