Dooi treedt in bij Arabische landen: na VAE lonken ook Bahrein, Oman, Saoedi’s en Egypte naar Israël

In de nasleep van het snel voortschrijdende normalisatieproces van Israël met de Verenigde Arabische Emiraten, heeft het ministerie van Inlichtingen het potentieel van toekomstige banden met drie andere staten in de regio geanalyseerd en een vruchtbare grond gevonden voor robuuste samenwerking, vooral op het gebied van veiligheid en handel.

Saoedi-Arabië
De opkomende overeenkomst met de VAE kan de deur openen voor het versterken van de banden met andere Arabische Golfstaten, voornamelijk (in volgorde van waarschijnlijkheid) Oman, Bahrein en Saoedi-Arabië“, aldus een nieuw rapport van het ministerie, waarvan een kopie werd verkregen door The Times of Israel.

Het ministerie bepaalde bijvoorbeeld dat de bezorgdheid over de veiligheid van Riyadh nauw aansluit bij die van Jeruzalem, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor samenwerking. “Het netwerk van bedreigingen van het koninkrijk overlapt grotendeels met het netwerk van bedreigingen van Israël, dat kan dienen als basis voor militaire en inlichtingensamenwerking in een bilateraal kader of als onderdeel van Regionale allianties,” aldus het rapport.

Op civiel niveau biedt het Saoedische ‘Vision 2030’ -programma, waarin de langetermijndoelen van het land worden geschetst, inclusief de hoop op diversificatie van de Saoedische economie, “kansen op het gebied van technologie-export, ontwikkeling van handelskanalen en samenwerking op het gebied van energie en elektriciteit. Landbouw, voedsel en water, luchtvaart, toerisme en werkgelegenheid“, aldus het rapport.

De toekomstige koning heeft een beleid gevoerd van “groeiende openheid jegens Israël“, aldus het rapport, waarin zijn bereidheid werd aangehaald om het Saoedische luchtruim te openen voor Air India-vliegtuigen op weg naar Tel Aviv, en zijn steun voor Trumps zogenaamde deal van de eeuw.

Op dit moment ziet Saoedi-Arabië nog steeds af van officiële en public relations met Israël, maar het belang van het regime om zijn stabiliteit te verzekeren en zijn economie te diversifiëren, en tegen de achtergrond van [Israëls] voortschrijdende betrekkingen met de Emiraten, kan het Veiligheid en civiele samenwerking,” zei hij.

De potentiële Israël-Saoedische samenwerking zou zich richten op “Israëlische technologieën die de Saoedische economie zouden kunnen versterken en haar vermogen om het hoofd te bieden aan regionale veiligheidsbedreigingen“, vervolgde het rapport.

Bahrein
Het kleine Golfkoninkrijk Bahrein gaf donderdag aan dat het zijn luchtruim zou openen voor Israëlische vliegtuigen die naar de VAE vliegen, waardoor vluchten naar Dubai mogelijk met enkele minuten worden verkort.

In een aankondiging van het staatspersbureau zei het Ministerie van Transport van Bahrein dat het alle vluchten naar de VAE het luchtruim zou laten passeren. De verklaring vermeldde geen Israël, maar kwam pas een dag nadat Saoedi-Arabië had aangekondigd dat het Israëlische vluchten naar de VAE zou toestaan, waardoor rechtstreekse vluchten tussen Tel Aviv en de Emiraten haalbaar zouden worden door de vliegtijd te verkorten van ongeveer zeven uur naar slechts drie en een half. Uren.

Bahrein heeft, net als Saoedi-Arabië, geen officiële diplomatieke betrekkingen met Israël, maar hun beslissing om overvluchten toe te staan ​​is een teken van samenwerking met de Joodse staat. “Bahrein zal alle vluchten die van en naar de Verenigde Arabische Emiraten naar alle landen vertrekken, toestaan ​​om het luchtruim te doorkruisen”, meldde het officiële Bahrain News Agency.

Bahrein zou zich alleen op de aanvliegroute tussen Israël en de VAE bevinden als vluchten boven Qatar werden toegestaan, wat niet heeft aangegeven dat er bereidheid is om de banden met de Joodse staat op te warmen.

El Al
De Israëlische nationale luchtvaartmaatschappij El Al kondigde donderdag een eerste vrachtvlucht naar Dubai aan, dagen na de baanbrekende commerciële passagiersreis naar de Verenigde Arabische Emiraten. Na een deal om de banden tussen Israël en de VAE te normaliseren, zal de vrachtvlucht op 16 september vertrekken vanaf de luchthaven Ben Gurion bij Tel Aviv, zei de luchtvaartmaatschappij in een verklaring.

In tegenstelling tot de rechtstreekse passagiersvlucht, zal de vrachtdienst via Luik in België vliegen en vervolgens doorgaan naar Dubai, zei El Al, zonder de route van de rotonde uit te leggen. Saudi-Arabië zei woensdag dat het vluchten over zijn grondgebied tussen Israël en de VAE zou goedkeuren.

Het Boeing 747-vliegtuig zal ‘landbouw- en hightech-apparatuur’ van Israël naar de Emiraten vervoeren, zei El Al, en de route zal in de toekomst een vast onderdeel van de woensdag worden. ‘De wekelijkse El Al-vrachtvlucht naar Dubai zal Israëlische bedrijven connectiviteit bieden bij de import [ing] en export [ing] van en naar Dubai, evenals [verbinding met] Azië bij overdracht vanuit Dubai,’ zei El Al.

Egypte
De Egyptische president Abdel-Fattah al-Sissi zei woensdag dat het normalisatie-akkoord tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten een stap is naar regionale vrede door de Palestijnse rechten en de Israëlische veiligheid te behouden.

De Verenigde Arabische Emiraten en Israël kwamen overeen om de banden te normaliseren in een door de VS bemiddelde deal waarbij de Joodse staat haar plannen om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren heeft opgeschort.


Bronnen:

♦ naar een artikelEgypt’s Sissi to Netanyahu: UAE-Israel deal a step to Mideast peace” van 2 september 2020 en een artikelBahrain opens airspace to Israeli planes, following Saudi lead” van 4 september 2020 en een artikelAs ties normalize, El Al announces weekly air cargo service to Dubai” en een artikel van Raphael Ahren “Security and business: Israel charts potential of ties with 3 more Gulf states” van 3 september 2020 en een artikelIn boon for Israel, Saudi Arabia gives permanent overfly rights to and from UAE” van 2 september 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Dooi treedt in bij Arabische landen: na VAE lonken ook Bahrein, Oman, Saoedi’s en Egypte naar Israël

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.