Atoomagentschap: uraniumvoorraad Iran is ​​10 keer meer dan de limiet van de nucleaire deal

Iran heeft de nucleaire waakhond van de VN een van de twee locaties laten inspecteren waartoe het vorige week overeenstemming had bereikt na een langdurige patstelling, terwijl de voorraad verrijkt uranium in Teheran verder is gestegen, aldus kwartaalrapporten van het bureau op vrijdag.

Het Internationaal Atoomenergieagentschap inspecteerde een van de locaties en nam daar milieumonsters, zei een van de twee rapporten die door Reuters waren verkregen, verwijzend naar monsters die gericht waren op het opsporen van sporen van nucleair materiaal dat mogelijk aanwezig was.

De inspecteurs van het agentschap zullen de andere site “later in september 2020, op een datum die al met Iran is afgesproken, bezoeken om milieumonsters te nemen“, aldus het rapport. Volgens het andere rapport is de Iraanse voorraad laagverrijkt uranium (LEU) in het meest recente kwartaal met 534 kg gestegen, ongeveer evenveel als in de voorgaande drie maanden, tot 2.105,4 kg.

Dat is meer dan 10 keer de limiet van 202,8 kg die is vastgesteld in het nucleaire akkoord van Iran met de grote mogendheden van 2015, dat Iran heeft geschonden als reactie op de terugtrekking van Washington uit de deal in 2018 en de herinvoering van sancties tegen Teheran. De voorraad blijft echter ver onder de vele tonnen verrijkt uranium die Iran vóór de deal van 2015 had verzameld.

Teheran verrijkt tot een splijtstofzuiverheid van 4,5%, wat, hoewel boven de limiet van 3,67% van de deal, nog steeds ver onder het niveau van 20% ligt dat vóór de deal werd bereikt. Een zuiverheid van ongeveer 90% wordt beschouwd als wapenkwaliteit, geschikt voor een atoombom.

Iran heeft op 26 augustus, tijdens het eerste bezoek aan Teheran door IAEA-directeur-generaal Rafael Grossi, ingestemd om VN-inspecteurs toegang te verlenen tot twee locaties waarvan wordt vermoed dat ze ooit geheime uraniumconversie- en nucleaire testactiviteiten hebben ondernomen.

Hoewel het IAEA zegt dat het het recht heeft om dergelijke sites zonder toestemming te onderzoeken, maakte Iran bezwaar omdat ten minste een deel van de informatie over hen afkomstig was uit een schat aan documenten over zijn activiteiten in het verleden die Teherans belangrijkste tegenstander in het Midden-Oosten, Israël, naar eigen zeggen in Iran in beslag heeft genomen. .


Bronnen:

♦ naar een artikelNuclear watchdog: Iran uranium stockpile at 10 times more than nuke deal limit” van 4 september 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelIAEA Inspects One of Two Sites in Iran After Long Standoff” van 4 september 2020 op de site van The Algemeiner

2 gedachtes over “Atoomagentschap: uraniumvoorraad Iran is ​​10 keer meer dan de limiet van de nucleaire deal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.