In emotionele oproep vergelijkt Franse aartsbisschop antisemitisme met ‘milieuvervuiling’

De katholieke aartsbisschop van de Franse stad Straatsburg (Strasbourg) heeft een emotionele oproep gedaan aan zijn medechristenen om het toenemende antisemitisme aan te pakken, dat hij vergeleek met de milieucrisis waarmee de aarde wordt geconfronteerd.

Zwijgen ondersteunt [degenen die antisemitische misdrijven plegen], onverschilligheid voedt hen“, zei bisschop Luc Ravel vrijdag in zijn bericht. “Il nous faut combattre ces deux dérives simultanément.

Aartsbisschop Luc Ravel was ontroerd toen hij zich uitsprak over de recente aanval in Straatsburg op Raphael Nisand, een joodse graficus. Nisand werd aangesproken door twee mensen die hem antisemitische scheldwoorden toeslingerde terwijl hij werkte aan een project in opdracht van de gemeenteraad.

Op 27 augustus ’20 werd in Straatsburg de jonge 28-jarige joodse grafisch ontwerper Nisand aangevallen terwijl hij namens de stad een elektriciteitskast aan het decoreren was nabij een gevoelige stad. Hij droeg een T-shirt met verschillende namen van steden in landen, waaronder “Israel”.

Een van de aanvallers vertelde agressief Nisand: “Je bent een Jood, je hebt hier geen plaats“, voordat hij de bange kunstenaar beval zijn overhemd te verschonen – wat hij gewillig deed.

Maar toen hij later terugkeerde om zijn werk af te maken, werd Nisand opnieuw geconfronteerd met dezelfde man, die een van zijn verfblikken pakte en aanstootgevende slogans op de grond spoot, waaronder “Verboden voor Joden“, “Hoer” en ook “Je kan in Christus en de profeet geloven, maar niet in de Joden.”

Aartsbisschop Ravel beschreef de ervaring van Nisand als ‘angstaanjagend‘. Hij voegde eraan toe dat “een grote bezorgdheid om het hart slaat als ik geconfronteerd wordt met de herhaling van dergelijke daden en het gebrek aan geweten bij degenen die er zich niet tegen uitspreken.

De aartsbisschop voerde aan dat de strijd tegen antisemitisme christenen met dezelfde intensiteit zou moeten betrekken als de campagne om het milieu te redden en Monseigneur Ravel vervolgde:

Hun zwijgen ondersteunt hen, hun onverschilligheid voedt hen. Het menselijk hart wordt niet minder beïnvloed door deze handelingen dan de aarde door vervuiling. De bevriezing van het geweten brengt evenveel risico’s met zich mee als de opwarming van de aarde. We moeten deze twee afwijkingen tegelijkertijd bestrijden.

Op 19 augustus 2016 werd Shalom Lévy, een Lubavitcher-jood uit Straatsburg, ernstig werd verwond met een mes bij een antisemitische aanslag. Lévy herstelde nooit van de aanslag. Drie jaar later, overleed hij op zondag 29 december 2019 op 65-jarige leeftijd, meldde de krant Dernières Nouvelles d’Alsace (DNA) Hij laat twaalf kinderen achter.


Bronnen:

♦ naar een artikelIn Emotional Appeal to Christians, French Archbishop Compares Antisemitism to ‘Pollution’” van 4 september 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelMgr Ravel : Déplorer ne suffit plus, il faut combattre” van 31 augustus 2020 op de site van Église Catholique en Alsace

♦ naar een artikelFrance: l’archevêque de Strasbourg appelle à combattre l’antisémitisme” van 4 september 2020 op de site van Vatican News

♦ naar een artikelShalom Lévy, blessé au couteau en 2016 à Strasbourg, est décédé” van 31 december 2019 op de site van The Times of Israel (Français)