Middeleeuwse reisverslagen naar het Heilig Land (4/6): Isaak ben Jozef ibn Chelo

Plaatje hierboven: Ingekleurde foto van het Graf van aartsmoeder Rachel omstreeks 1890 op de weg van Bethlehem naar Jeruzalem [beeldbron: Pinterest]

Tijdens de Middeleeuwen waren Joden over de hele wereld verspreid, en velen van hen ondernamen de moeilijke en soms gevaarlijke reis om de overblijfselen van Jeruzalem te zien. Ze lieten brieven en dagboeken achter die de toestand van Jeruzalem in die jaren beschrijven.

De Joodse reiziger Isaak ben Jozef ibn Chelo die leefde in de 14de eeuw, scheef het volgende verslag omtrent zijn bezoek aan het Heilig Land en Jeruzalem in het bijzonder in 1334 na C.

De joodse gemeenschap in Jeruzalem is tamelijk talrijk. Zij is samengesteld uit vaders van families uit alle delen van de wereld, voornamelijk uit Frankrijk. De leidende mannen van de gemeente, evenals de voornaamste rabbijnen, komen uit het laatstgenoemde koninkrijk, onder anderen Rabbi Chaim en Rabbi Joseph.

Ze leven daar in geluk en rust, elk in overeenstemming met zijn toestand en fortuin, want het koninklijk gezag is rechtvaardig en groot. Moge God haar opnieuw vestigen en haar tot de hoogste welvaart verheffen! Onder de verschillende leden van de heilige gemeente in Jeruzalem zijn er velen die zich bezighouden met handwerk zoals ververs, kleermakers, schoenmakers, enz. Anderen voeren een rijke handel in allerlei dingen, en hebben fijne winkels.

Sommige zijn gewijd aan wetenschap, zoals geneeskunde, astronomie en wiskunde. Maar het grootste aantal van hun geleerde mannen werkt dag en nacht aan de studie van de Heilige Wet [de Torah en Talmud] en van de ware wijsheid, die de kabbalah is [mystieke interpretatie van de bijbelse teksten]. Ze worden uit de schatkist van de gemeenschap gehouden, omdat de studie van de wet hun enige roeping is.

Er zijn ook uitstekende kalligrafen in Jeruzalem, en de kopieën worden gezocht door de vreemdelingen, die ze naar hun eigen land brengen. . Ik heb een Pentateuch met zoveel kunst gezien dat meerdere personen het tegelijk wilden verwerven, en het was alleen voor een buitensporig hoge prijs dat het hoofd van de synagoge van Babylon het met zich meenam naar Bagdad.

Zijn enige treurige ervaring in Jeruzalem is met de Tempelberg, waarop hij geen voet mag zetten, en als hij de Rotskoepel en de moskee van El-Aksa ziet, roept hij: ‘Helaas, vanwege onze zonden, waar het heilige gebouw Ooit stond, wordt zijn plaats ingenomen door een wereldlijke tempel, gebouwd door de koning van de Ismaëlieten [moslims] toen hij Palestina en Jeruzalem veroverde op de onbesnedenen [heidenen]. Maar hij noemt een van de zeven wonderen van de heilige stad de Westelijke Muur die voor de Tempel staat. De Joden nemen hun toevlucht hierheen om hun gebeden op te zeggen.

Hebron is een van de andere plaatsen in Judea die ibn Chelo bezocht, en hij schreef: ‘De Joden, die hier zeer talrijk zijn, doen een aanzienlijke handel in katoen, die ze zelf spinnen en verven, evenals in alle gevallen Tonnen glaswerk gemaakt door hen in Hebron. Ze hebben een oude synagoge en bidden daar dag en nacht, want ze zijn erg vroom, omdat hun de toegang tot de Grot van de Patriarchen in Hebron verboden was .

Ze bezoekjen gedurende de tien dagen van boetedoening [tussen het Joodse Nieuwjaar en de Grote Verzoendag] de graven van Isaï, de vader van koning David, en van Abner, de zoon van Ner. Daar smeken ze met hun gezichten naar de Grot van Machpela dat God genade zal hebben en deze heilige plaats zal herstellen waar de aartsvaders in hun handen worden begraven, zoals ze vroeger waren.

Plaatje hierboven: De Grot van de Aartsvaders in Hebron in 1906. Als gevolg van het Wye River Memorandum van oktober 1998 (een vervolg op Oslo II van 1995) kreeg de [Jordaanse] waqf (een islamitisch bestuursorgaan) de controle over het grootste deel van de grot van Machpelah, inclusief het hele zuidoostelijke deel, dat de cenotaven (monumenten) van Isaak en Rebecca (“Ohel Yitzchak”) bevat [beeldbron: Chabad.org]

Wijlen Teddy Kollek (1911-2007) die gedurende 24 jaren burgemeester van Jeruzalem was (1969-1993), zei in 1978 over ‘zijn’ Jeruzalem:

Wij zijn zoals mieren die de mooiste mierenhoop bouwen die er ooit is geweest en wij hopen dat hij ongestoord zal blijven staan. Maar wie weet? Misschien komt er ooit een man langs die met zijn stok in onze mierenhoop port waardoor hij gedeeltelijk instort. Als dat gebeurt dan zijn wij er nog, net zoals mieren. En wij zullen onze mierenhoop steeds opnieuw opbouwen en zo mooi maken zoals wij alleen dat kunnen.


Middeleeuwse reisverslagen naar het Heilig Land

  1. ♦ Rabbi Benjamin van Tudela [lezen]
  2. ♦ Mozes ben Nachman aka Ramban [lezen]
  3. ♦ Rabbi Jacob Ben R. Nathaniel Ha Cohen [lezen]
  4. ♦ Isaak ben Jozef ibn Chelo [lezen]
  5. ♦ Obadiah ben Abraham di Bartenura [lezen]
  6. ♦ Rabbi Moses ben Israel Naphtaly Hirsch Porges [lezen]

Bronnen:

♦ naar een artikelIsaac ben Joseph ibn Chelo, 1334 CE: Rosh Hashanah and Yom Kippur” en een artikel1334 Isaac ben Joseph ibn Chelo” op de site van The Center for Online Judaic Studies (COJS)

♦ naar een artikel (PDF-file) van Abraham David “Jewish Travelers from Europe to the East, 12th-15th centuries” van 17 juli 2013 op de site van MEAH

♦ naar een artikel van Jack Meinhardt “What Were the Crusades and How Did They Impact Jerusalem? Crusades history and the Holy City” van 22 maart 2020 op de site van Biblical Archaeology

♦ naar een artikel van Reuven Hammer “Travelers Accounts of Jerusalem” van 1 januari 1995 uit The Jerusalem Anthology

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.