Arabische Liga en PA: Servië en Kosovo handelen in strijd met VN-besluiten

Plaatje hierboven: De secretaris-generaal van de Arabische Liga Ahmed Aboul Gheit (links) en de Palestijnse president Mahmoud Abbas (rechts) arriveren op de 29ste Arabische Top van 15 april 2018 in Dhahran, Saoedi-Arabië [beeldbron: Saudi Press Agency/EPA]

Secretaris-generaal van de Arabische Liga, Ahmed Aboul Gheit, veroordeelde zaterdag het besluit van Servië en Kosovo om ambassades in Jeruzalem te openen.

In een verklaring geciteerd door het officiële persbureau WAFA van de Palestijnse Autoriteit, zei Aboul Gheit dat deze stap in strijd is met het besluit van de Verenigde Naties, het internationale recht en de resoluties van de Veiligheidsraad die landen verbieden hun ambassades naar Jeruzalem te verplaatsen, aangezien het als bezet wordt beschouwd sinds 1967.

Hij beklemtoonde het vaste standpunt van de Arabische Liga, dat Jeruzalem beschouwt als een van de definitieve statuskwesties waarover tussen de Palestijns-Arabische en Israëlische zijde moet worden onderhandeld. Aboul Gheit gaf aan dat het negeren van internationale beslissingen en het vooruitlopen op de resultaten van onderhandelingen een verkeerde en illegale daad is die de kansen op het bereiken van een echte vrede op basis van de tweestatenoplossing ernstig belemmert.

Vrijdag werd aangekondigd dat Servië zijn ambassade in Israël tegen juli 2021 naar Jeruzalem zou verplaatsen en dat Kosovo Israël zou erkennen. Deze stappen zijn opgenomen in een overeenkomst over economische normalisatie tussen Servië en Kosovo die werd ondertekend tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis.

Ook het “ministerie van Buitenlandse Zaken” van de Palestijnse Autoriteit (PA) veroordeelde zaterdag het voornemen van Kosovo en Servië om ambassades in Jeruzalem te openen. In een persverklaring aan het persbureau Xinhua zei het ministerie dat de verhuizing van Servië en Kosovo ‘flagrante en ongerechtvaardigde agressie tegen het Palestijnse volk en hun probleem‘ is.

Het riep Servië en Kosovo op om terug te komen op hun ‘oneerlijke beslissingen’. De hoge functionaris van de PA, Saeb Erekat, veroordeelde vrijdag het besluit van Servië om zijn ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen. ‘Palestina is het slachtoffer geworden van de electorale ambities van president Trump, wiens team alles zou doen, hoe destructief de vrede ook is … om zijn herverkiezing te bereiken’ in november, tweette Erekat, de secretaris-generaal van Palestina. Bevrijdingsorganisatie (PLO).

‘Dit gaat, net als de overeenkomst tussen de VAE en Israël (om diplomatieke banden te normaliseren), niet over vrede in het Midden-Oosten’, zei hij. De PA heeft alle Trump-acties van president Donald met betrekking tot Israël verworpen, inclusief zijn erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël en de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem, evenals zijn vredesplan. PA-functionarissen houden vol dat Trump niet langer een ‘eerlijke bemiddelaar’ is voor vrede tussen Israël en de PA.


Bronnen:

♦ naar een artikelArab League: Serbia and Kosovo’s move contrary to UN decisions” en een artikelPA: Serbia and Kosovo’s move a ‘blatant aggression against Palestinian people’” van 6 september 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ een artikel op deze blogChef Arabische Liga Aboul Gheit: Palestijnse kwestie heeft aan belang verloren ten gunste van Israël” van 19 januari 2019

3 gedachtes over “Arabische Liga en PA: Servië en Kosovo handelen in strijd met VN-besluiten

 1. Heerlijk hoe al deze Arabische democraten het zogenaamde Internationale Recht & VN veiligheids resoluties etc. altijd weten te buigen zoals het hen het beste uitkomt.

  Het zal ze niets helpen.

  Jeruzalem is de hoofdstad van Israel en Amman die van Palestina.

  Geliked door 1 persoon

 2. https://www.timesofisrael.com/malawis-new-president-vows-to-open-diplomatic-office-in-jerusalem/

  Eerst het MO, dan Afrika.

  De hele bruilofttaart, opgebouwd uit lagen van haat & leugens begint in mekaar te donderen.

  Voor Europa & fanatieke ontkenners blijft alleen het onderste overgebleven stukje koek over.

  Zij blijft obsessief vasthouden aan het sprookje van een huwelijk tussen Israel en een klein gebiedje aan de westkant van de Jordaan waar volgens die utopische 2-staten ‘oplossing’ miljoenen mensen als sardienen in een blik moeten samenleven, i.p.v. het échte Palestina/Jordanie waar er genoeg plaats is voor iedereen

  Het idee erachter?
  Géén levensruimte en dus onrust & opstanden zodat het opnieuw tot uitbarstingen zal komen.

  Vertrouw er maar op om Europeanen voor geen meter te vertrouwen! Hun doel van een Joodse staat zonder Joden is nog stééds springlevend & relevant!

  Gelukkig beginnen ze in andere continenten & landen het licht & een nieuwe betere toekomst te zien……mét Israel en zonder een fictief palestina.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.