Koerdistan: In Erbil klampen de laatste Joden van Irak zich vast aan een snel verdwijnend erfgoed

Plaatje hierboven: Koerdische Joden leefden duizenden jaren in bloeiende Koerdische gemeenschappen in Irak en Iran [beeldbron: Sara Distribution]

Ongeveer 400 gezinnen van joodse afkomst wonen nog steeds in Iraaks Koerdistan, waar ooit een bloeiende gemeenschap woonde; Sommigen oefenen hun geloof nu in het geheim uit, terwijl anderen zich tot de islam hebben bekeerd

Omar Farhadi groeide op in Irak en verwarmde het diner voor zijn joodse buren als ze op de sabbat rustten. Er zijn er maar weinig over, en hun erfgoed dreigt ook te vervagen. In heel Irak lopen de joodse wortels diep: Abraham werd geboren in Ur in de zuidelijke vlakten, en de Babylonische Talmoed, een centrale tekst van het jodendom, werd samengesteld in de stad met dezelfde naam in de huidige Arabische staat.

Volgens een Ottomaanse volkstelling uit 1917 maakten Joden ooit 40 procent van de bevolking van Bagdad uit. Maar na de oprichting van Israël in 1948 schoten de regionale spanningen omhoog en werden antisemitische campagnes gevoerd, waardoor de meeste Joden uit Irak moesten vluchten.

In het noorden was de Koerdische regionale hoofdstad Erbil ooit het hart van het oude koninkrijk Adiabene, dat zich in de 1e eeuw tot het jodendom bekeerde en hielp bij de financiering van de bouw van de Tempel van Jeruzalem.

Tegenwoordig hebben Irakezen goede herinneringen aan Joodse vrienden en buren, waaronder de 82-jarige Farhadi, wiens vader een winkel had in een district met een Joodse meerderheid van Erbil. Farhadi had zelf verschillende joodse klasgenoten op school en leerde Engels van een joodse leraar, Benhaz Isra Salim.

“Begin 1950 kwam professor Benhaz op een dag afscheid nemen van onze leraar Arabisch. Ze omhelsden elkaar en begonnen te huilen omdat Benhaz op reis was naar Israël, ”herinnert hij zich. “Wij studenten begonnen ook allemaal te huilen. Dat was het einde van de joden in Erbil. ‘

Plaatje hierboven: Sarcofaag van koningin Helena – aka Heleni HaMalka – van het koninkrijk Adiabene uit de eerste eeuw na Chr. Helena bekeerde zich ca. 30 na C. tot het Jodendom en overleed in ca. 56 na C. en werd begraven in Jeruzalem [beeldbron: Wikiwand/Israel Museum]

Vervagende banden
De ongeveer 150.000 Joden die in 1948 nog in Irak waren, vluchtten snel: in 1951 was 96 procent verdwenen. Blijven betekende het hoofd bieden aan toenemende discriminatie en onteigening van eigendom.

Na de door de VS geleide invasie van 2003 werden sommige Joden met speciale evacuatievluchten naar Israël gevlogen, terwijl anderen vertrokken tijdens de daaropvolgende jaren van sektarische oorlogsvoering. Volgens diplomatieke berichten van Wikileaks waren er in 2009 nog maar acht Joden in Bagdad.

Het interne geweld had geen greep op de Koerdische regio. Een wet uit 2015 in de zone erkende het jodendom als een beschermde religie en creëerde een officiële vertegenwoordiger, een functie die nu wordt bekleed door de 58-jarige Sherko Abdallah.

De wet en het gebrek aan sektarisch bloedvergieten in de zone creëerden een omgeving van ‘meer coëxistentie’ in vergelijking met federaal geleide gebieden in het zuiden, zei Abdallah. Toch hebben sommigen van de naar schatting 400 gezinnen van joodse afkomst in de Koerdische zone de afgelopen jaren tot de islam bekeerd.

De meeste anderen oefenen in het geheim, omdat toegeven dat je Joods bent nog steeds een gevoelige kwestie is in Irak“, zei Abdallah, eraan toevoegend dat zijn ‘connecties’ binnen de gemeenschap met een moslimmeerderheid hem hadden helpen beschermen. Een echt identiteitsgevoel ontbrak echter nog. Hij vroeg officiële toestemming om een ​​Joods buurthuis te bouwen, maar had geen officiële goedkeuring gekregen. “Ik wil dat een Joodse leider ons de juiste gebruiken komt leren, maar dat is onder de huidige omstandigheden niet mogelijk”, voegde Abdallah eraan toe.

En de band tussen de weinige families die nog over zijn en de ongeveer 219.000 Joden van Iraakse afkomst in Israël – de grootste groep van Aziatische afkomst – is aan het rafelen. “Nu vinden de Iraakse Joden die in de jaren vijftig naar Israël vertrokken nog steeds manieren om de Koerdische regio binnen te komen met hun Iraakse identiteitskaarten,” zei Abdallah. “Maar binnen vijf jaar zullen ze overlijden en de hele relatie zal worden verbroken.

Geschiedenis in puin
Veel joodse huizen werden vóór 2003 door de Iraakse staat in beslag genomen, en joodse scholen, winkels en synagogen in het hele land zijn grotendeels aan het afbrokkelen door gebrek aan onderhoud.

In het noorden doet het erfgoed het iets beter. Erbil’s Museum of Education, gehuisvest in de oudste basisschool van de stad, omvat een kamer gewijd aan Daniel Kassab, een bekende Joods Koerdische tekenleraar en schilder. Inwoners van Halabja, Zakho, Koysinjaq en andere delen van Koerdistan verwijzen nog steeds naar oude ‘Joodse wijken’ bij het geven van aanwijzingen in hun woonplaats.

In Al-Qosh wordt het graf van de joodse profeet Nahum hersteld door middel van een subsidie ​​van $ 1 miljoen van de VS, geld van lokale autoriteiten en particuliere donaties. Bagdad en Washington zijn in gesprek om de Iraakse Joodse archieven, meer dan 2700 boeken en tienduizenden documenten die na de invasie naar de VS zijn meegevoerd, terug te geven.

Dergelijke initiatieven zouden het joodse erfgoed in het hele land kunnen redden, waaronder het huis van Sassoon Eskell in Bagdad, de eerste minister van Financiën van Irak onder Brits mandaat. Eskell richtte het eerste financiële systeem van Irak op en indexeerde zijn valuta in goud.

Hij was een van de steunpilaren in de geschiedenis van Irak. Zo’n twee mannen krijg je niet“, zegt Rifaat Abderrazzaq, een expert op het gebied van Bagdads joodse erfgoed. Maar vandaag ligt het huis van Eskell aan de oevers van de rivier de Tigris in de hoofdstad verlaten en gedeeltelijk verwoest. “Bijna niets van het prachtige, wijdverspreide Joodse erfgoed van Bagdad is overgebleven“, klaagde Abderrazzaq. “Er is nauwelijks iets anders dan herinneringen.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Qassim Khidir “In Erbil, Iraq’s few remaining Jews cling to a fading heritage” van 7 september 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Cihûyên “Jews of Kurdistan” op de site van Sara Distribution

♦ naar een artikel van Pinar Kara “The Jews of Kurdistan: How Kurdish Jews became Israeli” van 18 september 2019 op de site van The Stroum Center for Jewish Studies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.