Middeleeuwse reisverslagen naar het Heilig Land (3/6): Rabbi Jacob Ben R. Nathaniel Ha Cohen

Tijdens de Middeleeuwen waren Joden over de hele wereld verspreid, en velen van hen ondernamen de moeilijke en soms gevaarlijke reis om de overblijfselen van Jeruzalem te zien. Ze lieten brieven en dagboeken achter die de toestand van Jeruzalem in die jaren beschrijven.

Rabbi Jacob Ben R. Nathaniel Ha Cohen kwam waarschijnlijk vanuit Duitsland naar het land Israël in de eerste helft van de kruistochtperiode, namelijk vóór de verovering van het land door Saladin in 1187.

Hij begon zijn korte verhaal met een beschrijving van zijn reis door het land en noemt verschillende plaatsen, zoals Hebron, Bethlehem, Jeruzalem, Acre en enkele andere plaatsen in het noorden en het zuiden, die hij passeerde.

Hij noemt ook de heilige graven van Bijbelse en Tanaïtische figuren in de meeste van hen. Het lijkt erop dat zijn beschrijving een concept is, aangezien er wanorde bestaat bij het bekijken van de plaatsen vanuit een geografisch oogpunt.

Misschien is dit gedaan door een kopiist van deze tekst. Het lijkt erop dat de richting van zijn terugreis in zuidelijke richting was via het Sinaï-schiereiland naar Alexandrië, maar hij liet geen details van die reis achter, alleen een korte beschrijving van de stad Alexandrië en zijn haven.

In Jeruzalem zijn de toren van David te zien alsook de Tempel en het Heiligdom, en de Westelijke Muur (maar de bovenste stenen zijn nieuw), en de steengroeven van koning Salomon, en de poorten van barmhartigheid, en de bron waarin de priesters zich wasten, en het monument van Absalom, en onder de Olijfberg.

Tegenover de toren, is een toren op een toren en hij is (?) ellen hoog, en er loopt geen weg overheen, en de wateren van Siloam zijn over de berg Sion en Jeruzalem. Tussen Sion en Jeruzalem is er niets dan één muur. Deze dingen zijn bekend en niemand weet meer.

Ik zag ook de vallei van Josafat waarin ze stenen gooien, en elke dag sterven er minstens honderd en hun lichamen worden van de Benjaminpoort naar beneden gebracht tussen het monument en de wateren van Siloam, een grote afdaling, totdat ze bij de Olijfberg komen.

Er zijn drie grote reservoirs, en ik vroeg hoe het komt dat deze reservoirs niet brandbaar zijn, en ze antwoordden dat het water wegloopt en het is niet bekend waar het water naartoe gaat. Toen zei ik, Jakob, tegen de rabbijnen: “Dit zei onze heer de profeet Jesaja: ‘Zijn vuur is in Sion en zijn oven in Jeruzalem'” (Jesaja 31: 9)

Abstractie
Heroriëntatie van het Oosten verkent de islamitische wereld zoals die werd ontmoet, voorgesteld en uitgewerkt door Joodse reizigers van de Middeleeuwen tot de vroegmoderne tijd.

Bij een onderzoek van twee dozijn Hebreeuwse en Joods-Arabische reisverslagen van het midden van de twaalfde tot het begin van de zestiende eeuw, het eerste uitgebreide onderzoek naar joodse reisverhalen uit deze tijd, vraagt ​​Martin Jacobs of joodse reizigers westerse percepties van de islamitische wereld deelden met hun christelijke tegenhangers.

De meeste joden die hun reizen in deze periode uitvoerden, waren afkomstig uit christelijke landen en velen voeren naar de oostelijke Middellandse Zee aan boord van schepen die eigendom waren van christenen. Jacobs vindt echter dat hun beschrijvingen van het Nabije Oosten een uitgesproken christelijke visie op de regio ondermijnen of heroriënteren.

Vooral de verslagen uit het tijdperk van de kruisvaarders zijn vaak kritisch over de christelijke kerk en bieden schitterende portretten van moslim-joodse relaties. Daarentegen koesteren enkele van de latere reizigers een neerbuigende houding tegenover de islam, moslims en joden uit het Nabije Oosten.

Door verschuivende perspectieven op de moslimwereld in hun historische, sociale en literaire context te plaatsen, interpreteert Jacobs deze teksten als spiegels van veranderende joodse zelfpercepties. Zoals hij betoogt, weerspiegelen de reisverslagen de verschillende manieren waarop premoderne joden onderhandelden over hun vermengde identiteiten, die niet uitsluitend westers noch volledig oosters waren.


Middeleeuwse reisverslagen naar het Heilig Land

  1. ♦ Rabbi Benjamin van Tudela [lezen]
  2. ♦ Mozes ben Nachman aka Ramban [lezen]
  3. ♦ Rabbi Jacob Ben R. Nathaniel Ha Cohen [lezen]
  4. ♦ Isaak ben Jozef ibn Chelo [lezen]
  5. ♦ Obadiah ben Abraham di Bartenura [lezen]
  6. ♦ Rabbi Moses ben Israel Naphtaly Hirsch Porges [lezen]

Bronnen:

♦ naar een artikel van Martin Jacobs “Reorienting the East: Jewish Travelers to the Medieval Muslim World” van 2014 op de site van JStor

♦ naar een artikel (PDF-file) van Abraham David “Jewish Travelers from Europe to the East, 12th-15th centuries” van 17 juli 2013 op de site van MEAH

♦ naar een artikel van Jack Meinhardt “What Were the Crusades and How Did They Impact Jerusalem? Crusades history and the Holy City” van 22 maart 2020 op de site van Biblical Archaeology

♦ naar een artikel van Reuven Hammer “Travelers Accounts of Jerusalem” van 1 januari 1995 uit The Jerusalem Anthology

Een gedachte over “Middeleeuwse reisverslagen naar het Heilig Land (3/6): Rabbi Jacob Ben R. Nathaniel Ha Cohen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.