De èchte Palestijnse tragedie: vervolging en moord op Palestijnen in Arabische staten

Palestijnse leiders zijn zo vastbesloten de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) te veroordelen vanwege hun normalisatieovereenkomst met Israël dat ze geen tijd meer hebben om het gruwelijke lijden van hun volk in sommige Arabische landen, met name Syrië en Irak, op te merken.

In het bijzonder lijken deze leiders niet verontrust dat in sommige Arabische landen Palestijnen op mysterieuze wijze verdwijnen. In tegenstelling tot hun leiders lijken de Palestijnen die in Syrië en Irak wonen zich echter geen zorgen te maken over het akkoord tussen Israël en de VAE.

Deze Palestijnen hebben meer existentiële zorgen – zoals onderdak bieden aan hun kinderen en veilig drinkwater voor hun families. Ze zijn verontrust over de huizen die ze hebben verloren, en ze zijn in een staat van angst over het lot van hun vermiste zonen.

In de afgelopen twee weken hebben de leiders van de Palestijnse Autoriteit (PA) en Hamas hun aandacht voornamelijk gericht op de deal tussen Israël en de VAE en hoe ze andere Arabische staten kunnen overtuigen om in de voetsporen van de VAE te treden. Vrede tussen Israël en de VAE lijkt niettemin het laatste te zijn waar de Palestijnen die in Syrië verblijven aan denken.

Syrië
In Syrië zijn sinds het begin van de burgeroorlog in 2011 4.048 Palestijnen gedood en duizenden gewond geraakt. Tienduizenden anderen zijn hun huis ontvlucht, sommigen naar andere gebieden in Syrië en anderen naar aangrenzende Arabische landen en Europa. Bovendien zijn 1.797 Palestijnen door de Syrische autoriteiten gevangen gezet en worden onder zware omstandigheden vastgehouden, terwijl nog eens 333 Palestijnen zijn vermist en hun families niets van hun lot af weten.

Terwijl Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook, in opdracht van hun leiders, vlaggen van de VAE en foto’s van kroonprins Mohammed Ben Zayed aan het verbranden waren, zouden honderden ontheemde Palestijnse families in ‘erbarmelijke humanitaire omstandigheden’ in tenten leven in het noorden van Syrië. De Action Group for Palestinians of Syria (AGPS) zei dat veel van de families gedwongen waren de tenten te ontvluchten vanwege het gebrek aan basisvoorzieningen.

Ze worden geconfronteerd met de intense zomerhitte, temidden van een gebrek aan water“, zei de groep. “Soms hebben de kampen dagenlang geen drinkwater.” Vorige week zei AGPS dat het de gevallen van 333 Palestijnen (waaronder 37 vrouwen) die sinds het begin van de burgeroorlog vermist zijn in Syrië, heeft gedocumenteerd:

Activisten beschuldigden de pro-Syrische veiligheidsagentschappen van het uitvoeren van ontvoeringen en arrestaties, hetzij op grond van het feit dat de vermiste persoon werd gezocht door de Syrische veiligheidstroepen, hetzij omwille van het onderhandelen met de familieleden van de ontvoerde persoon en het eisen van losgeld voor zijn Of haar vrijlating.

Irak
De omstandigheden van de Palestijnen in buurland Irak zijn ook slecht, zij het niet zo slecht als de ongelukkige Palestijnen die in Syrië wonen. Ook in Irak lijken Palestijnen onder mysterieuze omstandigheden te verdwijnen.

Vorige week deden verschillende Palestijnse families die in Irak woonden een beroep op de Iraakse premier Mustafa Al-Kadhimi om het lot van hun zonen te onthullen die al vele jaren vastzaten zonder dat iemand hun detentieplaats of de omstandigheden van hun opsluiting kende.

Sommige Palestijnen zitten sinds 2005 in hechtenis. De families schreven in hun brief aan Kadhimi:

Wij, de families van Palestijnse gedetineerden in Irak die al vele jaren vastzitten, weten niets over de verblijfplaats van onze zoons. We hebben veel veiligheidsafdelingen en -centra bezocht, maar hebben daar geen spoor van gevonden. We roepen u op om de toestand van hun families en het verdriet van hun moeders te bekijken, van wie sommigen zijn overleden door rouw om hun zoons. We vragen u vriendelijk om ons in deze kwestie te helpen om erachter te komen wat er met onze zoons is gebeurd, en vriendelijk om in te stemmen met een ontmoeting met een aantal families van deze vermiste Palestijnen om meer te weten te komen over hun zaak.

De Palestijnse families klaagden erover dat het Internationale Comité van het Rode Kruis en andere internationale organisaties, waaronder de Verenigde Naties, hebben geweigerd hen te helpen bij hun zoektocht naar hun geliefden.

Mohammed Abu Omar, een Palestijnse inwoner van Irak, zei dat twee leden van zijn familie vermist zijn sinds ze in 2005 door de Iraakse veiligheidstroepen werden vastgehouden.

Twee dagen na de arrestatie werd ons gevraagd om een ​​losgeld van $ 50.000 te betalen. We betaalden de helft van het bedrag, dus ze lieten er één vrij en beloofden de tweede vrij te laten, die inmiddels is verdwenen.

De Palestijnse schrijver Nabil Al-Sahli zei dat de 4.000 Palestijnen die in Irak blijven, geconfronteerd worden met een ‘aanhoudende tragedie’. Hij zei dat volgens sommige studies minstens 20.000 Palestijnen zijn verdreven van Irak naar 40 landen over de hele wereld vanwege de ‘bloedbaden’ die tegen hen zijn gepleegd door sektarische milities.

Al-Sahli zei dat hij verwachtte dat het lijden van de Palestijnen in Irak zou toenemen na de goedkeuring van de nieuwe Iraakse wet die Palestijnse vluchtelingen hun rechten ontneemt en hen classificeert als buitenlanders. De nieuwe wet, die in 2018 van kracht werd, verving een wet uit 2001 die werd uitgevaardigd door Saddam Hoessein en die Irak verplicht de Palestijnen te behandelen als gelijk aan Irakezen, met alle privileges en burgerschapsrechten.

Een onderzoek van The New Arab, een door Qatar gefinancierde website, schreef:

Gezien de populariteit van de Palestijnse zaak, is het enigszins verrassend dat de benarde situatie van Palestijnse vluchtelingen in Irak zo ernstig ondergerapporteerd wordt. Na meer dan anderhalf decennium aan misbruik te hebben geleden, proberen Palestijnen die in Irak wonen sinds de oprichting van Israël in 1948 nu hun adoptiehuis te verlaten om te ontsnappen aan de kwellingen die ze dagelijks ondergaan.

Het rapport New Arab wees erop dat de Palestijnen effectief zijn ontdaan van hun identiteit en reisdocumenten door opeenvolgende Iraakse regeringen:

Nadat ze waren belasterd als ‘Baath-loyalisten’, ‘Saddams favorieten’ en gewoon ‘Soennieten’, werden Palestijnse vluchtelingen zwaar het doelwit van sektarische sjiitische milities in de nasleep van het regime van Saddam Hoessein. Alleen al in 2003 werden 344 Palestijnse gezinnen door milities met geweld uit hun huizen verdreven.

Vervolging en moord
Palestijnse leiders die de VAE nu beschuldigen van ‘de Palestijnen in de rug te steken’ omdat ze vrede willen sluiten met Israël, merken misschien op dat Arabische landen zoals Irak en Syrië niet alleen de Palestijnen in de rug steken, maar ook doden en verwonden. Hen, hen uit hun huizen dwingend, en hun zonen ‘laten verdwijnen’.

In extreem contrast daarmee hebben de VAE en andere Golfstaten al lang hun deuren geopend voor Palestijnen en hun banen en een hoge levensstandaard geboden. Verbazingwekkend genoeg hebben de Palestijnse leiders alle tijd om de VAE te hekelen, maar geen tijd om commentaar te geven op het systematische misbruik en de moord op Palestijnen in Syrië en Irak.

Voor de Palestijnse Autoriteit en Hamas is de ware tragedie wanneer een Arabier bereid is vrede te sluiten met Israël. Palestijnen in Syrië en Irak zullen voor hun leven blijven vrezen, zolang hun leiders er de voorkeur aan geven vredesakkoorden tussen Israël en de Arabische landen te laten ontsporen in plaats van te protesteren tegen de vervolging en moord op Palestijnen in Arabische staten.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “The Real Palestinian Tragedy” van 4 september 2020 op de site van The Gatestone Institute

Een gedachte over “De èchte Palestijnse tragedie: vervolging en moord op Palestijnen in Arabische staten

  1. Zolang ‘de palestijnen’ meer begaan zijn met de vernietiging van Israel dan met hun eigen welzijn zal er écht geen verbetering komen.

    Een wijs man zij ooit……..’domheid is onwrikbaar en schiet daarom aan het doel voorbij.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.