Archeologische opgraving in Jeruzalem onthult overblijfselen uit de tijd van de koningen van Juda

In Jeruzalem is een buitengewone verzameling archeologische overblijfselen uit de tijd van de oude koningen van Juda ontdekt. ca. 2.700 jaar geleden.

De Israëlische nieuwssite N12 meldde dat de relikwieën werden gevonden door de Israel Antiquities Authority (IAA) tijdens opgravingen voorafgaand aan de bouw van een nieuw bezoekerscentrum aan de Armon Hanatziv-promenade in de Israëlische hoofdstad.

Volgens de wet moeten alle bouwprojecten in Israël worden voorafgegaan door een archeologisch onderzoek om ervoor te zorgen dat er geen waardevolle oudheden worden vernietigd.

De belangrijkste van de laatste vondsten zijn gesneden fragmenten van kolommen die ooit een enorme structuur ondersteunden. Archeologen zijn vooral geïnteresseerd in de kapitelen of de toppen van de kolommen.

De kapitelen zijn prachtig uitgehouwen in een stijl die bekend staat als proto-Aeolisch. Het kapiteel, een voorloper van het (Griekse) Ionische kapiteel, was een uitvinding en kenmerk van de Fenicische architectuur.

De onthulde collectie omvat onder meer drie middelgrote stenen kapitelen en luxueuze raamkozijnen met balustrades. Deze waren samengesteld uit stijlvolle zuilen waarop een reeks kleine kapitelen stonden in de proto-Aeolische stijl.

Deze stijl, met een driehoek geflankeerd door twee naar buiten gebogen golfachtige vormen, is in Israël bekend vanwege zijn verschijning op de munt van vijf sjekel (plaatje hieronder).

Minister van Cultuur Hili Tropper (Blauw en Wit) zei dat de ontdekking een weerspiegeling was van “de glorieuze wortels van het Joodse volk en ons rijke verleden hier in de hoofdstad Jeruzalem.

Yaakov Billig van de IAA zei:

Dit is een zeer opwindende ontdekking. Het is de eerste keer dat we verkleinde versies van de gigantische proto-Aeolische hoofdsteden hebben gevonden. Het niveau van vakmanschap op deze hoofdsteden is het best tot nu toe gezien, en het niveau van conservering van de items is zeldzaam.

De artefacten zullen de komende dagen aan het publiek worden gepresenteerd in de Stad van David en een uitleg ervan zal online worden gegeven op de “City of David Research” -conferentie van het Magalim Instituut die aanstaande dinsdag op de website van de Stad van David zal worden gehouden.

Billig zei dat hij geloofde dat de proto-Aeolische kapitelen afkomstig waren van een bouwwerk dat gebouwd werd tussen de regeerperiodes in het koninkrijk Juda onder koning Hezekiah (716–697 v.C.) en koning Josiah (640 to 609 v.C.).

In 701 v. C. kreeg het koninkrijk van Juda te kampen met een Assyrische belegering van de stad op het bevel van Sennacherib, de toenmalige koning van het Nieuw-Assyrische Rijk. (911–609 v.C.). Jeruzalem ontsnapte toen ternauwernood aan de vernietiging en Koning Hezekiah had daarna de handen vol met het herstel van Jeruzalem.

Plaatje hierboven: De Assyrische belegering van Jeruzalem in 701 v.C. [beeldbron: Learn Religion]

Filistijnen, Feniciërs en Israëlieten
Aan het einde van de bronstijd bracht een reeks invasies het Nabije Oosten in politieke beroering, waardoor de gevestigde machten daar ernstig werden verzwakt. Dus aan het begin van de IJzertijd waren de oude machten die over de Levant hadden geregeerd, zoals Egypte en het Hettitische rijk, niet langer sterk genoeg om de regio te beheersen.

Dit politieke vacuüm werd opgevuld door drie hoofdgroepen; De Filistijnen, de Feniciërs en de Israëlieten. De oorsprong van deze drie volkeren is niet duidelijk begrepen. De Filistijnen waren een van de ‘Zeevolken’ die aan het einde van de bronstijd Egypte waren binnengevallen en zich vervolgens vestigden op de kustvlakte rond het gebied van Gaza. De Filistijnen kwamen ergens uit de Middellandse Zee, hebben veel geleerden ergens in de Griekse wereld gesuggereerd.

De Feniciërs waren de volkeren uit de IJzertijd die in het kustgebied leefden dat ongeveer overeenkwam met het moderne Libanon. Sommige geleerden hebben gesuggereerd dat de Feniciërs mogelijk van elders naar de regio zijn gemigreerd, terwijl anderen beweren dat hun cultuur eenvoudigweg is geëvolueerd uit de Kanaänitische volkeren uit de bronstijd in dezelfde regio.

Volgens de Hebreeuwse Bijbel waren de Israëlieten een confederatie van 12 stammen die een religie en taal deelden. Ze waren afkomstig uit de Levant, maar verhuisden vervolgens naar Egypte, waar ze werden vervolgd en tot slaaf gemaakt. Aan het einde van de bronstijd migreerden de Israëlieten, onder leiding van Mozes, terug naar hun vaderland om aan vervolging te ontsnappen in wat in bijbelse teksten de ‘Exodus’ wordt genoemd.

De koninkrijken Israël en Judah (930–586 v.C.)

Bij aankomst in de Levant kregen de Israëlieten zogenaamd het bevel van hun God om een ​​vernietigingsoorlog te voeren tegen de Kanaänitische volken die daar woonden. (Deuteronomium 20:17). De Israëlitische verovering van Kanaän) De meeste steden die werden veroverd, werden volledig verwoest en de inwoners, inclusief de vrouwen en kinderen, werden allemaal afgeslacht. (Deuteronomium 3: 1-7, Jozua 10: 28-45)

Hoewel in sommige omstandigheden, zoals de oorlog tegen de Midianieten, de maagdelijke meisjes van de overwonnenen als buit werden gehouden. (Numeri 31: 10-18) Na de veroveringen werden de Kanaänitische landen verdeeld onder de 12 stammen van Israël, zogenaamd door God zelf.

Er moet echter worden benadrukt dat er geen eigentijdse niet-bijbelse verslagen zijn van het Exodus-verhaal, en hoewel er archeologisch bewijs is voor de vernietiging van veel Kanaänitische steden tijdens de instorting van de Bronstijd, Steden die in de Hebreeuwse Bijbel worden genoemd, werden in die periode niet verwoest, en Jericho werd in die tijd niet eens bewoond.

Het verenigde koninkrijk Israël (1050-930 v.C.)
ten tijde van de koningen Saul, David en Solomon


Bronnen:

♦ naar een artikel van Michael Havis “Magnificent stone remains of a 2,500-year-old royal palace from the time of the Kings of Judah are found carefully buried outside the walls of Jerusalem” van 5 september 2020 op de site van The Daily Mail

♦ naar een artikel van Benjamin Kerstein “Archaeological Dig in Jerusalem Reveals Remains From Era of Ancient Kings of Judah” van 3 september 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelMystery of ‘magnificent palace’ found in Jerusalem” van 4 september 2020 op de site van BBC News

♦ naar een artikel van Aryeh Savir “Magnificent and rare remains of royal structure from time of Kings of Judah exposed in Jerusalem” van 4 september 2020 op de site van J-Wire

3 gedachtes over “Archeologische opgraving in Jeruzalem onthult overblijfselen uit de tijd van de koningen van Juda

 1. “Vol verwachting klopt ons hart”.
  Wanneer eindelijk de eerste “palestijnse” knop zal worden gevonden.

  “Wie de koek krijgt, wie de gard”.
  Dit moge duidelijk zijn en behoeft géén uitleg.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat de verwoesting van Jericho ten tijde van de intocht door Israël betreft: “Excavation has thus recovered enough evidence to prove that a late bronze town had existed at Jericho and was abandoned after a destruction. This destruction could have been the work of one of the groups of infiltrating Israelites and thus could be reflected in the account of the book of Joshua, though the date is rather earlier than that which most scholars would prefer. The excavations showed clearly that a long period of abandonment followed this destruction.”

  Coughenour, R. A. (1979–1988). Jericho. In G. W. Bromiley (Red.), The International Standard Bible Encyclopedia, Revised (Vol. 2, p. 994). Wm. B. Eerdmans.

  Like

Reacties zijn gesloten.