Imam van de Grote Moskee van Mekka verwijst naar normalisatie met Israël in de vrijdagpreek

De 85-jarige koning van Saoedi-Arabië, Salman bin Abdulaziz, zei op zondag tegen de Amerikaanse president Donald Trump dat er geen normalisatie met Israël zou zijn zonder de Palestijnse staat, meldde Reuters, daarbij verwijzend naar het staatspersbureau van het koninkrijk.

De leiders spraken telefonisch na het historische akkoord tussen de VS, vorige maand, waarbij de Verenigde Arabische Emiraten ermee instemden de derde Arabische staat te worden die de banden met Israël normaliseert, na Egypte en Jordanië.

Koning Salman vertelde Trump dat hij de inspanningen van de VS om vrede te steunen op prijs stelde en dat Saoedi-Arabië een eerlijke en permanente oplossing voor de Palestijnse kwestie wilde zien op basis van het Arabische vredesinitiatief dat het koninkrijk in 2002 had voorgesteld.

Saudi-Arabië staat erop dat Israël het Saoedische Vrede Initiatief van 2002 accepteert dat bepaalt dat 22 Arabische landen de banden met Israël zullen normaliseren in ruil voor een Israëlische terugtrekking uit Judea en Samaria.

Israël heeft tot nu toe het Saoedische voorstel van 2002 verworpen vanwege het feit dat het Israël oproept om het zogenaamde ‘recht op terugkeer’ te accepteren voor miljoenen nakomelingen van Arabieren die het pre-state Israël zijn ontvlucht, waarmee in feite een einde wordt gemaakt aan de Joodse staat.

De Amerikaanse president Donald Trump zei onlangs dat hij verwachtte dat Saoedi-Arabië zich bij de overeenkomst tussen Israël en de VAE zou aansluiten. Een senior lid van de Saoedische koninklijke familie benadrukte later dat de prijs van Saudi-Arabië voor het normaliseren van de betrekkingen met Israël de oprichting is van een soevereine Palestijnse staat met Jeruzalem als hoofdstad.

Plaatje hierboven: Propagandaposter voor het Arabisch Initiatief voor de Vrede van 27 maart 2002. Kern van dit initiatief is dat Israël zich volledig zou terugtrekken uit de in 1967 heroverde gebieden en er een soevereine Palestijnse staat zou komen met ‘Oost’-Jeruzalem als hoofdstad. Bovendien moest Israël ruim vijf miljoen nakomelingen van Arabische ‘vluchtelingen’ toelaten. In ruil hiervoor zouden alle Arabische landen de betrekkingen met Israël normaliseren.

Mekka naar normalisatie met Jeruzalem?
Saoedi-Arabië heeft geen diplomatieke banden met Israël, maar er zijn de afgelopen jaren geruchten de ronde gegaan over toenadering tussen de twee landen. Saoedische functionarissen hebben die rapporten ontkend.

Hoewel Saoedi-Arabië Israël niet erkent, zei het koninkrijk vorige week dat het vluchten tussen de VAE en Israël, ook door Israëlische vliegtuigen, zou toestaan ​​om gebruik te maken van het luchtruim.

Naar buiten toe blijft Saoedi-Arabië zijn harde standpunt vertolken maar onderhuids roert er toch wat. Zo leek de imam van de Grote Moskee van Mekka, de Masjid Al Haram genoemd, in een preek afgelopen vrijdag te duiden op normalisatie tussen Israël en Saoedi-Arabië.

The New Arab, een in Londen gevestigde, door Qatari gefinancierde privémediakanaal, meldde dit weekend dat Abdul Rahman al-Sudais zijn preek gebruikte om tolerantie en samenwerking tussen moslims en niet-moslims te benadrukken. Al Sudais was de eerste imam die verklaarde dat “explosies, zelfmoordaanslagen en terrorisme geen deel uitmaken van religie en volledig haram is in de islam.

In het bijzonder noemde hij gevallen waarin de profeet Mohammed vriendschappelijke relaties met Joden had:

De profeet had zijn schild aan een Jood verpand toen hij stierf; Hij had de oogst uit het land van de Joden in Khaybar gedeeld. De voortreffelijkheid die hij toonde aan zijn joodse buurman leidde deze tot de islam.

Mohammed al-Sagheer, een Egyptische islamitische geleerde, veroordeelde de preek van al-Sudais krachtig en zei “Hij baant de weg voor normalisatie en verraad vanaf de heilige preekstoel in Mekka.” Enkele andere gebruikers op sociale media reageerden ook boos op de preek en zeiden dat dit zou leiden tot verdere normalisatie tussen Israël en moslimlanden.

Kaaba’s Imam Abdul Rahman Al-Sudais


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Saudi King: No normalization with Israel without Palestinian state” van 7 september 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelSaudi king calls Trump to discuss US diplomatic push in Gulf” van 7 september 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelImam of Mecca’s Grand Mosque Hints at Normalization With Israel in Friday Sermon” van 6 september 2020 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.