Het Afrikaanse Malawi wil ambassade in Jeruzalem openen; PLO topman Saeb Erekat is boos

De president van Malawi zei dat zijn land een ambassade in Jeruzalem zou openen. Lazarus Chakwera deed de aankondiging zaterdag in het parlement als onderdeel van een grotere aankondiging over de opening van nieuwe diplomatieke missies in Malawi.

Malawi heeft momenteel geen diplomatieke missie in Israël. De aankondiging kwam een ​​dag nadat Servië en Kosovo hadden aangekondigd dat ook zij ambassades in Jeruzalem zouden openen.

Chakwera, een christen evangeliist die op 6 juli werd ingehuldigd als president van de Zuid-Afrikaanse natie, kondigde een reeks hervormingen aan, waaronder het upgraden van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het netwerk van ambassades wereldwijd.

De 65-jarige Chakwera, heeft een doctoraat in de theologie die al lang de Joodse staat steunt en vorig jaar in november 2019 Israël voor het laatst bezocht, verklaarde:

De hervormingen zullen ook een herziening van onze diplomatieke aanwezigheid omvatten, inclusief ons besluit om nieuwe diplomatieke missies te hebben in Lagos, Nigeria en Jeruzalem, Israël. Ik zal hier in de nabije toekomst meer details over delen. 

De meeste landen met diplomatieke missies in Israël lokaliseren ze in Tel Aviv. De regering-Trump verplaatste de Amerikaanse ambassade in 2018 naar Jeruzalem, meer dan twee decennia nadat het Congres voor het eerst een dergelijke stap had opgelegd.

PLO’r Saeb Erekat is boos
Afgelopen zondag kondigde Saeb Erekat, hoofdonderhandelaar van de Palestijnse Autoriteit, aan dat de Palestijnse Autoriteit de betrekkingen zou verbreken met elk land dat een ambassade in Jeruzalem opent. Saeb Erekat, toponderhandelaar voor de PLO die al enkele decennia om het even welk vredesakkoord met Israël dwarsboomt, twitterde:

Palestina zal zijn betrekkingen verbreken met elk land dat zijn ambassade naar Jeruzalem zal verhuizen of openen. We dringen er bij alle natiestaten op aan zich te houden aan het internationaal recht, inclusief resoluties 478 en 2334 van de Veiligheidsraad. Overtreding van de internationale wet is een teken van zwakte, niet van kracht.

In een andere tweet fantaseerde Saeb Erekat erop los over zijn heimat in Jericho in de Jordaanvallei:

Mijn geboorteplaats Jericho is 11.000 jaar oud, de moeder van alle steden, de oudste bewoonde stad op aarde die nog steeds jonger wordt. Wij hier nog steeds en dat zullen we nog minstens 11.000 jaar zijn. Dit is een belofte. Laat de leugens en de chantage achterwege, probeer gerechtigheid en eerlijkheid.

Jammer voor Erekat, dat hij dat helemaal niet kan bewijzen. Wat wel zeker is dat is dat Jericho al duizenden jaren wordt bewoond door het Joodse volk en daar zijn wél voldoende materiële bewijzen voor. Zo bijvoorbeeld de synagoge in Jericho die dateert uit het einde van de 6e of het begin van de 7e eeuw n.Chr. en in 1936 in Jericho ontdekt. ​​

Het enige dat overblijft van het oude gebedshuis is de mozaïekvloer, die een Aramese inscriptie bevat ‘met dank aan de donateurs van de synagoge‘ en een waterput. Bewaard gebleven centrale medaillon met de inscriptie ‘Shalom al Yisrael‘ (‘Vrede voor Israël’). Dit leidde ertoe dat de site ook bekend staat als de Shalom Al Yisrael-synagoge.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Marcy Oster “President of Malawi says his country will open embassy in Jerusalem” van 6 september 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Raphael Ahren “Malawi’s new president vows to open diplomatic office in Jerusalem” van 6 september 2020 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Het Afrikaanse Malawi wil ambassade in Jeruzalem openen; PLO topman Saeb Erekat is boos

 1. Er is maar een reden waarom Saeb Erekat boos kan zijn:

  Een paar jaar geleden heeft Israel hem van de kanker gered.

  Wat een ondankbare …

  Like

 2. Erekat boos….oeps!

  Maar een goedgevulde koek is op zijn weg gekomen en zal deze ondraagelijke pijn zéker verzachten.

  Deze beroeps leugenaar & mislukte onderhandelaar heeft een contract gekregen van Harvard University om voor héél véél geld héél véél ignorante US studenten van zijn gelijk te overtuigen en te beleren over internationale betrekkingen & onderhandel taktieken.

  Een blamage van de universiteit die hem en Marxiste Federika Mogherini deze invitatie stuurden.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.