Servië en Kosovo komen overeen om economische banden met Israël te normaliseren

Servië en Kosovo zijn overeengekomen om de economische banden met Israël te normaliseren, zei de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag. Van beide landen zei dat Servië ook had toegezegd zijn ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen, en dat Kosovo en Israël hadden afgesproken de banden te normaliseren en diplomatieke betrekkingen aan te knopen.

De Servische president Aleksander Vucic vertelde verslaggevers dat er nog steeds veel verschillen zijn tussen Servië en de afgescheiden provincie, maar zei dat het akkoord van vrijdag een enorme stap voorwaarts betekende. De Kosovaarse premier Avdullah Hoti zei dat de overeenkomst moet leiden tot wederzijdse erkenning tussen de twee landen.

“Servië en Kosovo hebben zich elk gecommitteerd aan economische normalisatie,” zei Trump. “Door zich te concentreren op het creëren van banen en economische groei, bereikten de twee landen een grote doorbraak.”

De aankondiging kwam na twee dagen van gesprekken op hoog niveau tussen de leiders en senior Trump-assistenten, en volgt op de hielen van de historische overeenkomst van vorige maand tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten om de banden te normaliseren.

Kosovo, met een etnische Albanese meerderheid, riep in 2008 de onafhankelijkheid uit van Servië, tien jaar na een door de NAVO geleide bombardementencampagne om etnische oorlogvoering in te perken. Servië, gesteund door zijn grote Slavische en orthodox-christelijke bondgenoot Rusland, erkent de onafhankelijkheid van Kosovo niet, een voorwaarde voor het toekomstige lidmaatschap van Belgrado van de Europese Unie.

Nationale veiligheidsadviseur Robert O’Brien, die deelnam aan de bijeenkomsten, zei dat de overeenkomst over het uitbreiden van economische banden de weg zou kunnen effenen voor politieke oplossingen in de toekomst.

Een vooraanstaande EU-ambtenaar zei maandag dat de door de EU geleide onderhandelingen, die in 2018 zijn afgebroken maar in juli werden hervat, binnen enkele maanden tot een deal zouden kunnen leiden.

De Amerikaanse gesprekken waren eerder gepland voor juni, maar werden uitgesteld nadat de Kosovaarse president Hashim Thaci werd aangeklaagd wegens vermeende oorlogsmisdaden tijdens de guerrillaopstand van 1998-99 tegen het Servische bewind en de nasleep daarvan. Hij heeft de beschuldigingen ontkend.

Palestijnen boos
De Palestijnse Autoriteit heeft vrijdag de Amerikaanse president Donald Trump veroordeeld en hem beschuldigd van het orkestreren van het besluit van Servië en Kosovo om ambassades in Jeruzalem te vestigen om zijn “electorale ambities” te vervullen.

Topfunctionaris van de PLO en Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat reageerde boos op het nieuws:

De regering-Trump toont nogmaals haar volledige inzet voor de schending van het internationaal recht, VN-resoluties en ontkenning van Palestijnse rechten door landen aan te moedigen geannexeerd Jeruzalem illegaal te erkennen als de hoofdstad van Israël. Palestina is het slachtoffer geworden van de electorale ambities van president Trump, wiens team elke actie zou ondernemen, hoe destructief de vrede en een op regels gebaseerde wereldorde ook zijn, om zijn herverkiezing te bereiken.

Erakat leek de Arabische Liga en de Organisatie voor Islamitische Samenwerking op te roepen om Kosovo en Servië te sanctioneren, en riep op tot “concrete maatregelen tegen degenen die misdaden en schendingen tegen het land en de bevolking van Palestina aanmoedigen“. “Wat zal Trump vóór november nog meer voor Israël kopen?” zei de Palestijnse functionaris Hanan Ashrawi.


Bronnen:

♦ naar een artikelSerbia, Kosovo Agree to Normalize Economic Ties, Trump Says” van 4 september 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelNetanyahu: Kosovo to be first Muslim-majority nation to open Jerusalem embassy” en een artikelSerbia to move embassy to Jerusalem; mostly Muslim Kosovo to recognize Israel” en een artikelPalestinians slam Trump for pushing Serbia, Kosovo to set up Jerusalem embassies” van 4 september 2020 en een artikel “For former foes Serbia and Kosovo, disagreements extend to Israel as well” van 5 september 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Servië en Kosovo komen overeen om economische banden met Israël te normaliseren

 1. Diplomatieke betrekkingen én ambassades in Jeruzalem en palestijnen zijn natuurlijk alwéér boos want zij zien hun jarenlange planning van haatstrategies & terreur acties en ondanks Europeese miljarden $ injecties als zand tussen hun vingers wegglippen.

  Palestijnen & EU companen zien al deze ontwikkelingen met lede ogen gebeuren en vragen zich af wat zij verkeerd doen dat zij ‘zo in de steek worden gelaten door een positieve vredes & normalisatie dynamiek die zij niet zagen aankomen.

  Hun hele strategie van haat & Israel bashing met het doel om van dit Joodse land een land zonder Joden te maken word teniet gedaan door pragmatische leiders die naar de toekomst kijken.

  Ja, we leven inderdaad in historische tijden.

  Jeruzalem, de geboorteplaats van het Jodendom was altijd de navel van de planeet & mensheid en alles wat er nu gebeurt, gebeurt niet in een vacuüm, maar met een reden!

  Wat krom is word recht gebogen!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.