Verbazingwekkend: zo zag Tel Aviv er 600 miljoen jaar geleden uit

Heb je je ooit afgevraagd hoe Israël er 600 miljoen jaar geleden uitzag (plaatje rechts)? Of hoe ziet het gebied er een jaar geleden uitzag? Of hoe het gebied waar de stad Tel Aviv-Jaffa eruitzag 66 miljoen jaar geleden in een tijd dat de Tyrannosaurus Rex nog over de aarde liep (plaatje links)?

Met een nieuwe interactieve kaart kunt u bijna elk punt over de hele wereld opzoeken en zien hoe de locatie de afgelopen honderden miljoenen jaren is veranderd.

Vrome lieden die ‘geloven’ dat God de aarde letterlijk in zes dagen schiep (de 7de moest hij uitrusten na het hard labeur volgens Genesis 1:1 – 2:3) zullen uiteraard niet veel aan die wetenschap hebben.

De kaart is ontwikkeld door software-engineer Ian Webster. Het is gebaseerd op het werk van geoloog en paleo-geograaf (ja, dit is een echte specialiteit) Christopher Scotese, die in 1998 een chronologische kaart heeft gemaakt – het zogeheten Paleomap Project – die de beweging van tektonische platen door de geschiedenis van de aarde laat zien.

Zoals bekend zijn de continenten van de aarde constant in beweging door de herhaling van 15 tot 20 tektonische platen. De warmte die uit de kern van de aarde komt, zorgt ervoor dat ze bewegen, soms naar elkaar toe en soms in tegengestelde richting. Dit is de reden waarom de continenten die we tegenwoordig allemaal kennen niet dezelfde continenten zijn die honderden miljoenen jaren geleden op aarde bestonden.

In een interview met Business Insider zei Webster dat hij het idee voor de kaart kreeg toen hij over tektonische platen leerde. “Wetenschap is fascinerend, maar je moet speciale wetenschappelijke software installeren om naar de resultaten te kijken.” In feite heeft hij de website gemaakt om de informatie op een eenvoudige en duidelijke manier voor iedereen toegankelijk te maken.

Opgemerkt moet worden dat niet alle plaatsen op aarde die we kennen op de kaarten van Webster voorkomen, omdat de geologische structuren waarin ze zich bevinden toen misschien niet bestonden. Zo kunnen de locaties van steden in Israël zowat 750 miljoen jaar geleden niet worden getraceerd, maar pas vanaf 600 miljoen jaar geleden.

Seattle, Washington in de Verenigde Staten, ligt bijvoorbeeld gedeeltelijk op de tektonische plaat Juan de Fuca, die pas zo’n 250 miljoen jaar geleden werd gevormd. Seattle kan dus alleen worden teruggevoerd tot 240 miljoen jaar geleden, toen het deel uitmaakte van het oude continent Pangaea. New York City lag bijvoorbeeld 750 miljoen jaar geleden in het midden van het continent Rudinia, maar 470 miljoen jaar geleden maakte New York City deel uit van de oceaan.

In feite kunt u op de kaart ook informatie vinden over de lijst met gevonden fossielen, indien gevonden, in de buurt van de plaats die u zoekt. In de omgeving van New York werden bijvoorbeeld fossielen van Petranodon gevonden – een vliegend reptiel met een vleugel spanwijdte van ongeveer 60 meter dat ongeveer 90 miljoen jaar geleden in het Late Krijttijdperk leefde.

“Ik hoop dat het nieuwsgierigheid opwekt naar de geschiedenis van onze aardbol en naar de natuurlijke processen die daarin plaatsvinden”, besluit Webster.

Ark van Noah tijdens de Zondvloed ca. 7.600 jaar geleden
Van elke dinosaurussoort had hij een gehuwd stel aan boord


Bronnen:

♦ naar een artikelמדהים: כך נראתה תל אביב לפני 600 מיליון שנה” van 3 september 2020 op de site van N12 Magazine

♦ naar een artikel van Michelle Starr “This Interactive Map Shows Where Your Home Was on Earth 750 Million Years Ago” van 1 september 2020 op de site van Science Alert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.